Poprawia odporność, odtruwa i jest naturalnym antyokydantem. Nasze organizmy mogą same go wytwarzać
Glutation (GSH) to jeden z najważniejszych antyoksydantów w naszym organizmie. Działa jak naturalny detoksykant, wspierając wątrobę i usuwając metale ciężkie. Wzmacnia odpowiedź immunologiczną i może chronić przed infekcjami. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie komórek i ich metabolizm. A to wciąż dopiero początek zalet glutationu. Jak naturalnie podnieść jego poziom? Co jeść, żeby organizm dobrze syntetyzował glutation? Wyjaśniamy.
![Poprawia odporność, odtruwa i jest naturalnym antyokydantem. Nasze organizmy mogą same go wytwarzać](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-cmNL-SByg-KLdv_poprawia-odpornosc-odtruwa-i-jest-naturalnym-antyokydantem-nasze-organizmy-moga-same-go-wytwarzac-664x442.jpg)
Co to jest glutation? Jak działa glutation?
Glutation naturalnie występuje we wszystkich komórkach. I, zarazem, co ciekawe, naturalnie jest też silnym przeciwutleniaczem. Glutation może mieć postać utlenioną (ok. 1 proc. glutationu) lub zredukowanej (ok. 99 proc.).
Glutation powstaje i jest magazynowany w wątrobie, skąd przemieszczany jest do innych narządów oraz do mięśni. Glutation to tripeptyd, który (jak sama nazwa "tripeptyd" wskazuje) tworzą trzy aminokwasy - kwas glutaminowy, cysteina i glicyna. To dzięki nim dochodzi do prawidłowej syntezy glutationu. A co można uzyskać dzięki tej prawidłowej syntezie? Wyjaśniamy.
- Glutation ma działanie antyoksydacyjne, czyli chroni przed stresem oksydacyjnym.
- Glutation sprzyja też detoksykacji organizmu.
- Glutation wspiera pracę wątroby, jeśli chodzi o neutralizowanie wpływu toksyn albo metali ciężkich na organizm.
- Sprzyja też zachowaniu prawidłowej odporności, gdyż może wpływać na aktywność limfocytów T, komórek N i makrofagów.
- Glutation uczestniczy w syntezie białek.
- Ma funkcje naprawcze DNA.
- Glutation przekształca nadtlenek wodoru w wodę, dzięki czemu m.in. wydłuża życie czerwonych krwinek.
- Glutation sprzyja prawidłowemu przepływowi aminokwasów do komórek.
- Glutation zapewnia prawidłowe funkcjonowanie komórek i ich metabolizm, wpływając na ochronę mitochonrium.
- Glutation również pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych i chorób przewlekłych.
- Odpowiedni poziom glutationu odpowiada za spowalnianie procesów starzenia. Z kolei niski poziom glutationu jest powiązany z szybszym starzeniem się organizmu.
Niedobór glutationu - objawy, przyczyny i skutki
Niedobór glutationu może być powodowany stresem, niewłaściwym żywieniem, czynnikami środowiskowymi (np. zanieczyszczenia powietrza), sięganiem po alkohol, papierosy, ale też zażywaniem niektórych leków. Objawy niedoboru glutationu to m.in.
- zwiększona podatność na infekcje,
- zaburzenia odporności,
- zaburzenia pracy wątroby,
- nieuzasadnione innymi czynnikami uporczywe zmęczenie,
- choroby neurodegeneracyjne
4 błędy, których wątroba nie wybacza. Zagrażają życiu
Glutation - źródła prekursorów glutationu
Glutation powstaje z aminokwasów, tj. glicyny, cysteiny, glutaminianu, których źródłem jest pożywienie. W jakich produktach znajdziemy glutation oraz składniki niezbędne do jego syntezy? Lista jest długa i różnorodna, a więc każda osoba powinna znaleźć coś dla siebie:
- Prekursory glutationu znajdują się m.in. w warzywach krzyżowych, takich jak: brokuły, brukselka, jarmuż, kalafior, kapusta, rzodkiewka
- Siarka, potrzebna do syntezy glutationu znajduje się m.in. w cebuli, czosnku, szalotce, szczypiorku
- Glutation i jego prekursory znajdują się również naturalnie w szparagach, awokado, szpinaku, cytrusach.
- Ponadto warto sięgać po orzechy, nasiona i migdały
- Aminokwasy budujące glutation znajdują się też w jajach, łososiu, tuńczyku, kurczaku, wieprzowinie, wołowinie, wątróbce
- I w produktach poddanych procesowi fermentacji, jak sfermentowany nabiał np. kefir i kiszonki
Naturalne sposoby na podwyższenie poziomu glutationu
Warto też pamiętać o aktywności fizycznej, której umiarkowana dawka podnosi poziom glutationu. Polecana jest m.in. joga, ale też spacery czy jogging.
Z kolei żywność przetworzona może powodować wyczerpanie zapasów glutationu. Stres i brak snu mogą także obniżać poziom glutationu, dlatego warto zadbać o dobrą jakość snu, optymalną regenerację oraz redukcję stresu.
Czasami niezbędna może okazać się suplementacja. Wówczas można stosować N-acetylocysteinę (NAC), która jest prekursorem glutationu.
![Poradnik Zdrowie Google News](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Q8Hz-iXxH-RNtn_poradnik-zdrowie-google-news-664x442-nocrop.jpg)
![Polska na ucho](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-PxNf-5ndm-qEh6_polska-na-ucho-664x0-nocrop.jpg)