Dieta McDougalla (oparta na skrobi) – zasady i efekty diety skrobiowej
Dieta McDougalla, czyli dieta roślinna oparta na skrobi, należy do leczniczych diet wegańskich. Polecana jest osobom zmagającym się z wieloma chorobami poczynając od nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia do chorób nowotworowych. Sprawdź, na czym polega dieta McDougalla i kto może ją zastosować.
Spis treści
- Dieta McDougalla (oparta na skrobi): dla kogo jest przeznaczona?
- Dieta McDougalla: zasady
- Dieta McDougalla: produkty wskazane
- Dieta McDougalla: produkty zakazane
- Dieta McDougalla: efekty
- Dieta McDougalla: przykładowy jadłospis według McDougalla
- Efekt jojo – jak go uniknąć
Dieta McDougalla (dieta roślinna oparta na skrobi) to dieta zarówno dla osób, które chcą jak najdłużej zachować zdrowie, jak również dla osób zmagających się z problemami zdrowotnymi, w tym dla osób z nadwagą i otyłością. Podstawą diety jest skrobia - węglowodan złożony, zbudowany z rozgałęzionych wiązań glukozy, która jest rozkładana przez enzymy trawienne do glukozy - cukru prostego będącego źródłem energii i zaspokajającego głód. Najważniejszym źródłem skrobi są zboża, rośliny strączkowe, ziemniaki.
Dieta McDougalla (oparta na skrobi): dla kogo jest przeznaczona?
Dieta, której głównym składnikiem jest skrobia, polecana jest dla osób mających nadwagę i otyłość, cierpiących na przewlekłe choroby serca, nowotwory, zapalenia stawów, cukrzycę, nadciśnienie. Dieta polecana jest również osobom zmagającym się z problemami skórnymi: trądzikiem, wypryskami skórnymi.
Dieta McDougalla: zasady
Doktor McDougall zaleca zwiększenie spożycia produktów o wysokiej zawartości skrobi, które zaspokajają głód. Można je jeść zawsze, gdy ma się na nie ochotę, nie ma ograniczeń. Zaleca się wybór produktów jak najmniej przetworzonych, lepiej wybrać ryż brązowy niż biały, pełnoziarniste pieczywo niż pszenne. Należy jeść dużo owoców i warzyw, zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, mleka i przetworów mlecznych, jaj, unikać tłuszczu zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego, zmniejszyć spożycie soli i cukru, unikać wysoko przetworzonych produktów sojowych. Od czasu do czasu można spożywać tofu czy mleko sojowe.
Osoby, które chcą schudnąć, dodatkowo powinny ograniczać produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, np. awokado, orzechy, nasiona oraz wysokiej zawartości cukrów prostych, np. owoce suszone, soki. Natomiast powinny zwiększyć ilość świeżych owoców i warzyw, warzyw strączkowych, jeść kilka małych posiłków dziennie, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz być aktywne fizycznie.
Dieta McDougalla: produkty wskazane
Dieta McDougalla opiera się na produktach roślinnych o dużej zawartości skrobi oraz warzyw i owoców niezawierających skrobi. Do produktów skrobiowych zalicza się:
- ziarna: jęczmień, pszenica, ryż brązowy, kukurydza, proso, owies, żyto, orkisz, pszenżyto,
- rośliny strączkowe: suche nasiona fasoli, grochu, soczewicy, soi,
- warzywa skrobiowe: bulwy i korzenie, czyli ziemniaki, maniok jadalny, bataty oraz warzywa dyniowe.
Warzywa i owoce niezawierające skrobi są cennym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika i wody. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego nie są podstawą posiłku, a stanowią dodatek, wzbogacający przy okazji smak, aromat i kolor potraw.
Dieta McDougalla: produkty zakazane
Według doktora McDougalla z diety należy wykluczyć:
- mięso (wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, drób),
- mleko i przetwory mleczne (sery żółte, sery twarogowe, jogurty, śmietanę),
- jaja,
- tłuszcze zwierzęce (smalec, łój),
- tłuszcze roślinne (oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, kukurydziany),
- wysoko przetworzoną żywność.
Dieta McDougalla: efekty
Na czym polega działanie diety McDougalla? Produkty skrobiowe są źródłem składników (węglowodanów, białka, błonnika, tłuszczu, witamin i składników mineralnych) w odpowiednich proporcjach oraz przeciwutleniaczy i fitozwiązków. Natomiast zawierają mało składników niebezpiecznych dla zdrowia, powodujących rozwój chorób, jak tłuszcze nasycone, cholesterol, tłuszcze typu trans, białko zwierzęce oraz substancje zakwaszające, posiadające właściwości zapalne i przyczyniające się do rozwoju chorób serca, zawałów, nadciśnienia, zapalenia stawów, nowotworów.
Zdaniem McDougalla dieta oparta na skrobi, dzięki małej zawartości tłuszczów nasyconych typu trans, cholesterolu, białka zwierzęcego i substancji zakwaszających, powoduje zmniejszenie masy ciała, poprawę stanu skóry, poprawę wydolności organizmu. Białko znajdujące się w produktach zwierzęcych jest niebezpieczne dla zdrowia szczególnie ze względu na wysoką zawartość aminokwasu siarkowego - metioniny, która w organizmie jest przekształcana do homocysteiny - związku powodującego zawały serca, udary, choroby układu krążenia, demencję czy depresję.
Dieta wysokoskrobiowa wpływa na zmniejszenie ciśnienia krwi, spadek stężenia cholesterolu, triglicerydów we krwi oraz powrót do normy stężenia glukozy i insuliny we krwi. Osoby, które zastosowały dietę doktora McDougalla, powróciły do zdrowia, wygrały walkę z chorobami serca, zapaleniem stawów i nowotworami. Dieta roślinna oparta na skrobi powoduje wyleczenie trądziku, astmy, zapalenia pęcherzyka żółciowego, przewlekłych biegunek, cukrzycy typu 2 oraz nadciśnienia, a nawet remisję nowotworów.
Więcej na temat diety dr McDougalla można przeczytać w książce „Zdrowie bez recepty, czyli skrobia, która leczy” Dr Johna A. McDougalla i Mary McDougall (Wydawnictwo IPS Sp. z o. o., Warszawa 2014).
Autorzy opisują wiele prawdziwych historii ludzi, którzy zdecydowali się na tę dietę, oraz efekty, jakie uzyskali. W książce znajduje się mnóstwo badań naukowych, które popierają stanowisko doktora, leczącego pacjentów dietą roślinną od ponad trzydziestu lat oraz będącego na takiej diecie. Autorzy książki udzielają wiele porad i wskazówek. Podają plan żywieniowy, praktyczne wskazówki jak przygotować się do rozpoczęcia diety, jak w niej wytrwać oraz przepisy na łatwe i smaczne potrawy.
Dieta McDougalla: przykładowy jadłospis według McDougalla
Śniadanie: placki ziemniaczane z sosem barbecue, ketchupem lub świeżą salsą, pokrojone świeże owoce
Lunch: warzywny hamburger McDougalla z pełnoziarnistej bułki, z pomidorami, sałatą i musztardą
Kolacja: duszone bataty, brązowy ryż, ugotowany na parze brokuł, zapiekanka brzoskwiniowo-owsiana
Efekt jojo – jak go uniknąć
Udało ci się schudnąć? Brawo! Jednak to nie koniec drogi to szczupłej sylwetki. Tak samo wymagające jak dieta jest utrzymanie osiągniętej wagi. Jak nie dopuścić do efektu jojo. W jaki sposób odżywiać się po diecie? Posłuchajcie dietetyka i coacha zdrowia Elżbiety Lange.