Zrezygnuj z obierania warzyw i owoców ze skórki. Twój organizm ci za to podziękuje

2022-11-14 13:36

Większość z nas decyduje się na obieranie warzyw lub owoców ze skórki. Często jest to podyktowane obawą przed pestycydami lub po prostu upodobaniem. Okazuje się jednak, że obierając warzywa i owoce ze skórki, pozbywamy się wielu cennych witamin i minerałów.

Zrezygnuj z obierania warzyw i owoców ze skórki.  Nieobrane jabłka zawierają o 267% więcej witaminy K i nie tylko
Autor: Getty Images

Według zaleceń WHO dorosły człowiek powinien spożywać minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Jeśli już decydujemy się na spożycie tych produktów, lepiej nie obierać ich ze skórki. Naukowcy przekonują, że nie należy bać się chemikaliów, gdyż wystarczy dobrze umyć owoc, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.

Zapotrzebowanie na witaminy i minerały

Jesz owoce? Lepiej nie obieraj ich ze skórki

W skórce kryje się wiele witamin i minerałów. Przykładowo w skórce buraka, gorczycy, marchwi, słodkich ziemniaków, rzodkiewki i imbiru znajdują się: witamina C, ryboflawina, żelazo i cynk.

Co więcej, według US Department of Agriculture nieobrane jabłka zawierają 15% więcej witaminy C, 267% więcej witaminy K, 20% więcej wapnia, 19% więcej potasu i 85% więcej błonnika niż obrane owoce.

Jednak niektóre owoce i warzywa muszą zostać obrane. Wszystko dlatego, że ich skórki nie smakują dobrze lub są zbyt trudne do oczyszczenia, dlatego mimo wszystko owoce i warzywa takie jak banan, pomarańcza, melon, ananas, mango, awokado, cebula i czosnek muszą zostać obrane.

Natomiast skórki niektórych warzyw i owoców, takich jak ziemniak, burak, marchew, kiwi i ogórek są jadalne. Mimo wszystko ludzie je obierają, całkiem niepotrzebnie.

Obieranie warzyw i owoców ze skórki ma wpływ nie tylko na mniejszą przyswajalność witamin i minerałów. Według UN’s Food and Agriculture niejedzona żywność, w tym skórki, generuje nawet 10% światowej emisji gazów cieplarnianych. Wszystko dlatego, że gnijąca żywność na wysypiskach uwalnia metan, czyli najsilniejszy gaz cieplarniany.

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Pestycydy są związkami chemicznymi, które ulegają hydrolizie w środowisku wodnym. Dlatego w celu zmycia chemikaliów z warzyw i owoców wystarczy nam woda i te 3 składniki: soda, ocet i kwasek cytrynowy.

Na litr wody wysrarczy wsypać 3 łyżki kwasku cytrynowego lub octu. Następnie należy pozostawić je na kilka minut i odsączyć. W ten sposób pozbędziemy się bakterii.

By pozbyć się pestycydów owoce należy zanurzyć w odczynie zasadowym (1 łyżka sody na litr wody) i pozostawić na kilka minut. Jeśli owoce były spryskane pestycydami, to na powierzchni wody pojawi się tłusty film.

Na koniec owoce należy dokładnie wypłukać i gotowe.