Wspiera odchudzanie, poprawi koncentracje. Każda jesieniara powie ci że warto

2023-09-30 12:07

Herbata to towarzyszka chłodnych, jesiennych wieczorów. Stanowi doskonałą alternatywę dla kawy. Można ją degustować w różnych odmianach - z aromatycznymi dodatkami lub w czystej postaci. Jak herbata wpływa na nasze samopoczucie i jakie dodatki wybrać, by w pełni wykorzystać jej potencjał?

Wspiera odchudzanie, poprawi koncentracje. Każda jesieniara powie ci że warto
Autor: Getty Image

Herbata, na równi z kawą, jest ulubionym napojem ludzi na całym świecie. Istnieje wiele sposobów jej przyrządzania, z różnorodnymi dodatkami lub bez nich. Jedno jest pewne: każdy powinien włączyć ją do swojej codziennej diety. Dlaczego? Nie tylko dlatego, że w chłodniejsze dni doskonale ogrzewa, ale przede wszystkim ze względu na jej zdrowotne właściwości. Sprawdźmy, jak herbata oddziałuje na nasze ciało i co dodawać do naparu, aby maksymalnie wykorzystać jej dobroczynny potencjał.

Poradnik Zdrowie - Kasze - rodzaje i właściwości

Zalety picia herbaty

Herbata, w zależności od rodzaju - czarna, zielona, czerwona, żółta czy biała - dostarcza nam mnóstwa korzyści zdrowotnych. Nie tylko stanowi świetną alternatywę dla kawy, ale również jest ceniona za jej wyjątkowe walory smakowe. Niezależnie od preferowanego typu, każda herbata wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie i zdrowie.

Substancje zawarte w herbacie, takie jak polifenole, garbniki, katechiny, teina czy flawonoidy, działają prozdrowotnie. Regularne spożywanie herbaty może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób cywilizacyjnych, wspomaga działanie układu krążenia, wpływa pozytywnie na układ nerwowy, a nawet może wspierać proces odchudzania. Najlepsze efekty zdrowotne osiągniemy popijając herbatę w czystej postaci jednak dodatki mogą nie tylko wzbogacić jej smak, ale i potęgować korzyści zdrowotne.

Najlepsze dodatki do herbaty

Miód, imbir, goździki, cynamon - każdy z tych dodatków wpływa na charakterystykę smaku herbaty, ale również na jej właściwości zdrowotne.

  • Miód: Wspaniała słodycz miodu nie tylko dodaje smaku, ale w połączeniu z herbatą staje się źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Aby w pełni wykorzystać właściwości miodu, należy dodawać go do herbaty, która już trochę przestygła.
  • Imbir: Ostrość i pikantny smak imbiru dodają herbaty charakteru. Gingerol, składnik imbiru, działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco - idealnie na jesienne chłody.
  • Goździki: Choć częściej kojarzone z wypiekami, w herbaty wprowadzają niezwykłe właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
  • Cynamon: Ta aromatyczna przyprawa, poza właściwościami przeciwbakteryjnymi, doskonale rozgrzewa i odświeża oddech.

Zatem niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem herbaty, czy dopiero zaczynasz jej picie, warto wzbogacić jej smak o te zdrowe dodatki i cieszyć się jej dobroczynnym wpływem na organizm.