Wiosenne nowalijki mogą mieć sporo nawozu. Wybierz 7 zimowych warzyw dostępnych od ręki

2025-03-31 14:36

Wiosną wielu z nas czeka na tzw. nowalijki, czyli młodą sałatę, młode ziemniaki i inne warzywa. Trzeba jednak pamiętać, że nie koniecznie pierwsze pojawiające się zbiory są tak zdrowe jak zakładamy. Do upraw stosuje się różne nawozy, aby zwiększyć wydajność i atrakcyjność produktów. Stąd polecamy bliżej przyjrzeć się zimowym warzywom, których wciąż mamy pod dostatkiem.

Wiosenne nowalijki mogą mieć sporo nawozu. Wybierz 7 zimowych warzyw dostępnych od ręki
Autor: Fot. Getty Images

Zimowe warzywa mają zaletę sezonowości, a zatem nikt nie pogania ich do wzrostu, dzięki czemu w sklepach możemy dostać sporo ekologicznych i certyfikowanych produktów. Wielu z nich nie doceniamy, lub nie wiemy, jak je przyrządzić, by były smaczne. Niemniej zdecydowanie warto włączyć je do codziennej diety.

Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Zimowe warzywa pełne witamin. Wybierz swoje ulubione

Część warzyw jest tak odporna na zimno, że jest w stanie przetrwać nawet pod grubą warstwą śniegu. Cechuje je zdolność do wytrzymałości w mroźnych temperaturach za sprawą większej zawartości cukru. To on powoduje, że zamarzają one w niższym punkcie i to pozwala im przeżyć zimę. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo. Poniżej wymieniamy i opisujemy 7 z nich.

  1. Jarmuż
  2. Brukselka
  3. Marchewka
  4. Czerwona kapusta
  5. Brukiew
  6. Pietruszka
  7. Rzodkiewka

Jarmuż, jedni kochają, inni nie cierpią, a jeszcze inni nie wiedzą, co z nim zrobić, by nadawał się do jedzenia i nie był tak bardzo gorzki. Natomiast nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wspomniana goryczka spowodowana jest dużą ilością wapnia w roślinie. Ilość tego pierwiastka jest imponująca, bo już w 190 gramach gotowanych liści znajduje się 27% zalecanego dziennego spożycia wapnia. Jeśli chcemy pozbyć się goryczki, warto dobrze przemrozić jarmuż, a dopiero potem upiec, czy dołożyć do sałatki.

Wapń jest cenny nie tylko dla kości, ale również dla prawidłowego przewodzenia nerwowego, czy niezbędny w skurczu mięśni. Warzywa te są bogate także w witaminę K, witaminę B, i C, żelazo, a także magnez i mangan.

Brukselka, kolejne warzywo z rodziny kapustnych, które z powodzeniem jest w stanie przetrwać zimę. Już w 156 gramach brukselki, czyli jednej filiżance mieści się 137% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, ważną dla kości i serca. Poza tym w brukselce znajdziemy takie witaminy jak A, C, B oraz potas, mangan, błonnik, czy kwas alfa-liponowy.

Trzecim warzywem jest marchewka. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że te korzeniowe rośliny osiągają największą słodycz właśnie zimą. Zawierają dużą dawkę beta-karotenu, który może zostać przekształcony w witaminę A. Już w jednej sztuce (72 gramach) mieści się 241% zalecanego dziennego spożycia witaminy A.

Poradnik Zdrowie Google News

Z czym jeść brukiew i czy jest smaczna?

Jednym z siedmiu warzyw, które są w stanie przetrwać zimę, jest brukiew. Nie jest to zbyt popularna roślina w codziennej diecie, ale zdecydowanie warto dać jej szansę. Najlepiej rosną w chłodzie i to właśnie w tym okresie nabierają najsłodszego smaku. 

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wszystkie części tej rośliny są jadalne. Ważne jest również to, że już w jednej filiżance ugotowanej brukwi (170 gramów) znajduje się ponad połowa zalecanej dziennej dawki witaminy C i 16% zalecanego dziennego spożycia potasu.

Brukiew można jeść tak jak ziemniaki, a zatem warto zrobić z niej frytki posypane parmezanem, zapiekankę warzywną, czy puree. Zaletą tego warzywa jest to, iż można go pokroić w plasterki i spożywać na surowo w np. w formie krążków jako przekąska w pracy lub dodatek do sałatek.

Czerwona kapusta czy rzodkiewka?

Czerwonej kapusty nie trzeba nikomu przestawiać. Warto jednak wspomnieć o jej właściwościach odżywczych. Już w 89 gramach warzywa znajdziemy 85% zalecanej dziennej dawki witaminy C,  dużą zawartość witaminy A oraz K. To również dobre źródło witamin z grupy B, potasu i manganu.

Jedna filiżanka surowej, czerwonej kapusty (89 gramów) zawiera 85% zalecanego dziennego spożycia witaminy C i duże ilości witamin A i K. Ciemna barwa kapusty ukazuje, że jest w niej duże stężenie przeciwutleniaczy, a mianowicie antocyjanów. To one chronią układ sercowo-naczyniowy.

Pietruszka - kolejna na naszej liście. Najczęściej ląduje w rosole, ale zdecydowanie warto sięgać po nią częściej. Zwłaszcza że pozostaje zielona także zimą. Mając swój ogród, wystarczy wyjść na zewnątrz, by zebrać świeże listki. Już 28 gramów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę K oraz połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. 

W pietruszce nie brakuje także witaminy A, żelaza, wapnia, potasu i kwasu foliowego. Poza tym w natce jak i korzeniu jest sporo flawonoidów, które chronią mózg przed demencją.

Rzodkiewka, choć ostatnia na liście, to równie ważna co reszta. Te różowe kuleczki są bogactwem witaminy C, B i potasu. Natomiast za pieprzny, ostry smak odpowiada siarka, a dokładniej izotiocyjaniany. Naukowcy badają ten związek pod kątem działania przeciwnowotworowego, a jedno z nich sugerowało, że hamuje on wzrost komórek raka piersi.