Chcesz ochronić się przed udarem? Zadbaj o te składniki w codziennym menu

2025-04-30 13:52

Udar mózgu to jedna z głównych przyczyn niepełnosprawności i zgonów na świecie. Choć wiele czynników ryzyka jest niezależnych od nas, to dieta odgrywa ogromną rolę w profilaktyce. Eksperci wskazują 6 produktów spożywczych, które mogą znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego groźnego incydentu.

Chcesz ochronić się przed udarem? Zadbaj o te składniki w codziennym menu
Autor: Getty Images

6 produktów, które mogą zmniejszyć ryzyko udaru

Udar mózgu pojawia się nagle, ale można zminimalizować ryzyko jego wystąpienia, zwłaszcza poprzez codzienne wybory żywieniowe. Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie układu krążenia, ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu, a to właśnie te czynniki są kluczowe w profilaktyce udaru. Eksperci coraz częściej zwracają uwagę na moc konkretnych produktów spożywczych, które regularnie włączane do menu mogą działać ochronnie na mózg i naczynia krwionośne.

Orzechy

Orzechy często bywają pomijane z powodu wysokiej kaloryczności. Jednak patrząc z szerszej perspektywy, okazuje się, że zawarte w nich kalorie pochodzą głównie ze zdrowych tłuszczów, które wspierają funkcjonowanie serca i mogą obniżać ryzyko udaru.

Nienasycone tłuszcze w orzechach są w rzeczywistości bardzo dobre dla zdrowia układu krążenia

- wyjaśniła dietetyczka Meghan Pendleton.

Jedno z badań wykazało, że spożywanie orzechów przynajmniej pięć razy w tygodniu może obniżyć ryzyko udaru aż o 19 proc. To jednak niejedyna ich zaleta, zdaniem ekspertki orzechy są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina E oraz polifenole, które pomagają redukować stan zapalny.

Udar mózgu - przyczyny, objawy
Poradnik Zdrowie Google News

Banany

Ze względu na wyższą zawartość cukru banany są często niesłusznie umieszczane na liście produktów, których należy unikać na diecie odchudzającej. Tymczasem ten popularny owoc oferuje znacznie więcej niż tylko węglowodany.

Są one w rzeczywistości doskonałym źródłem potasu, minerału, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Ponieważ wysokie ciśnienie krwi jest jednym z głównych czynników ryzyka udaru, przyjmowanie odpowiedniej ilości potasu każdego dnia jest ważnym krokiem w kierunku zmniejszenia ryzyka

- podkreśliła Veronica Rouse założycielka The Heart Dietitian.

Wiele osób nie przyjmuje zalecanych 4700 mg potasu dziennie. Na szczęście banany są łatwo dostępne, można wykorzystać je do zrobienia deseru, owsianki lub smoothie.

Kawa

Dla wielu osób kawa to nieodłączny element poranka i źródło codziennej energii. Jej wpływ na zdrowie, zwłaszcza w kontekście ryzyka udaru, wciąż wywołuje sporo dyskusji.

Dobra wiadomość: nie musisz rezygnować z porannej kawy. Chociaż kofeina może powodować tymczasowy wzrost ciśnienia krwi, nie wydaje się przyczyniać do utrzymującego się wysokiego ciśnienia krwi w dłuższej perspektywie. W rzeczywistości umiarkowane spożycie kawy (2 do 3 filiżanek dziennie) w długoterminowych badaniach zostało powiązane z niższym ryzykiem udaru mózgu

- powiedziała ekspertka.

Choć najczęściej doceniamy kawę za kofeinę, warto pamiętać, że zawiera też cenne przeciwutleniacze, jak kwas chlorogenowy i flawonoidy, które mogą chronić przed udarem mózgu. Rouse zaznacza jednak, że nadmiar może przynieść odwrotny efekt - dlatego najlepiej ograniczyć się do maksymalnie trzech filiżanek dziennie.

Płatki owsiane

Owies, choć od lat ceniony jako zboże przyjazne dla zdrowia, bywa niesłusznie pomijany z obawy o jego wpływ na poziom glukozy we krwi.

Niektórzy ludzie boją się jeść płatki owsiane, ponieważ obawiają się, że gwałtownie podniosą poziom cukru we krwi. Można jednak mądrze przygotować miskę owsianki, aby nadal czerpać korzyści zdrowotne dla serca z beta-glukanu, rodzaju rozpuszczalnego błonnika znanego z obniżania poziomu cholesterolu

- wyjaśniła dietetyczka Meghan Pendleton.

Zboże to zawiera również związki fenolowe, które wykazują działanie przeciwzapalne i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru. Aby w pełni wykorzystać właściwości owsa, Pendleton zaleca wybierać mniej przetworzone wersje, takie jak płatki górskie. Doradza też łączenie owsianki z białkiem, zdrowymi tłuszczami i dodatkowymi źródłami błonnika.

Fasola

Fasola jest doskonałym, niedrogim źródłem pożywienia, które pomaga poprawić zdrowie układu krążenia, mimo że przez dezinformację w mediach społecznościowych zyskała złą opinię ze względu na lektyny

- powiedziała ekspertka.

Lektyny to białka, które mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak nudności, wymioty czy biegunki. Jednak odpowiednie przygotowanie fasoli, czyli jej dokładne namoczenie i ugotowanie, skutecznie je dezaktywuje, dzięki czemu produkt staje się bezpieczny i wyjątkowo wartościowy pod względem odżywczym.

Pendleton zwraca uwagę, że fasola dostarcza dużych ilości rozpuszczalnego błonnika, który korzystnie wpływa na tętnice. Wiąże cholesterol obecny w jelitach i pomaga usuwać go z organizmu wraz z kałem. Wyniki badań pokazują, że to działanie może przyczyniać się do obniżenia śmiertelności wynikającej z udaru mózgu. Fasola to również bogate źródło potasu i magnezu, które wspomagają serce i układ nerwowy.

Tofu​

Tofu bywa niesłusznie uznawane za przetworzony, sztuczny produkt, który negatywnie wpływa na hormony. W rzeczywistości nie ma naukowych dowodów potwierdzających jego szkodliwość, a wręcz przeciwnie - tofu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Powstaje z soi w wyniku naturalnego procesu koagulacji, podobnie jak ser, i od wieków stanowi istotny element kuchni azjatyckiej.

Tofu jest bogate w izoflawony, rodzaj przeciwutleniacza, który może wspierać zdrowe ciśnienie krwi. Metaanaliza wykazała, że ​​wyższe spożycie produktów sojowych, takich jak tofu, wiązało się z niższym ryzykiem udaru

- wyjaśniła ekspertka.