Zaparcia podczas wyjazdu [Porada eksperta]

2017-03-29 11:50

Wyjeżdżam do Niemiec na ślub bliskiej mi osoby i wiem z doświadczenia, że wyjazdom towarzyszą zaparcia. Tym razem nie mam żadnego wpływu na dietę - będą mnie karmić w hotelu, a potem na uroczystości. Co wziąć ze sobą, żeby nie było zaparć?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Spróbuj z menu hotelowego wybierać produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, soków świeżo wyciskanych. Na śniadanie zamiast jajecznicy czy wędliny z chlebem razowym, wybierz płatki owsiane z dodatkiem jogurtu oraz świeże owoce jagodowe (nawet z mrożonek) czy jabłko. Unikaj białego pieczywa, dżemów, marmolad, ciast, które często są w menu "szwedzkiego stołu". Na obiad i kolację staraj się wybierać potrawy z dużą ilością warzyw, gotowane na parze lub pieczone ryby, lekkie mięsa-drób, owoce morza, zupy kremy. Unikaj ciężkich tłustych dań takich jak żeberka, szynki, schaby, sosów. W czasie przyjęcia nie jedz dużo, nie mieszaj potraw. Zjedz lekką przystawkę, zupę, pieczyste i kawałeczek urodzinowego tortu. Staraj się popijać wodę w ciągu dnia.

Noś ze sobą butelkę i racz się małymi łykami, tak aby uzbierało się 1,5 litra w ciągu dnia. Unikaj mocnej kawy i herbaty. Jedna filiżanka kawy do śniadania powinna wystarczyć. Możesz zabrać ze sobą probiotyk, dopytaj farmaceuty o najskuteczniejszy w takiej sytuacji. Nawet jeśli weźmiesz ze sobą suszone jabłka czy śliwki, a nie wypijesz odpowiedniej ilości płynów, nie pomogą ci one.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta