Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Postanowienia noworoczne spod znaku „od 1 stycznia” się odchudzam z pewnością już odeszły w niepamięć. Teraz wchodzimy w fazę „schudnę do wakacji”. A do wakacji – zakładając, że zaczynamy je 1 lipca – zostały już niespełna 2 miesiące. Ile można schudnąć do wakacji? Czy zdążymy zrzucić 5 kg do wakacji? Podpowiemy, jak zredukować wagę – i to bez skrupulatnego liczenia kalorii.
Najlepsze jogurty z Biedronki 2025? Ekspert ocenił, które naprawdę warto wrzucić do koszyka. Oto jogurty bez cukru i z wysoką zawartością białka, które biją konkurencję na głowę. Sprawdź, które wybrać, jeśli zależy ci na smaku, składzie i dobrej cenie.
Pigwa, często określana mianem polskiej cytryny, wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego jej obecność w diecie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Zebrana jesienią idealnie nadaje się do przygotowania aromatycznego octu, który nie tylko podkreśla smak potraw, ale dostarcza też cennych mikroelementów.
O tym pierwiastku często zapominamy. Nie jest taki „modny” jak magnez, chociaż jego działanie idzie z nim w parze. Niedobór może powodować dolegliwości, takie jak skurcze mięśni, ale i problemy kardiologiczne. Kiedy możemy mówić o niedoborze potasu? Jak go rozpoznać, a jak zniwelować? Kiedy niedobór potasu może być groźny? Wyjaśniamy, jak i dlaczego warto zadbać o optymalny poziom potasu.
Waga może wprowadzać w błąd, zwłaszcza gdy redukcja tkanki tłuszczowej nie idzie w parze z utratą kilogramów. Z tego względu coraz więcej osób wybiera zdjęcia sylwetki jako alternatywną formę monitorowania postępów. To prosty, a zarazem skuteczny sposób, by zobaczyć prawdziwe efekty pracy nad swoim ciałem.
Mięso grillowane lub pieczone może pozostawiać trudne uczucie ciężkości w żołądku po spożyciu, jednak istnieją sposoby, aby ułatwić trawienie takich potraw. Kluczem do tego są odpowiednie przyprawy, a jedna z nich, popularna w bułgarskiej kuchni, to czubryca.
Czarna herbata i niektóre owoce, w tym uwielbiane przez Polaków jabłka, mogą chronić przed najbardziej dotkliwymi skutkami starzenia, jak niepełnosprawność i utrata funkcji poznawczych. Lubisz jagody i cytrusy? To nie żałuj sobie!
Katarzyna Bosacka rozpoczyna słynną dietę Adele, czyli dietę sirtuinową, która łączy zielone koktajle z ograniczeniem kalorii. „Mam kilka kilogramów na plusie i zamierzam się ich pozbyć” – zapowiada dziennikarka. Czy dieta sirtfood faktycznie działa? Sprawdzamy, co o niej wiadomo.
Oto prosty nawyk, który może zmienić sposób, w jaki twój organizm reaguje na pieczywo. Gastroenterolożka dr Karen Alarcón wyjaśnia, że wystarczy jeden prosty trik przed zjedzeniem chleba, by zmniejszyć wchłanianie kalorii, wesprzeć jelita i ograniczyć apetyt.
Mniszek lekarski, często uważany za pospolity chwast, skrywa w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne. W maju, gdy jego żółte kwiaty pokrywają łąki, warto sięgnąć po ten naturalny skarb i przygotować z niego domowy ocet. Ocet z mniszka lekarskiego nie tylko wspomaga układ pokarmowy i pracę wątroby, ale także dodaje energii i znajduje zastosowanie w kosmetyce.
Szparagi to cenne źródło witamin i minerałów, a ich popularność w Polsce stale rośnie. Nie każdy jednak wie, że po ich zjedzeniu może pojawić się specyficzny zapach moczu. Skąd się bierze i czy powinniśmy się tym martwić? Dr Małgorzata Starowicz wyjaśnia, u kogo występuje ten nietypowy efekt i co za nim stoi.
W poniedziałek 5 maja startują matury 2025. Pisemne i ustne egzaminy zaplanowane są na cały miesiąc. Jak w tym czasie wspomóc mózg - główne centrum dowodzenia organizmu? Przed maturalnym starciem mózg potrzebuje paliwa wysokiej jakości, a takie możemy mu dostarczyć dzięki właściwiej diecie. Co zatem jeść, aby poprawić jego funkcjonowanie i zapewnić sobie lepszą koncentrację, potrzebną do efektywnej nauki?
Od wieków ludzkość poszukuje eliksiru młodości i skutecznych sposobów na spowolnienie procesu starzenia. Bryan Johnson, stawiając sobie za cel znalezienie sekretu długowieczności, zaskoczył wiele osób, ujawniając jeden z elementów swojej codziennej rutyny, który ma mu pomóc w zachowaniu młodego wyglądu.
Niezwykłe walory zdrowotne i unikalny smak tej ryby sprawiają, że jest chętnie wybierana. Do tego jest doskonałym źródłem białka i kwasów omega-3, co docenią wszyscy stawiający na zdrową i zbilansowaną dietę. Co więcej, dzikiego łososia z Alaski można znaleźć na półkach popularnych dyskontów, takich jak Lidl i Biedronka.
Udar mózgu to jedna z głównych przyczyn niepełnosprawności i zgonów na świecie. Choć wiele czynników ryzyka jest niezależnych od nas, to dieta odgrywa ogromną rolę w profilaktyce. Eksperci wskazują 6 produktów spożywczych, które mogą znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego groźnego incydentu.
Czy ketchup jest zdrowy? A jeśli tak, to który? Dietetycy alarmują: popularne ketchupy zawierają benzoesan sodu, mnóstwo cukru i prawie żadnych pomidorów. Jak wybrać zdrowy ketchup i czego unikać, by nie jeść konserwantów i wody z dodatkiem koncentratu?
Grillowanie a zdrowie - Robert Makłowicz ostrzega przed pułapkami grillowania. Chodzi o konkretny błąd, który może kosztować więcej niż tylko smak. Co dokładnie? I jak grillować zdrowo? Czego konkretnie unikać, by grill nie szkodził. Jak grillować zdrowo i ograniczyć ryzyko związane z popularnymi błędami przy ruszcie? Sprawdź, zanim znów go rozpalisz.
Kolorowe galaretki z dzieciństwa to nie tylko wspomnienie PRL-u, ale także najtańsze źródło kolagenu. Deser, który kosztuje niewiele, może realnie poprawić wygląd skóry, wspomóc zdrowie stawów i włosów. Sprawdź, jak domowa galaretka wpływa na organizm i jak wprowadzić ją do codziennej diety.
Dieta roślinna może mieć ogromne znaczenie dla osób żyjących z chorobą nerek. Coraz więcej badań wskazuje, że spożywanie warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych wspiera funkcje nerek, zmniejsza stany zapalne i poprawia ogólny stan zdrowia. Sprawdź, jak działa ten sposób odżywiania.
Jeśli szukasz skutecznego i bezpiecznego sposobu na obniżenie ciśnienia, sięgnij po roślinę, którą ceniono już w dawnych czasach. Bogactwo potasu i antyoksydantów sprawia, że ta przyprawa nie tylko poprawia smak dań, ale także wzmacnia serce i układ krążenia. Poznaj jej niezwykłe właściwości zdrowotne.
Inteligentne wagi zyskują na popularności, oferując pomiar wagi oraz innych parametrów zdrowotnych. Jednak zanim uwierzysz w dane, które pokazuje twoja waga, warto dowiedzieć się, jak dokładne są te pomiary. Sprawdź, co wpływa na ich wiarygodność i jakie czynniki warto wziąć pod uwagę.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.