Kebab - kalorie, wartości odżywcze. Jak zrobić kebab?

2019-06-19 11:24

Kebab to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Mimo że przepis, jak zrobić kebab samodzielnie w domu, jest bardzo prosty, codziennie w wielu miastach, takich jak, np. Warszawa, przed orientalnymi barami ustawiają się kolejki, by spróbować tego przysmaku. Jednak dietetycy ostrzegają - kalorie, które dostarcza, można liczyć w tysiącach, a wartości odżywcze kebabu pozostawiają wiele do życzenia. Sprawdź, czy kebab jest zdrowy i czym się różni kebab od kebapu. Wypróbuj przepis na dietetyczny kebab z kurczaka.

Kebab - kalorie, wartości odżywcze, jak zrobić?
Autor: Thinkstockphotos.com Kebab - kalorie, wartości odżywcze, jak zrobić?

Spis treści

  1. Kebab a kebap. Rodzaje kebabów
  2. Czy kebab jest zdrowy?
  3. Jak jedzenie kebabów może wpłynąć na zdrowie?
  4. Jak zrobić zdrowy kebab?
  5. Przepis na dietetyczny kebab z kurczaka

Kebab to potrawa przygotowana z pieczonego na rożnie mięsa, z którego skrawa się po upieczeniu małe kawałki, z dodatkiem warzyw i sosów. Całość zawinięta jest w lawasz lub inny cienki placek albo podana w grubej bułce. Pod nazwą kebab kryje się ponad kilkadziesiąt odmian tej potrawy. W Polsce najbardziej popularny jest döner kebap (co oznacza "obracające się pieczone mięso"), danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Jest to mięso skrawane z pionowego rożna (najczęściej baranina, cielęcina lub drób, nigdy wieprzowina) podawane z surówką oraz serem owczym. Mimo że przepis, jak zrobić kebab samodzielnie w domu, jest bardzo prosty, codziennie w wielu miastach, takich jak, np. Warszawa, przed orientalnymi barami ustawiają się kolejki, by spróbować tego przysmaku. Nic dziwnego - za stosunkowo niewielką cenę można dostać solidną porcję mięsa. Jednak dietetycy ostrzegają - kalorie, które dostarcza, można liczyć w tysiącach, a jego wartości odżywcze kebabu pozostawiają wiele do życzenia.

Kebab a kebap. Rodzaje kebabów

W Polsce (i nie tylko) w części barach sprzedających ten orientalny przysmak widnieje napis kebap, a nie kebab. Jak to wytłumaczyć? Słowo kebab jest pochodzenia arabskiego. Z kolei w języku tureckim słowo to jest wymawiane i zapisywane z ubezdźwięcznionym wygłosem, czyli jako kebap (rzadko jako kebab). Kebap sprzedają więc Turcy lub osoby z Turcją związane, a kebab - Arabowie i inne nacje, w języku których zapisuje się nazwę tego dania jako kebab (np. Ormianie).

Najpopularniejszym rodzajem kebapu jest döner kebap, który robi się z baraniny lub z kurczaka. W Polsce jednak trudno dostępna i droga baranina często jest zastępowana wieprzowiną. Tymczasem prawdziwy turecki kebap nigdy nie jest przyrządzony z wieprzowiny. Poza tym dodaje się sos zrobiony z gęstego jogurtu zmieszanego z pietruszką. Warto wiedzieć, że döner kebap został wymyślony przez tureckich imigrantów w Niemczech pod gust właśnie naszych zachodnich sąsiadów. W Turcji są za to inne rodzaje kebapu:

  • adana kebap - nadziane na szpadkę podłużne kotleciki z pikantnie przyprawionego mięsa, opieczone na ogniu i podawane z warzywami oraz pitą
  • iskender kebap - najbardziej zbliżony do oryginału - cienkie plastry mięsa opiekanego na pionowym ruszcie podawane są na picie w towarzystwie jogurtu, sosu pomidorowego i grillowanych warzyw
  • patlican kebap - to mięsny szaszłyk z dodatkiem grillowanego bakłażana
  • shish kebap - to grillowany szaszłyk z mięsa baraniego lub drobiowego, przyprawiony na bardzo ostro

    Czy kebab jest zdrowy?

    W opinii wielu amatorów orientalnej kuchni kebab to zdrowy posiłek, ponieważ zawiera dietetyczne mięso kurczaka, które w dodatku nie jest smażone, i całkiem sporą porcję surowych warzyw. Jednak nie oznacza to, że kebab jest zdrowy. Co jest niezdrowego w kebabie?

    Turecki kebab to döner kebap. Od tureckiego kebapu pochodzą takie potrawy, jak grecki gyros, arabska shawarma czy meksykański al pastor.

    • mięso - najczęściej na kebab składa się mięso jagnięce, ale w naszym kraju do wyboru jest też mięso z kurczaka (najchętniej wybierane w Polsce), wołowina. Jednak w większości przypadków nie jest to czyste mięso jednogatunkowe. Zwykle można spotkać wielkie walce z przetworzonego już mięsa. To najczęściej mielona wieprzowina z wołowiną lub mięsem drobiowym. W takim „mięsie” przeważa tłuszcz różnego pochodzenia oraz wszelkiego rodzaju polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze smaku, np. glutaminian sodu E621, białko sojowe, fosforany E450 czy cytrynian sodu E331. Takie mięso ma postać jednolitej masy, na ruszcie nie widać płatów mięsa.
    • lawasz lub inny cienki placek albo bułka - najczęściej jest produkowane z niezbyt zdrowej mąki pszennej, a ponadto zawierają ulepszacze
    • warzywa - nie ma gwarancji, że są świeże. Często leżą całymi dniami, przez co tracą zawarte w nich witaminy i minerały
    • sosy - najczęściej są na bazie majonezu, olejów
    • frytki - to kaloryczny dodatek do kebabu. Istnieje ryzyko, że jest smażony w starym, wielokrotnie używanym oleju
    • napoje - zwykle do kebabu wybierane są kaloryczne napoje gazowane

    W związku z tym kebab dostarcza przeciętnej ilość białka i zdrowych składników odżywczych, za to bardzo duża ilość tłuszczu pochodzącego z mięsa i sosu oraz pustych węglowodanów z ciasta wykonywanego najczęściej z drobno zmielonej mąki pszennej.

    Zdaniem eksperta
    Agnieszka Ślusarska, dietetyk

    Czy kebab jest zdrowy? Ile kalorii ma kebab? Wartości odżywcze kebabu

    Dzień dobry, Moje pytanie dotyczy kebaba, takiego, jakiego można dostać w wielu polskich barach i restauracjach. Czy można tą potrawę określić jako "zdrową"? Wiele osób zalicza kebab do posiłków typu fast food, jednak czy jest tak rzeczywiście?

    Agnieszka Ślusarska, dietetyk: Wszystko zależy od tego, jak jest przyrządzony, tzn. z jakiego mięsa, jakie zostały użyte sosy, jaka pita itd. Np. kebab składający się z bułki "grube ciasto", mięsa wołowego, mięso cielęcego, warzyw (kukurydza konserwowa, ogórek, pomidor, kapusta biała, kapusta czerwona, cebula), sosu majonezowego jest opcją bardzo kaloryczną i niezdrową. Taki kebab waży około 450 g i dostarcza 878 kcal, w tym:

    • 37 g białka
    • 43 g tłuszczu - głównie nasyconego)
    • 83 g węglowodanów (głównie z oczyszczonej mąki)
    • i tylko 5 g błonnika pokarmowego

    Kebab z mięsem baranim będzie zawierał jeszcze więcej tłuszczu i kcal, natomiast z kurczakiem i sosem jogurtowym znacznie mniej tłuszczu i kcal. Z pewnością taki kebab jest zdrowszy od hamburgerów czy frytek, gdzie znajdzie Pan ogromne ilości soli, tłuszczu trans i cukrów prostych. Co ważne, w kebabie - w przeciwieństwie do innych fast foodów - mięso nie jest smażone na tłuszczu, tylko pieczone, zatem jest zdrowsze. Gdyby zrezygnować z białej bułki i zamówić kebab na talerzu z surówkami i sosem jogurtowym, to powstaje nam całkiem przyjemne danie. Jednak ze wszystkim, również w jedzeniu kebabów, należy zachować umiar. Istotne jest też to, aby miejsce, w którym kupujemy kebab, było czyste i nie wzbudzało Pana niepokoju. Niestety niekiedy w budkach z kebabami mięso przypomina raczej „masę kebabową”, na którą składa się mięso mielone rożnego pochodzenia. W takich miejscach definitywnie proszę nie jadać.

    Jak jedzenie kebabów może wpłynąć na zdrowie?

    Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

    Jak zrobić zdrowy kebab?

    Kebab może być zdrowy i znacznie mniej kaloryczny. Jednak by mieć stu procentową pewność, że taki właśnie będzie, trzeba przygotować go samemu w domu. Nie jest to jednak zbyt czasochłonne, zajmuje nie więcej niż 20-30 minut. Wystarczy wybrać odpowiednie składniki:

    • mięso - chude (kurczak, indyk), najlepiej pieczone, gotowane lub grillowane. Równie dobrze można wykorzystać ryby, np. łososia. W wersji wegetariańskiej można użyć roślin strączkowych i przygotować falafel z ciecierzycy.
    • pieczywo można przygotować samemu (w formie tortilli lub pity) z mąki pełnoziarnistej. Można też je kupić - w piekarniach coraz częściej można natrafić na pełnoziarniste tortille bułki do kebabów
    • warzywa - do kebaba domowej roboty można dodać takie warzywa, jakie lubimy. Nie trzeba martwić ich kalorycznością, wystarczy zadbać tylko o to, by były świeże. Najlepiej skroić je tuż przez włożeniem do kebabu. Zazwyczaj do kebabów trafiają pomidory, ogórki, cebula, papryka, różnego rodzaju sałaty, kapusty, czy oliwki. Ale mogą to też być też np. brokuły, rzodkiewka lub cukinia
    • sos - mało kalorii będzie miał sos czosnkowo-jogurtowy (50 kcal/100g), a sos przygotowany np. z pomidorów i papryki jeszcze mniej. Dla porównania sos majonezowo- czosnkowy, który zwykle jest dodawany do kuonych kebabów, w tej samej porcji zawiera 320 kcal/100 g
    • napój - najzdrowsza jest niegazowana woda mineralna. Warto wiedzieć, że powszechne jest jedzenie kebabu razem z ajranem. Ajran to popularny turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody (w proporcji 2:1 lub 1:1). Zazwyczaj dodawana jest do niego sól, a czasami też pieprz. Podawany jest schłodzony, może też mieć pianę

    Własnoręcznie przygotowany kebab w pieczywie pełnoziarnistym (150 g) z porcją warzyw, pieczonego mięsa z piersi kurczaka oraz sosem pomidorowo-paprykowym ma ok. 500 kcal.

    Czytaj też: Czy frytki mogą być zdrowe? Jak zrobić dietetyczne frytki?

    Czytaj też: Dietetyczny fast food - przepisy na burgery, pizzę, chipsy do 300 kcal

    Czytaj też: Sandwicze z Subway są bardziej niezdrowe niż burgery z McDonald's

    Przepis na dietetyczny kebab z kurczaka

    Źródło: x-news.pl/TVN Style

    Warto wiedzieć

    Na co zwrócić uwagę, kupując kebab?

    • mięso - najlepiej wybrać drobiowe. Jest tańsze niż wołowina czy jagnięcina, dlatego mniejsze ryzyko, że jest zmielone z innymi rodzajami mięs. Na ruszcie powinny być widoczne płaty mięsa, jeśli natomiast mięso ma wygląd jednolitej masy, najprawdopodobniej jest to kiepskiej jakości mięso mielone
    • pieczywo – najmniej kalorycznym wyborem będzie kebab w cienkim cieście, najlepiej pełnoziarnistym.
    • warzywa i surówki – powinny być świeże, przechowywane w warunkach chłodniczych, a nie kilkudniowe wyjęte z plastikowych kubłów czy worków.
    • sos – większość oferowanych sosów zawiera majonez. Lepiej zdecydować się na sos na bazie jogurtu lub warzyw
    • dodatki - zamiast frytek, lepiej wybrać kebab na talerzu z ryżem czy makaronem

    Najmniej kaloryczną i najlepszą pod względem zdrowotnym opcją jest kebab zawijany w tortillę z mięsem drobiowym i sosem jogurtowym.