Kaloryczność ciast [Porada eksperta]
Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, jakie ciasta wybierać: szarlotkę, sernik, piernik, murzynek, biszkopt, tartę, drożdżowe, babeczki, inne? Które są najmniej kaloryczne?
![Porada fizjologa żywienia](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-zhTM-vqzb-rBKA_porada-fizjologa-zywienia-664x442.jpg)
Asiu, kaloryczność zależy również od wielkości porcji, dlatego czasem mało kaloryczne ciastko, za to duże, może być bombą kaloryczną. Namawiam Cię więc na wybór deseru pod kątem wartości odżywczych. Najcenniejsze w nie są biszkopty z owocami, szarlotka, ciasto drożdżowe z owocami. Babeczki, tarty, murzynek zawierają sporo tłuszczu i to często cukierniczego, bogatego w kwasy trans. Oto kaloryczności ciast (w 100 g, co nie oznacza porcji):
- babka biszkoptowa 340 kcal,
- ciasto drożdżowe 290,
- ciasto kruche (babeczki) 429 kcal,
- jagodzianki 314 (283 sztuka),
- ptyś z bitą śmietaną 208 kcal (sztuka),
- piernik z bakaliami 341 kcal,
- sernik bez ciasta 361,
- sernik krakowski 325,
- tarta z owocami 276 kcal,
- jabłka w kruchym cieście 347 kcal.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta