Nie każda część kurczaka jest zdrowa. Sprawdź, którą najlepiej wybrać
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs, ale nie każda jego część jest tak samo wartościowa. Wybór odpowiedniego kawałka oraz sposób przygotowania mają kluczowe znaczenie dla zdrowia. Lepiej postawić na pierś czy może udka i skrzydełka? Jak przyrządzić kurczaka, by zachować wartości odżywcze?

Czy kurczak jest zdrowy?
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w większości krajów, jego spożycie stale wzrasta, w przeciwieństwie do czerwonego mięsa. Drób ma wiele zalet, przede wszystkim jest stosunkowo tani, można przygotować go na wiele różnych sposobów i ma zdrowszy profil odżywczy w porównaniu do innych gatunków.
Kurczak jest podstawą w moim domu. To doskonałe źródło wysokiej jakości, chudego białka, które jest pełne niezbędnych witamin i minerałów, w tym cynku, selenu, potasu, witamin z grupy B i innych
- przyznała Katie Drakeford, dietetyczka i niezależna autorka książek o żywieniu.
Okazuje się jednak, że nie wszystkie części są tak samo korzystne dla zdrowia. Generalnie rzecz ujmując, kurczak składa się z dwóch rodzajów mięsa.
Białe znajdziemy w piersi i polędwiczce. Ma łagodny smak, dzięki czemu sprawdza się do sosów, zapiekanek i sałatek. Ma też stosunkowo niską zawartość tłuszczu, cholesterolu i kalorii, dzięki czemu jest zdrowszym wyborem dla osób na diecie. Wymaga jednak specjalnego sposobu przygotowania, ponieważ szybko staje się suche.
Ciemne mięso w kurczaku to udka i pałki, ma bardziej wyrazisty smak i soczystą konsystencję. Często stanowi część posiłku lub jest wykorzystywane do przygotowania wywaru na zupę. Zawiera więcej tłuszczu, kalorii i sodu, ale również żelaza i cynku niż kawałki białego mięsa.
Ciemne mięso kurczaka często ma złą reputację jako mniej zdrowa opcja, ale to nie do końca prawda. Chociaż dostarcza więcej kalorii na uncję, to nadal jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka
- powiedział dietetyk Taylor McClelland.
Mięso o ciemnym kolorze może być lepszym wyborem dla osób przygotowujących posiłki w domu, ponieważ nie wysycha tak bardzo podczas obróbki termicznej.
Moim klientom często polecam ciemne kawałki mięsa, takie jak bezkostne udka z kurczaka, ponieważ są uniwersalne, łatwe do wykorzystania w różnych potrawach i zachowują więcej smaku i wilgoci po podgrzaniu w porównaniu z białym mięsem
- dodał.

Które części kurczaka są najzdrowsze?
Pierś z kurczaka
Jest dobrym wyborem dla tych, którzy szukają chudego kawałka mięsa o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Piersi są powszechnie dostępne i można przygotować je na wiele różnych sposobów - usmażyć, ugrillować, upiec czy zanurzyć w sosie.
Są często droższe - nie dlatego, że są lepszej jakości, ale po prostu ze względu na większy popyt i popularność
- wyjaśnił McClelland.
Mięso z piersi wymaga odpowiedniego sposobu obróbki, aby nie wyschnąć. 100 g porcja zawiera około 165 kalorii, 3,6 g tłuszczu oraz 31 g białka.
Polędwiczka
Polędwica z kurczaka to cienki pasek mięsa, który jest przymocowany do piersi. Smakuje podobnie, ale jest nieco bardziej delikatna. Cechuje ją niska zawartość kalorii i tłuszczu przy dużym udziale białka na porcję. To część idealna dla osób, które są na diecie redukcyjnej lub chcą zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu.
W przypadku dań wymagających szybszego gotowania, takich jak sałatka z kurczakiem lub makaron z sosem, który dodaje wilgoci, myślę, że polędwiczki z kurczaka są świetną opcją. Zwykle są łatwe w przygotowaniu i, ze względu na mniejszy rozmiar i cieńszy kształt, gotują się szybko
- powiedział ekspert.
100 g polędwiczki z kurczaka ma 116 kalorii, 22 g białka i 3 g tłuszczów.
Udko
Udka z kurczaka zyskały w ostatnim czasie popularność, mają dość wyrazisty smak i soczystą konsystencję. Są tańsze w porównaniu do piersi i łatwiejsze w przygotowaniu.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę K
- zauważyła dietetyczka Amy Beney.
Omega-3 są korzystne dla zdrowia serca i przyczyniają się do zmniejszania stężenia trójglicerydów oraz redukcji stanu zapalnego. Udka najlepiej ugotować lub upiec, a przed podaniem zdjąć skórę by zmniejszyć ilość kalorii i tłuszczu.
100 g udka z kurczaka zawiera 159 kcal, 16,8 g białka oraz 10,2 g tłuszczu.
Polecany artykuł:
Skrzydełko
Skrzydełka z kurczaka nie mają zbyt wielu zwolenników, ponieważ wymagają wprawy w jedzeniu. Cechuje je też wysoka zawartość tłuszczu i kalorii, a trudno zjeść je bez skórki. Najgorszym wyborem są skrzydełka usmażone w panierce w głębokim tłuszczu, zdecydowanie lepiej upiec je w piekarniku lub przygotować na grillu. 100g skrzydełek to 186 kcal, 19,2 g białka i 12,2 g tłuszczu.
Jaki jest najzdrowszy sposób przyrządzania kurczaka?
Wszystkie rodzaje drobiowego mięsa mogą stanowić element zdrowej diety, szczególnie jeśli przygotujemy je w odpowiedni sposób. Najzdrowsza metoda to taka, która nie wymaga dodania tłuszczu lub jedynie niewielką jego ilość.
Jeśli musisz użyć oleju, wybierz ten z awokado lub zastąp oliwą z oliwek. Mają one korzystniejszy wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.
Kurczaka można zamarynować bez dodatku tłuszczu, za pomocą samych przypraw lub dodając do nich sok z cytryny lub jogurt.
Dobra, prosta marynata sprawia, że danie z kurczaka zmienia się z podstawowego w wybitne. Może naprawdę nadać potrawie smaku przy minimalnym wysiłku
- powiedziała Amy Beney.
Najlepsza metoda obróbki termicznej zależy od rodzaju użytego kawałka i pożądanej konsystencji. Istnieje wiele zdrowych metod - gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie czy smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu.
Warto unikać panierowania i smażenia w głębokim tłuszczu, a także jedzenia mięsa z dodatkiem gotowych sosów dostępnych w sklepie. Kurczaka najlepiej podawać w towarzystwie pełnoziarnistego ryżu, kaszy lub ugotowanych ziemniaków oraz dużej ilości warzyw.