Żywienie po operacji pęcherzyka żółciowego [Porada eksperta]

2013-03-31 15:01

Czy miesiąc po diecie związanej z operacją pęcherzyka żółciowego mogę normalnie funkcjonować, wprowadzać wiele spożywanych wcześniej potraw i czy wypicie alkoholu na uroczystościach będzie niewskazane dla mnie? Jestem marynarzem - czy będąc na morzu mogę mieć jakieś dolegliwości (inna woda, różne potrawy)?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj. Jeśli zabieg był zrobiony laparoskopowo i nie miałeś żadnych komplikacji w trakcie ani po i jesteś na diecie lekkostrawnej ograniczającej tłuszcze i pewnie błonnik, to już powoli możesz urozmaicać swoje posiłki. Metodą prób i błędów musisz sprawdzić, po czym się źle czujesz. Jedni źle trawią strączki, kapusty, ale dobrze tolerują jajecznicę na wędlinie. Inni odwrotnie. Liczy się też ilość i objętość. W zaleceniach żywieniowych mówi się o zrezygnowaniu z ciężkostrawnych potraw, mocno przyprawionych i tłustych. Jeśli chodzi o alkohol, rozsądne ilości ci nie zaszkodzą. Zmiana wody, kuchni wynikająca z twojej pracy może, ale nie musi mieć wpływ na prace przewodu pokarmowego. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta