Czy to dobra dieta? [Porada eksperta]

2013-03-19 13:13

Moja waga to 111 kg przy 1,84 wzrostu. Mam 23 lata. Moja dieta obecnie to brak śniadania, ew. woda niegazowana, następnie obiad normalny (jakieś mięso, ziemniaki, surówka) i dużo wody niegazowanej, na kolację zjadam serek wiejski 3% tłuszczu jakieś 150g. Jeżdżę regularnie codziennie na rowerze około 70 minut. Jeżeli chodzi o dietę to nigdy nie miałem problemów z samopoczuciem, bo muszę przyznać, że jednak takie jedzenie to dość mała ilość kalorii, ale nie odbija się to jakoś na mnie szczególnie, nie czuje zmęczenia itd. Czy taka dieta może być dobra dla mnie i jak szybko dzięki takiej kombinacji schudnę. Mój cel to 84 kg. 2 lata temu też walczyłem z wagą, ważyłem 107 i schudłem do 85 kg, ale niestety przez zimę się przytyło, ach ten kochany efekt jo-jo :) teraz mam zamiar kupić sobie bieżnię i biegać regularnie codziennie, także w zimę. Odchudzam się już około 2 tygodnie i jak na razie efektów mało. Nie mogę znaleźć w internecie ilości kalorii, które powinienem spalać.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj
W internecie wiele można znaleźć, ale nie ilość kalorii które Ty powinieneś spalać. Do tego potrzebujesz lekarza bariatrę, albo dietetyka. Dokładne pomiary pozwolą oszacować ilość potrzebnych Tobie kalorii, określą podstawową i ponad podstawową przemianę materii, a także ustalą ile powinieneś zjadać aby chudnąć.
Według mojej oceny Twoja dieta jest zła. Nie jesz śniadania i najwięcej kalorii zjadasz w jednym posiłku. To powoduje, że obniżasz metabolizm i dalej gromadzisz kalorie. Zauważysz różnicę, jeśli kalorie obiadowe rozbijesz na 3 porcje. Nie namawiam Cię do tego, bo jest to niefizjologiczne i mało racjonalne. Aby schudnąć powinieneś jeść 4-5 posiłki. Ich kaloryczność powinna wynosić ok 1500 kcal.
Oto przykładowy jadłospis:

  • Pierwsze śniadanie 5–6 łyżeczek płatków owsianych lub pszennych ugotowanych na mleku (półtorej szklanki mleka zawierającego 1,5% tłuszczu), lub wodzie i wymieszanych z łyżeczką żurawin lub rodzynek (naturalne)
  • Śniadanie do pracy 2 kromki chleba razowego (posmarowane cienko masłem) z 4 plastrami polędwicy.
  • Przekąska w ciągu dnia: kiwi, mandarynka, jogurt naturalny (150 g). lub Sałatka z melonem, pomidorami i serem; do picia woda mineralna lub zielona herbata.
    Sałatka z melonem pomidorami i kozim serem: 1/4 melona pokroić w kostki, dodać pokrojony pomidor, pokruszyć ser twarogowy kozi ok. 30 g. Wymieszać, polać oliwą z oliwek (1 łyżka), skropić octem winnym do smaku, doprawić solą i pieprzem.
  • Obiad 2 pulpety rybne (ok 150 g) bez sosu, podane z 2 małymi pieczonymi ziemniakami (posypanymi świeżym koperkiem) i buraczkami na ciepło (przyprawione niewielką ilością masła). Dodatek do obiadu: bulion lub woda mineralna.
  • Podwieczorek Kubek jogurtu owocowego (150 g) zmiksowany z owocami (1/2 szklanki truskawek), biszkopt
  • Kolacja I Kromka chleba razowego (posmarowana masłem), jajko ugotowane na miękko i pokrojony w plasterki pomidor (posypany szczypiorkiem)
    Kolacja II ok. 250 kcal pikle z kalafiora, szklanka soku wielowarzywnego lub woda mineralna, warzywa: papryka, kalafior, cebula, łyżka octu balsamicznego lub innego, 2 łyżki otrąb pszennych, powidła śliwkowe, sól, pieprz do smaku, solidny plaster szynki ok. 50 g (chudej) przygotowanie: cebule i strąk czerwonej papryki pokrojone w kostkę, podduś na oliwie, dodaj szklankę rozdrobnionego kalafiora, łyżkę octu winnego, szczyptę chili i 2 łyżki powideł śliwkowych, dopraw solą i pieprzem, posyp 2 łyżkami otrąb pszennych; zjedz z plastrem chudej wędliny (ok. 30-50 g)

Różnica jest kolosalna pomiędzy twoim menu. Taki jadłospis uczy Cię nowych nawyków żywieniowych, zapobiega efektowi jo-jo i utrzymuje metabolizm na wysokim poziomie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta