Więcej potasu niż w pomidorach. Te owoce to przepis na odporność i zdrowe trawienie
Owoce, które mają więcej potasu niż pomidory? Tak, to możliwe. Współcześnie to wcale nie tak rzadko spotykany owoc, choć naturalnie nie rośnie w naszym klimacie. Pochodzi z cieplejszych krajów, smakuje słodko-kwaśno i stanowi prawdziwą bombę witaminową. A to dopiero początek zalet owocu, zwanego także passiflorą.
Passiflora (marakuja) - zalety, witaminy, minerały
Passiflora, czyli marakuja, to owoc, który pochodzi z Ameryki Południowej. Charakterystyczny smak ma specyficzny posmak – i słodki, i kwaśny. Passiflora jest bogata w witaminę C, wspomniany potas oraz błonnik, który jest sprzymierzeńcem prawidłowego trawienia.
Marakuja ma też wiele zastosowań, a lista jest bardzo długa. To owoc, który świetnie smakuje w deserach, sałatkach, smoothies, lodach, jogurtach i koktajlach. Co ciekawe, składniki odżywcze znajdziemy nie tylko w miąższu, ale i w pestkach marakui.
Oprócz wymienionych już składników, w tych owocach znajdziemy również witaminę A i witaminę E, które są znane jako witaminy młodości, gwarantujące młodzieńczy wygląd, właściwe napięcie i ujędrnienie skóry, zdrowe włosy i paznokcie. Ponadto, w marakui znajdziemy niezbędne dla prawidłowego metabolizmu witaminy z grupy B, które są również cenne z perspektywy układu nerwowego.
Z minerałów obecnych w passiflorze należy wymienić m.in. potas i magnez, cenne z uwagi na korzystny wpływ na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, a także zmniejszające ryzyko skurczów mięśni. Oprócz tego passiflora jest bogata w sód i wapń, istotne z perspektywy gospodarki wodno-elektrolitowej. To także źródło żelaza, które bierze udział w procesach krwiotwórczych.
Marakuja jest bogatsza w potas niż pomidory
Jaką dawkę potasu zawiera marakuja? To ok. 237 mg na 100 g, a więc jest to dawka większa niż w pomidorach. A potas to „najlepszy przyjaciel” serca, gdyż sprzyja regulowaniu poziomu ciśnienia tętniczego krwi, obniżeniu poziomu cholesterolu, uregulowaniu pracy serca, uelastycznieniu naczyń krwionośnych i odgrywa rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej.
Marakuja ma również cenne właściwości przeciwutleniające, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C oraz naturalne antyoksydanty, flawonoidy i karotenoidy.
Efektem regularnego spożywania tych substancji jest m.in. zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, spowolnienie procesów starzenia oraz redukcja stanów zapalnych.
Ponadto, bogactwo witaminy C to przepis na zachowanie właściwej odporności, zmniejszenie ryzyka infekcji i przyspieszenie powrotu do zdrowia w razie choroby.
Skórka marakui na astmę, pestki na uspokojenie
Jakie korzyści płyną ze spożywania ziaren marakui? Ciekawe jest to, że nasiona marakui zawierają substancje korzystnie wpływające na układ nerwowy.
Oznacza to, że mogą sprzyjać zmniejszeniu napięcia nerwowego, redukcji poziomu stresu, usprawnieniu procesów myślowych oraz poprawie zapamiętywania. Jeśli chodzi o skórkę tego owocu, niektóre badania wskazują, że może mieć działanie przeciwastmatyczne.
Kto nie powinien jeść marakui?
Marakuja jest dość kaloryczna – zawiera 97 kcal w 100 g. Jej indeks glikemiczny wynosi 30. Natomiast zarówno kaloryczność, jak i duże ilości naturalnych cukrów oznaczają, że osoby chorujące na cukrzycę i inne choroby metaboliczne powinny zachować ostrożność, spożywając marakuję, ponieważ jej większe dawki mogą działać niekorzystnie na stan zdrowia.