Te shoty to hit tej zimy. Jednak nie każdy może po nie bezkarnie sięgać

2024-01-13 10:02

Imbirowe shoty to przebój tej zimy. Zwolennicy twierdzą, że to świetny przepis na odporność i zdrowe trawienie. Przeciwnicy... no właśnie, co jest nie tak z shotami z imbirem? Czy są skuteczne, a przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia? Sprawdzamy.

Te shoty to hit tej zimy. Jednak nie każdy może po nie bezkarnie sięgać
Autor: GettyImages Te shoty to hit tej zimy. Jednak nie każdy może po nie bezkarnie sięgać

Czy shoty z imbiru są zdrowe? 

Shoty z imbiru polecane są jako świetny sposób na wzmocnienie odporności. Imbir słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. To dlatego stosuje się go tradycyjnie w celu przyspieszenia uporania się z infekcjami.

Poza tym imbir przyjemnie rozgrzewa, uważa się, że pobudza krążenie, niweluje obrzęki, bóle mięśni czy stawów. Zmniejsza wymioty czy uczucie nudności, co również ma niebagatelne znaczenie czasie infekcji - czy też w ciąży, a u osób z chorobą lokomocyjną - w podróży.

Poradnik Zdrowie: komu imbir może szkodzić?

Shoty z imbiru - właściwości

Imbir można stosować pomocniczo przy migrenach, jak również w celu obniżenia poziomu cholesterolu i wyrównania poziomu cukru we krwi. Wspiera metabolizm, więc stanowi istotny składnik menu osób na diecie odchudzającej lub po prostu dbających o zdrowe trawienie.

Atutem imbiru jest jego uniwersalność: surowy, sproszkowany, smażony, a nawet marynowany – zawsze smakuje wyśmienicie. Można dodawać go do dań, deserów i napojów. I tu właśnie wracamy do tematu shotów z imbiru.

Shoty poza wpływem na odporność, są chwalone ze względu na korzystny wpływ na trawienie, a nawet sprzyjanie oczyszczaniu organizmu – co z kolei może powodować m.in. poprawę cery przez zmniejszenie niedoskonałości i redukcję wyprysków.

Imbirowe shoty - przeciwwskazania

Shoty z imbiru mają jednak pewien rzadko uwzględniany mankament: mogą działać drażniąco na żołądek, szczególnie spożywane na czczo lub powodować pieczenie w przełyku. Osoby, które zmagają się ze zgagą, nadkwasotą lub wrzodami, mogą po shotach imbirowych doświadczyć zaostrzenia nieprzyjemnych objawów.

Z uwagi na wspomnianą możliwość obniżania poziomu cukru we krwi, ostrożność zachować powinny też osoby, które już zażywają leki mające na celu obniżanie poziomu glukozy – aby w efekcie połączenia leków z imbirem cukier we krwi nie spadł za mocno. Wiadomo też, że imbir może podnosić ciśnienie i nie zaleca się go dla osób leczących się z pomocą leków przeciwzakrzepowych.

Przepis na shot imbirowy

Gotowe shoty z imbirem, w różnych wariantach smakowych, można znaleźć w niektórych sklepach. Warto jednak samodzielnie poświęcić chwilę, aby każdego ranka przygotowywać własny świeży i smaczny napój.

Wystarczy zblendować korzeń imbiru z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Pamiętajmy, że miodu nie wolno zalewać wrzątkiem, bo traci swoje cenne właściwości.

Zarówno miód, jak i cytryna również są polecane na odporność. Cytryna oznacza bogactwo witaminy C i przeciwutleniaczy, zaś miód jest polecany z uwagi na swoje antybakteryjne właściwości, jako naturalny sposób na przeziębienia.