Prosty krok pomoże zmniejszyć ryzyko demencji. Wystarczy wprowadzić to do jadłospisu

2024-09-18 12:36

Demencja jest podstępną chorobą. Powoli odbiera chorym wspomnienia, niektóre umiejętności, sprawność i zdolność komunikacji. Okazuje się jednak, że można zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia. Te produkty w szczególności pomogą niektórym osobom.

Prosty krok pomoże zmniejszyć ryzyko demencji. Wystarczy wprowadzić to do jadłospisu
Autor: fot. Getty Images Prosty krok pomoże zmniejszyć ryzyko demencji. Wystarczy wprowadzić to do jadłospisu

Jesteś fanem herbaty? Cóż, w takim razie mamy świetne wiadomości. Okazuje się bowiem, że nowe badanie wykazało, że spożywanie sześciu dodatkowych porcji produktów bogatych we flawonoidy dziennie może zmniejszyć ryzyko demencji aż o 28 procent.

Dotyczy to w szczególności osób z wysokim ciśnieniem krwi, depresją i wysokim ryzykiem genetycznym. Czym jednak są produkty bogate we flawonoidy? Największą redukcję ryzyka zaobserwowano u osób spożywających dziennie pół porcji jagód i pięć porcji herbaty.

Nowe badanie zaskakuje. To może obniżyć ryzyko demencji

Flawonoidy są naturalnymi substancjami występującymi w owocach warzywach i innych roślinach. Jak udało się wykazać, zmniejszają one stany zapalne w mózgu, poprawiają przepływ krwi do mózgu a co więcej wspomagają wzrost pożytecznych bakterii w jelitach.

Nowe badanie opublikowane w środę w JAMA Network Open, obejmowało niemal 122 tysięcy mieszkańców Wielkiej Brytanii w wieku od 40 do 70 lat. Zespół naukowców był kierowany przez naukowców z Queen's University Belfast.

Uczestnicy zostali poproszeni o podanie informacji o tym co jedli, a naukowcy następnie przypisywali im wynik "flavodiet" na podstawie spożycia czarnej lub zielonej herbaty, jabłek, jagód, winogron, pomarańczy, grejpfrutów, słodkiej papryki, cebuli i gorzkiej czekolady.

Poradnik Zdrowie - Demencja

Herbata i jagody. Prosty krok, który może zrobić ogromną różnicę

Jak można się dowiedzieć, większość uczestników spożywała od czterech do pięciu porcji produktów bogatych we flawonoidy każdego dnia. Najpopularniejszym z nich była jednak herbata.

Wolontariusze obserwowani byli przez około dziewięć lat. W tym czasie odnotowanych wśród nich zostały 882 przypadki demencji. Co ważne jednak osoby, które uzyskały najwyższe wyniki w teście Flavodiet, miały znacznie niższe ryzyko wystąpienie demencji w porównaniu do osób, które w tym teście uzyskały niższe wyniki.

Naukowcy poprzez zbadanie kilku rodzajów flawonoidów odkryli, że antocyjany, flawan-3-ol i flawon mają najsilniejsze powiązania z ryzykiem demencji. A właśnie herbata i jagody są głównymi źródłami tych flawonoidów.

Główny badacz badania, prof. Aedin Cassidy, podkreślił, ze częstość występowania demencji na całym świecie cały czas gwałtownie rośnie. Ich odkrycia pokazują jednak, że spożywanie sześciu dodatkowych porcji produktów bogatych we flawonoidy dziennie może się wiązać z niższym ryzykiem demencji.

Pierwsza autorka badania, dr Amy Jennings, podkreśliła natomiast, że podjęcie tak prostego kroku, jak włączenie tych produktów do diety może zrobić ogromną różnicę.