Czy można szybko i zdrowo schudnąć? [Porada eksperta]

2017-05-04 18:23

Od 5 miesięcy zaprzestałam całkowicie jedzenia słodyczy, z nabiału jem tylko jajka, bo jestem alergiczką i po jego zjedzeniu nie czuję się najlepiej, ćwiczę 2-3 razy w tygodniu od 8 miesięcy, a mimo to z rozmiaru 44 schudłam do 40. Czy można jeszcze w jakiś inny sposób przyśpieszyć proces zdrowego, ale szybkiego odchudzania?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Szybkie chudnięcie nie będzie zdrowym procesem, dlatego że w ten sposób nie pozbędziesz się tkanki tłuszczowej, ale mięśni, co pociągnie za sobą spadek tempa metabolizmu i zatrzymanie utraty masy ciała. Aby proces chudnięcia był fizjologiczny, powinien być spersonifikowany do możliwości i stanu fizjologicznego twojego organizmu. Oznacza to ocenę twojego składu ciała, podstawowej i ponadpodstawowej przemiany materii. Wytypowanie na podstawie wywiadu i badania genetycznego (co oczywiście jest możliwe, ale na razie dosyć kosztowne) proporcji makroskładników, mikroskładników, antyoksydantów w diecie, aby zapewnić spalanie tkanki tłuszczowej. Do tego dochodzi ocena pracy hormonów, bo np. możesz mieć problem z tarczycą albo trzustką oraz niedobory składników mineralnych czy witamin np. witaminy D. Akurat w tym przypadku, jeśli masz niekorzystny polimorfizm genu VDR, może się okazać, że potrzebujesz witaminy D. Na podstawie dokładnie przeprowadzonego wywiadu żywieniowego, można to wytypować. Jak widzisz, proces chudnięcia nie jest tak prosty, jak wszyscy uważają, do tego dochodzi dobranie odpowiedniej dawki aktywności fizycznej, jej rodzaju, czasu trwania, ba, pory dnia. Namawiam na wizytę u specjalisty i oddanie się w jego ręce, aby zintensyfikować utratę tkanki tłuszczowej.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta