Pyszna przekąska, która dobrze wpływa na serce i kości. Ta pasta zachwyca
Hummus zyskuje coraz większą popularność. I nie ma się co dziwić. Ta pasta z ciecierzycy jest nie tylko pyszna, ale i pasuje do całej masy potraw. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że może ona również pozytywnie wpływać na nasz organizm.
Hummus - czy warto? Korzyści odżywcze
Tradycyjny hummus zrobiony jest z ciecierzycy, pasty z nasion sezamu (tahini) oliwy z oliwek, soli, czosnku i soku z cytryny. Sama receptura może być modyfikowana według własnych upodobań. Ta pochodząca z bliskiego wschodu pasta zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju. Wszystko dlatego, że jest nie tylko bardzo smaczna, ale świetnie wpasowuje się w dietę wegetariańską oraz wegańską.
Hummus można jeść na najróżniejsze sposoby. Świetnie sprawdzi się na kanapce, z naleśnikami, czy na tortilli. Oprócz tego w połączeniu z pokrojonymi w słupki warzywami stworzy idealną przekąskę. Niektórzy podają go na słodko łącząc z orzechami i miodem. Jednak sam smak to tylko ułamek tego co daje nam ta pasta. Znajdziemy w niej całą masę ważnych dla organizmu składników. Okazuje się, że jedzenie hummusu niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych i odżywczych.
Ta pasta z ciecierzycy jest idealnym źródłem wapnia oraz białka. Nic więc dziwnego, że wielu wegan i wegetarian wybiera ją w celu uzupełnienia swojej diety. Nie oznacza to jednak, że osoby z dietą mięsną powinny omijać ją szerokim łukiem. Według naukowców użyta do przygotowania hummusu pasta sezamowa pozwala uzupełniać zawarte w ciecierzycy białko, dzięki zawartej w niej metioninie. Dzięki temu całe danie staje się jeszcze bardziej wartościowe.
Korzyści zdrowotne hummusu. Pyszny i zdrowy
Jeśli o hummusie mowa nie powinniśmy zapominać o dużej zawartości nie tylko błonnika, ale również jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto również wspomnieć o zawartości żelaza, kwasu foliowego, potasu oraz witamin z grupy B i witaminy C, jak i K. Jak to wszystko wpływa na nasze zdrowie?
Wszystkie składniki zawarte w tej paście mogą nam pomóc w zmniejszeniu przewlekłych stanów zapalnych. Tu przede wszystkim ważną rolę odgrywa oliwa z oliwek. Dzięki zawartości oleocanthylu, który ma ponoć takie same właściwości przeciwzapalne, jak leki z apteki. Sezam bogaty w sezaminę ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Hummus jest również świetnym źródłem błonnika, co oznacza, że może pomagać w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Nie można też zapominać o zawartym w nim białku, które daje nam uczucie sytości, a przy tym pomaga w odchodzeniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ciekawostką jest, że hummus ma niski indeks glikemiczny i zawiera składniki mogące zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Wszystko dzięki cieciorce, która według badań obniża poziom cholesterolu LDL, oliwie i witaminie K, która jest naturalnym wspomagaczem dla układu sercowo-naczyniowego.
Hummus świetnie się więc sprawdzi, by poprawić jakość diety. Ponadto dostarczy nam żelaza i zapewni lepszą odporność.