Chlorek sodu - właściwości i zastosowanie. Chlorek sodu a sól

2022-11-14 15:34

Chlorek sodu, czyli inaczej sól, jest jednym ze związków chemicznych. Substancja ta wykorzystywana jest codziennie w domu jako przyprawa nadająca wyjątkowy smak przygotowywanym potrawom. Chlorek sodu ma jednak także inne właściwości, wykorzystywane w różnych branżach.

Chlorek sodu - właściwości i zastosowanie. Chlorek sodu a sól
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Co to jest chlorek sodu?
  2. Do czego jest stosowany chlorek sodu?
  3. Chlorek sodu - zastosowanie
  4. Chlorek sodu - właściwości
  5. Chlorek sodu a sól

Co to jest chlorek sodu?

Chlorek sodu to nazwa związku chemicznego powstałego w wyniku połączenia dwóch pierwiastków – sodu i chloru. Występuję on w środowisku naturalnym w postaci minerału o nazwie halit, który tworzy złoża soli kamiennej. Duże ilości tego związku chemicznego w formie rozpuszczonej znajdują się także w wodzie morskiej oraz w wodach mineralnych (zwłaszcza w solankach).

Jony sodu i chloru które tworzą chlorek sodu, są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Oba te jony znajdują się w dużych ilościach w płynie przestrzeni zewnątrzkomórkowej, gdzie zapewniają utrzymanie równowagi elektrolitowej płynów ustrojowych.

W formie 24: jak dbać o serce?

Do czego jest stosowany chlorek sodu?

Chlorek sodu ma szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu i nie tylko. Jest to bowiem podstawowy składnik soli drogowej, soli warzonej i soli kuchennej. Sól drogowa używana jest w celu rozmrażania i zmniejszania śliskości dróg i chodników. Sól warzona i kuchenna to popularne przyprawy, nadające słony smak potrawą. Wchodzą one także w skład soli peklowej, wykorzystywanej do peklowania mięsa. Jest to proces, który ma na celu przedłużenie przydatności do spożycia mięsa, bez konieczności mrożenia. Sól ma bowiem właściwości konserwujące i hamujące rozwój bakterii gnilnych.

Chlorek sodu jest także niezbędny w przemyśle szklarskim (do produkcji szkła) i w garbarstwie (do produkcji skór). Używa się go w chłodnictwie i spektroskopii (jest to technika analityczna, która analizuje widma różnych cząsteczek). Stanowi również surowiec do produkcji różnych substancji:

  • Sodu
  • Chloru
  • Kwasu solnego
  • Wodorotlenku sodu
  • Węglanu sodu

Chlorek sodu - zastosowanie

Jak już wspomniano, chlorek sodu jest zbudowany z jonu sodu (kationu) i chloru (anionu). Stanowi on główne źródło tych pierwiastków w organizmie człowieka.

Sód spełnia szereg funkcji w organizmie:

  • Bierze udział w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • Zapewnia przewodnictwo nerwowe
  • Aktywuje amylazę ślinową – enzymu trawiącego cukry
  • Zapewnia utrzymanie odpowiedniej ilości płynu w przestrzeni pozakomórkowej
  • Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi

Chlor natomiast ma za zadanie:

  • Utrzymać równowagę kwasowo-zasadowa
  • Regulować gospodarkę wodno-elektrolitową
  • Wytwarzanie kwasu solnego w żołądku, służącego do trawienia pokarmów

Chlorek sodu - właściwości

Chlorek sodu jest nieorganicznym związkiem chemicznym należącym do grupy chlorków. Jest solą kwasu solnego i sodu. Tworzy bezbarwne lub białe sześcienne kryształy i ma słony smak. Tworzą go dwa pierwiastki – sód i chlor, połączone przez wiązanie jonowe. Bez problemu rozpuszcza się w wielu rozpuszczalnikach – wodzie, kwasie mrówkowym czy glicerolu.

Chlorek sodu a sól

Chlorek sodu i sól kuchenna nie są tożsami pojęciami. To pierwsze odnosi się do nazwy związku chemicznego, a sól kuchenna to artykuł spożywczy. W swoim składzie zawiera ona jednak w zdecydowanej większości właśnie chlorek sodu. Stanowi on około 99% składu soli kuchennej. Oprócz tego znajdują się w niej inne substancje, takie jak substancja zapobiegająca zbrylaniu, jodan potasu i domieszki innych minerałów.

W polskich warunkach sól kuchenna jest jodowana, czyli wzbogacana o jod. Ma to związek z niedoborem w diecie tego pierwiastka, niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. Spożywanie soli ma zapewnić uzupełnienie tego pierwiastka.