To ciasto na Boże Narodzenie wspiera pracę serca. Kluczem jest 1 składnik
Wigilijny stół co roku ugina się od pyszności. Święta trwają jednak kilka dni, więc przygotowujemy także smakołyki na później. Przyjazd rodziny, odwiedziny przyjaciół czy znajomych nie obędą się bez domowych wypieków. Jedno ciasto jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe dla naszego serca.
Wśród staropolskich potraw nie brakuje ciężkostrawnych dań także w Wigilię. W dodatku trudno oprzeć się pokusie spróbowania, choć małej ilości każdej z pyszności. Warto jednak zostawić nieco miejsca w żołądku, by zjeść wyjątkowo aromatyczne ciasto na Boże Narodzenie, które ma w sobie wiele cennych składników.
Ciasto na Boże narodzenie. Czyli czego nie wiesz o pierniku
Dawniej święta nie mogły obejść się bez kartki bożonarodzeniowej i pachnącego piernika. Dziś częściej dzwonimy i przesyłamy życzenia drogą elektroniczną, ale to kultowe ciasto nadal jest symbolem Bożego Narodzenia.
Nie każdy wie, że piernik towarzyszy nam od setek lat. Mówi się, że przysmak ten trafił do Europy za sprawą pewnego armeńskiego mnicha. A do Polski przywędrował wraz z grupą niemieckich osadników i tak jest z nami od czasów średniowiecza. Wykorzystanie kosztownych przypraw sprawiało, że raczyli się nim głównie królowie i szlachta, a co ciekawe, był tak ceniony, że włączano go do wiana panny młodej.
To właśnie przyprawy stanowią najcenniejszy element bożonarodzeniowego ciasta. Dzięki nim uzyskujemy intensywny aromat, a co więcej mamy szansę przez długi czas cieszyć się wciąż świeżym wypiekiem.
Poza masłem i mąką najlepiej pełnoziarnistą, w pierniku ląduje kardamon, cynamon, goździki i imbir. Wszystkie te przyprawy łączą ich właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, ale jedna z nich została przeanalizowana pod kątem innych prozdrowotnych właściwości. Chodzi o serce.
Kardamon dobry na serce? Naukowe ustalenia
Kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych, stąd ceniony jest także w kontekście odchudzania i poszukiwania ulgi po świątecznym obżarstwie. Pomaga pozbyć się toksyn, a żując ziarna, odświeżymy oddech. Polecany jest również w celu złagodzenia objawów schorzeń układu oddechowego w tym astmy, czy zapalenia oskrzeli.
Grupa indyjskich naukowców poszła o krok dalej i przeanalizowała wpływ kardamonu na lipidy krwi, fibrynolizę i całkowity status antyoksydacyjny u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca.
W badaniu wzięło udział trzydziestu mężczyzn w wieku od 50 do 70 lat z chorobą niedokrwienną serca. Uczestników podzielono na dwie grupy po piętnaście osób. Grupa I otrzymywała 3 g sproszkowanego kardamonu w dwóch podzielonych dawkach. Natomiast grupa II otrzymywała placebo w formie kapsułki.
Eksperyment trwał 12 tygodni. Próbki krwi pobierano początkowo oraz po 6 i 12 tygodniach w celu analizy profilu lipidowego (frakcja LDL, HDL, trójglicerydy), aktywności fibrynolitycznej i całkowitego statusu antyoksydacyjnego. Wyniki wykazały, że podawanie sproszkowanego kardamonu znacząco obniżyło poziom aterogennych lipidów bez znaczących zmian w poziomie dobrego cholesterolu (HDL).
Aktywność fibrynolityczna osocza i całkowity status antyoksydacyjny w surowicy pod koniec badania również uległy znacznemu zwiększeniu. Grupa placebo nie wykazała znaczących zmian w żadnym z tych parametrów. Preparat był dobrze tolerowany bez żadnych niepożądanych efektów.
Dzięki temu badaniu udało się ustalić, że suplementacja diety zielonym kardamonem korzystnie modyfikuje profil lipidowy i znacząco zwiększa aktywność fibrynolityczną oraz całkowity status antyoksydacyjny u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca.
Kto nie powinien jeść piernika?
Choć piernik, czy jego ciasteczkowe odpowiedniki kuszą zapachem i smakiem, to jednak nie każdy powinien po nie sięgać. Zdecydowanym przeciwwskazaniem jest cukrzyca typu 2, ponieważ wypieki mają dużo cukru lub miodu. Oczywiście można zrobić wersję dla diabetyków z dodatkiem ksylitolu, ale jego ilość także nie powinna być zbyt duża.
Kolejną grupą osób, które powinny unikać piernika, są ci, u których stwierdzono wysoki poziom cholesterolu oraz otyłość. Ciasto na Boże Narodzenie w postaci piernika ma dużo tłuszczu zatem, aby uniknąć pogorszenia wyników badań, należy zrezygnować z podjadania deseru.