Polacy mają coś lepszego niż oliwa. Zapomnieli i kupują importowane produkty
Olej rydzowy (znany również jako olej z lnianki) reguluje poziom cukru we krwi, wspiera metabolizm i kondycję skóry. Jest bogaty w cenne witaminy i minerały, które czynią go doskonałym dodatkiem do codziennej diety, pomagającym w dbaniu o zdrowie. Dlaczego warto jak najszybciej go wypróbować?
Co to jest olej rydzowy?
Olej rydzowy do niedawna był produktem mało popularnym, dostępnym głównie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Obecnie coraz częściej pojawia się na półkach w większych sklepach, co daje możliwość poznania jego korzystnych właściwości.
Nazwa oleju rydzowego pochodzi od barwy nasion lnicznika siewnego, z których jest wytwarzany i nie ma związku z grzybami. Ten olej nie jest nowością w polskiej kuchni. Lnicznik siewny uprawiano w Polsce od XV wieku, a tłuszcz był wykorzystywany zarówno na szlacheckich dworach, jak i w chłopskich domach. Z czasem jednak został wyparty przez olej rzepakowy.
Właściwości oleju z lnianki
Olej rydzowy może nie przypaść do gustu każdemu, jednak warto go wypróbować ze względu na długą listę prozdrowotnych właściwości. Jego smak jest dość wyrazisty, przypomina połączenie gorczycy i cebuli. Wystarczy kilka kropli dziennie, by zauważyć poprawę samopoczucia. Olej z lnianki wpływa pozytywnie na wiele narządów w organizmie:
- obniża ciśnienie krwi,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- stabilizuje apetyt, co czyni go idealnym dla osób na diecie,
- wspiera funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
- poprawia pamięć oraz koncentrację.
Około 90 proc. tłuszczu zawartego w oleju rydzowym to nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego połowę stanowią tłuszcze wielonienasycone, takie jak kwas alfa-linolenowy i kwas linolowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Olej zawiera także sterole, przeciwutleniacze, witaminę E, witaminę A, witaminy z grupy B, lecytynę oraz liczne mikro- i makroelementy.
Warto pamiętać, że olej z lnianki nie powinien być poddawany obróbce termicznej, ponieważ traci wówczas swoje cenne właściwości. Doskonale nadaje się do sałatek, kaszy, makaronu czy ziemniaków, a także można spożywać go bez niczego, wypijając 1-2 łyżeczki dwa razy dziennie. Produkt należy przechowywać w temperaturze 8-10 stopni.
Polecany artykuł: