Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

W trakcie Świąt Bożego Narodzenia na stołach jest tyle pyszności, na które czekamy cały rok, że trudno się oprzeć. O ile próbowanie potraw w niewielkiej ilości nie wpłynie na masę ciała, to kto nie przesadził z jedzeniem w tym czasie, niech koniecznie da mi znać. Złożę serdeczne gratulacje. Jest jednak kilka metod, dzięki którym można kontrolować wagę, nie odmawiając sobie przyjemności.
Badania opublikowane 14 listopada 2024 roku na łamach International Archives of Allergy and Immunology sugerują, że picie alkoholu może mieć kolejne fatalne skutki. Tym razem chodzi o grupę osób uczulonych na niektóre orzechy.
Wraz z nadejściem zimy chcesz więcej jeść? A może wraz z nadejściem zimy chcesz... jeść mięso? Jeśli zauważasz taką zmianę apetytu, to niekoniecznie musisz biec po test ciążowy (albo test na covid). Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego zimą mamy większą chęć na jedzenie mięs.
Fizjolodzy, dietetycy kliniczni i lekarze od lat ostrzegają przed monodietami, do których niewątpliwie należy owocowo-warzywna. W określonych sytuacjach może mieć nawet pewne działanie wspomagające leczenie, ale nieumiejętnie stosowana to poważne zagrożenie dla każdego organizmu. Lepiej o tym nie zapominać.
W obecnych czasach, gdy stres i zanieczyszczenia stanowią codzienność, wiele osób poszukuje naturalnych metod wspierania zdrowia i odporności. Jednym z cennych darów natury jest traganek - roślina od wieków stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jej korzeń, pełen składników aktywnych, wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Choć wigilijne menu może się różnić w zależności od tradycji i regionu, to jednak większość osób swoją świąteczną ucztę zaczyna od barszczu z uszkami. Co osoba jednak to przepis i każdy może przygotowywać go inaczej. Jak jednak zadbać by był on zdrowi i lekkostrawny?
Święta już tuż-tuż. Wówczas na stołach Polaków zagości cała masa najróżniejszych dań. Jak jednak się słyszy, królowa świąt jest tylko jedna. Chodzi o sałatkę jarzynową. Jednak duża ilość majonezu sprawia, że nie należy ona do najzdrowszych. Da się to jednak zmienić.
Jujuba, owoc znany w tradycyjnej medycynie chińskiej, zyskał uwagę naukowców za sprawą właściwości neuroprotekcyjnych. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Osace sugerują, że może on wspierać walkę z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer i Parkinson. Czy czeka nas przełom w leczeniu?
Święta Bożego Narodzenia już za rogiem, więc wielkie przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy jednak odczuwają pewien niepokój, zastanawiając się, czy aby na pewno przygotowane posiłki będą dobre dla zdrowia. Z pomocą przychodzi NFZ.
Sezon przeziębień trwa w najlepsze. Dlatego coraz częściej szukamy rozwiązań, które pomogą wzmocnić odporność. Warto jednak pamiętać, że nie wystarczy wypić jakąś miksturę, by osiągać rezultaty. Nasz organizm wymaga kompleksowej opieki, a skuteczność układu odpornościowego buduje się przez dłuższy czas. Niemniej zawsze jest dobry moment, żeby zacząć.
Herbata - wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić nic lepsze w mroźne, zimowe wieczory. Nie każdy jednak wie, jak duże znaczenie ma to, którą z nich wybierzemy. Po którą więc najlepiej sięgać? Wszystko zależy od naszego celu.
Erytrozyna to barwnik o charakterystycznym, intensywnie czerwono-wiśniowym odcieniu. Jest to substancja chemiczna, która wzbudza kontrowersje w wielu krajach, zarówno w kontekście jej zastosowania, jak i potencjalnego wpływu na zdrowie. W Polsce temat erytrozyny nie jest szczególnie powszechnie omawiany, co budzi pytanie: jak wygląda jej dostępność w naszym kraju? Czy rzeczywiście jest to składnik, którego powinniśmy unikać? I co o erytrozynie mówią eksperci?
Pestki papai to skarb, który zbyt często trafia do kosza. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że te małe czarne nasiona są bogate w składniki odżywcze i mają liczne prozdrowotne właściwości. Choć papaja zdobyła popularność dzięki swojemu słodkiemu miąższowi, pestki tej rośliny mogą zrewolucjonizować naszą dietę.
Napoje roślinne, które duża część osób nazywa mlekiem roślinnym, mogą nie być tak dobre, jak mogłaby się zdawać. Naukowcy podkreślają, że choć są mniej uciążliwe dla naturalnego środowiska i są bezpieczne dla wegan i wegetarian, to jednak nie mają tyle wartości odżywczych co mleko.
Lekko słodkie, czasem strasznie kwaśne, jednak bez względu na to, na jaki owoc trafimy, za każdym razem pięknie pachną i kuszą nie tylko dzieci. Niestety okazuje się, że nie każdy powinien je zjadać. W przypadku niektórych schorzeń trzeba unikać tych cytrusów. Dlatego sprawdzamy, kto nie powinien jeść mandarynek.
Święta mają to do siebie, że są wyjątkowe, jeśli chodzi o serwowane dania. Tradycyjny karp, śledź w wielu wersjach smakowych, a do tego niepowtarzalne ciasta i sałatka, gęsta od kalorycznego majonezu... lista potraw świątecznych jest długa, tak jak długa potem staje się walka z powstałą w efekcie niestrawnością czy oponką. Jak jeść bożonarodzeniowe przysmaki, żeby sobie nie zaszkodzić?
Suszone grzyby to obowiązkowy składnik potraw na Wigilię. Pierogi, czy barszcz nie mogą obejść się bez tak aromatycznego dodatku. Niestety czasem mimo wszelkich chęci i środków ostrożności okazuje się, że z suszonego grzybka wypełza robak - co wtedy? Pierwsza myśl, jest taka, że nadają się tylko do kosza. Uspokajamy jednak, że jest na to metoda.
Aromatyczny, słodki smak herbaty z goździkami to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także bogactwo korzyści zdrowotnych. Ta popularna przyprawa, którą najczęściej kojarzymy z okresem świąt, posiada szereg właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
W okresie Świąt Bożego Narodzenia wigilijny kompot to jeden z ulubionych napojów. Jednak tradycyjna wersja, pełna owoców i cukru jest mocno kaloryczna. Jeśli chcesz dbać o linię, spróbuj zamienić niektóre owoce na przyprawy. Te niewielkie zmiany wzbogacą smak napoju i pomogą w utracie wagi.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tych dań, których na świątecznym stole nie może zabraknąć. Niestety, w pewnych przypadkach mogą one stanowić nie lada wyzwanie dla układu pokarmowego. Kto nie powinien jeść pierogów z kapustą i grzybami? Po czym poznać, że mogły zaszkodzić?
Barszcz czerwony z uszkami to wigilijny klasyk, jednak nie każdy może go jeść bez obaw. Osoby z cukrzycą, dną moczanową czy kamicą nerkową powinny zachować ostrożność, ponieważ buraki zawierają składniki mogące zaostrzać objawy tych chorób. Sprawdź, kto jeszcze powinien unikać tego popularnego dania.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.