Poprawia odporność, odtruwa i jest naturalnym antyokydantem. Nasze organizmy mogą same go wytwarzać

2025-02-10 15:53

Glutation (GSH) to jeden z najważniejszych antyoksydantów w naszym organizmie. Działa jak naturalny detoksykant, wspierając wątrobę i usuwając metale ciężkie. Wzmacnia odpowiedź immunologiczną i może chronić przed infekcjami. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie komórek i ich metabolizm. A to wciąż dopiero początek zalet glutationu. Jak naturalnie podnieść jego poziom? Co jeść, żeby organizm dobrze syntetyzował glutation? Wyjaśniamy.

Poprawia odporność, odtruwa i jest naturalnym antyokydantem. Nasze organizmy mogą same go wytwarzać
Autor: GettyImages Poprawia odporność, odtruwa i jest naturalnym antyokydantem. Nasze organizmy mogą same go wytwarzać

Co to jest glutation? Jak działa glutation?

Glutation naturalnie występuje we wszystkich komórkach. I, zarazem, co ciekawe, naturalnie jest też silnym przeciwutleniaczem. Glutation może mieć postać utlenioną (ok. 1 proc. glutationu) lub zredukowanej (ok. 99 proc.).

Glutation powstaje i jest magazynowany w wątrobie, skąd przemieszczany jest do innych narządów oraz do mięśni. Glutation to tripeptyd, który (jak sama nazwa "tripeptyd" wskazuje) tworzą trzy aminokwasy - kwas glutaminowy, cysteina i glicyna. To dzięki nim dochodzi do prawidłowej syntezy glutationu. A co można uzyskać dzięki tej prawidłowej syntezie? Wyjaśniamy.

Antyoksydanty
  • Glutation ma działanie antyoksydacyjne, czyli chroni przed stresem oksydacyjnym.
  • Glutation sprzyja też detoksykacji organizmu.
  • Glutation wspiera pracę wątroby, jeśli chodzi o neutralizowanie wpływu toksyn albo metali ciężkich na organizm.
  • Sprzyja też zachowaniu prawidłowej odporności, gdyż może wpływać na aktywność limfocytów T, komórek N i makrofagów.
  • Glutation uczestniczy w syntezie białek.
  • Ma funkcje naprawcze DNA.
  • Glutation przekształca nadtlenek wodoru w wodę, dzięki czemu m.in. wydłuża życie czerwonych krwinek.
  • Glutation sprzyja prawidłowemu przepływowi aminokwasów do komórek.
  • Glutation zapewnia prawidłowe funkcjonowanie komórek i ich metabolizm, wpływając na ochronę mitochonrium.
  • Glutation również pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych i chorób przewlekłych.
  • Odpowiedni poziom glutationu odpowiada za spowalnianie procesów starzenia. Z kolei niski poziom glutationu jest powiązany z szybszym starzeniem się organizmu.

Niedobór glutationu - objawy, przyczyny i skutki

Niedobór glutationu może być powodowany stresem, niewłaściwym żywieniem, czynnikami środowiskowymi (np. zanieczyszczenia powietrza), sięganiem po alkohol, papierosy, ale też zażywaniem niektórych leków. Objawy niedoboru glutationu to m.in.

  • zwiększona podatność na infekcje,
  • zaburzenia odporności,
  • zaburzenia pracy wątroby,
  • nieuzasadnione innymi czynnikami uporczywe zmęczenie,
  • choroby neurodegeneracyjne 

4 błędy, których wątroba nie wybacza. Zagrażają życiu

Glutation - źródła prekursorów glutationu

Glutation powstaje z aminokwasów, tj. glicyny, cysteiny, glutaminianu, których źródłem jest pożywienie. W jakich produktach znajdziemy glutation oraz składniki niezbędne do jego syntezy? Lista jest długa i różnorodna, a więc każda osoba powinna znaleźć coś dla siebie:

  • Prekursory glutationu znajdują się m.in. w warzywach krzyżowych, takich jak: brokuły, brukselka, jarmuż, kalafior, kapusta, rzodkiewka
  • Siarka, potrzebna do syntezy glutationu znajduje się m.in. w cebuli, czosnku, szalotce, szczypiorku
  • Glutation i jego prekursory znajdują się również naturalnie w szparagach, awokado, szpinaku, cytrusach.
  • Ponadto warto sięgać po orzechy, nasiona i migdały
  • Aminokwasy budujące glutation znajdują się też w jajach, łososiu, tuńczyku, kurczaku, wieprzowinie, wołowinie, wątróbce
  • I w produktach poddanych procesowi fermentacji, jak sfermentowany nabiał np. kefir i kiszonki

Naturalne sposoby na podwyższenie poziomu glutationu

Warto też pamiętać o aktywności fizycznej, której umiarkowana dawka podnosi poziom glutationu. Polecana jest m.in. joga, ale też spacery czy jogging.

Z kolei żywność przetworzona może powodować wyczerpanie zapasów glutationu. Stres i brak snu mogą także obniżać poziom glutationu, dlatego warto zadbać o dobrą jakość snu, optymalną regenerację oraz redukcję stresu.

Czasami niezbędna może okazać się suplementacja. Wówczas można stosować N-acetylocysteinę (NAC), która jest prekursorem glutationu.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:
Polska na ucho
Proszę o ciszę