Te orzechy to selenowi rekordziści. Odporność je kocha, a Polacy jedzą za rzadko
W ostatnich latach słowo: "odporność" odmienialiśmy we wszystkich przypadkach, myśleliśmy o niej więcej niż kiedykolwiek. Chcesz wspierać odporność selenem? To korzystaj z naturalnego źródła. Zwłaszcza że ma wiele innych, cennych zalet prozdrowotnych.
Od tej przegryzki nie powinni stronić mężczyźni, którym zależy na dobrej jakości nasienia. Orzechy brazylijskie wspierają mózg, kości i zęby, mają znakomity wpływ na układ krążenia i nerwowy.
To prawda, że jak wiele innych orzechów mają mnóstwo kalorii, a jednak mogą pomóc w odchudzaniu.
Orzechy brazylijskie – skarb znad Amazonki
Orzechów brazylijskich, zwanych też para, nie uprawia się. To nasiona orzesznicy wyniosłej, pospolitego drzewa nad brzegami Amazonki. Nim wyda nasiona, rośnie bardzo długo i osiąga gigantyczną wysokość, nawet 60 metrów. Stąd trudno sobie wyobrazić taką uprawę.
Pochodzące z Brazylii znane są w wielu kuchniach świata. Nadają się jako przegryzka, ale też dodatek do deski serów, sałatki owocowej, wypieków.
Na bazie orzechów brazylijskich wytwarzane jest również słodkie masło, znane jako masło orzechowe. Orzechy brazylijskie doskonale nadają się też do pikantnych potraw, by przełamać, a zarazem wzbogacić ich smak.
Olej wytwarzany z orzechów brazylijskich jest wykorzystywany w kosmetyce. Stosuje się go do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej oraz z widocznymi oznakami starzenia. Sprawdza się też jako preparat wzmacniający przesuszone włosy czy łamliwe paznokcie.
Dlaczego warto jeść orzechy brazylijskie
Orzeszki para zawierają największe ilości selenu spośród wszystkich dostępnych pokarmów (103 µg/100 g). Organizm przeciętnego człowieka potrzebuje natomiast zaledwie 55 µg tego pierwiastka.
Efekt? Dzięki diecie wzbogaconej w orzechy brazylijskie poprawia się wyraźnie jakość męskiego nasienia, plemniki są szybsze i bardziej żywotne.
Selen jest znany również z pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Jego regularne spożywanie ma pomóc w profilaktyce niektórych nowotworów. Ten mikroelement jest też niezbędny w metabolizmie hormonów tarczycy.
W brazylijskim przysmaku jest sporo wapnia, trochę magnezu, potasu, witamin z grupy B i witaminy E. Wszystko to razem wpływa pozytywnie na pracę naszego serca i układu nerwowego, a także pozwala dłużej czuć się młodo.
Orzechy brazylijskie i odchudzanie
Naukowcy od lat głowią się, dlaczego orzechy nie tuczą adekwatnie do liczby kalorii, które zawierają. Generalnie uważa się, że to skutek tego, że nie gryziemy ich starannie, więc orzechowy tłuszcz nie wchłania się w pełni, a kawałki orzechów skutecznie sprzątają nam w jelitach, przyspieszając przemianę materii.
Znaczenie ma mieć też fakt, że orzechy zawierają substancje sprzyjające szczupłej sylwetce, a zawarty w nich tłuszcz jest pożywny i korzystnie wpływa na organizm. Nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają prawidłowej pracy mózgu, oczu, a także mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia.
Niezależnie od tego, jaka jest przyczyna, faktycznie od orzechów nie tyjemy, jeśli nie nasączamy ich w cukrze czy innych niezdrowych dodatkach. Zarazem osoby na diecie redukcyjnej, zmagające się z nadwagą i otyłością, nie powinny z nimi przesadzać.
W 100 g orzechów brazylijskich znajduje się ok. 650 kcal.