Bosacka pokazała prawdę o czekoladzie. Nie ma dobrych wieści
Czekolada, kusząca swoim smakiem i właściwościami odżywczymi, jest jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych na całym świecie. Jest oceniana nie tylko przez swoje gastronomiczne cechy, ale także za jej walory zdrowotne. Sprawdź, co mówi o niej Katarzyna Bosacka!
Czekolada może poprawić nastrój, ale może też sprawić sporo kłopotów. I nie chodzi tu tylko o jej wysoką wartość kaloryczną czy skłonność do plamienia ubrań. Katarzyna Bosacka wskazuje na pewne niepokojące zjawisko, które obserwujemy od kilku lat. Konsumentom, którzy kupują czekoladę, zaleca się zachowanie ostrożności, aby uniknąć niemiłych niespodzianek.
Czekolada pod lupą Katarzyny Bosacki
Czekolada z wysoką zawartością kakao, to szczególnie wartościowy produkt. Nawet codziennie spożywana - ale w umiarkowanych ilościach - poprawia samopoczucie, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, stymuluje pracę mózgu, a nawet ułatwia utratę wagi i przeciwdziała otyłości. Jednak na sklepowych półkach często spotykamy się z podróbkami czekolady. Tak zwane wyroby czekoladopodobne wyglądają jak prawdziwe tabliczki, ale różnice są zauważalne już po pierwszym kęsie. Jest to wynikiem niskiej zawartości kakao i substytutów, które mają je zastąpić. Jednak to nie jedyny problem, z którym muszą zmierzyć się miłośnicy czekolady. Katarzyna Bosacka alarmuje o jeszcze jednej kwestii.
Ważne jest, aby zawsze sprawdzać skład produktu. Hasła i ilustracje na opakowaniu mogą być mylące, ale producent ma obowiązek podać listę składników. To na jej podstawie można stwierdzić, czy mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości. Katarzyna Bosacka radzi, aby zwracać uwagę również na gramaturę i sprawdzać, ile waży tabliczka czekolady. Jeśli myślisz, że standard to 100 g, jesteś w błędzie! Dawniej standardowym było, że zwykła tabliczka czekolady waży 100 g. Dzisiaj już to nie jest takie oczywiste. - Dzisiaj nie jest łatwo znaleźć czekoladę ważącą 100 g" - mówi Katarzyna Bosacka.
- Jeśli ktoś chce kupować taniej, musi zmienić sposób myślenia, bo faktycznie trawa jest nadal zielona, ale tabliczka czekolady już niekoniecznie waży 100 gramów - dodaje gwiazda telewizji.
Oszustwa producentów czekolady
Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania i mądrych zakupów przyglądała się kilku popularnym markom czekolady. Okazało się, że różnią się one gramaturą. Można znaleźć tabliczki ważące 100 g, ale także 90 g czy nawet 80 g.
- Taki downsizing trwa już od wielu lat, ale ciągle musimy pozostawać czujni - przypomina Bosacka.
Użytkownicy internetu przyznają, że przyzwyczaili się do 100-gramowych opakowań czekolady i czują się oszukani, gdy widzą mniejsze, za które płacą tyle samo, a czasami nawet więcej. Pojawiły się jednak również opinie, że dobrze jest, że opakowania są zmniejszane, ponieważ w ten sposób spożywamy mniej słodyczy.
Ile kalorii ma czekolada?
Standardowa tabliczka, czyli 100 g gorzkiej czekolady, to średnio 500 kcal, 40 g tłuszczu, 13 g białka, 8 g węglowodanów i 6 g błonnika. Kaloryczność czekolady jest większa, gdy udział kakao jest większy - ma wtedy mniej cukru, a więcej tłuszczu, który jest ponad dwukrotnie bardziej kaloryczny niż sacharoza. Zdecydowanie najbardziej kaloryczna jest czekolada z nadzieniem (100 g zawiera aż 500-600 kcal).
Czy czekolada jest zdrowa
Dobroczynne działanie kakao na organizm wynika przede wszystkim z obfitości antyoksydacyjnych polifenoli, w tym epikatechiny. Dzięki nim czekolada o wysokiej zawartości kakao zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych (nadciśnienia, miażdżycy, zakrzepicy żylnej, udaru mózgu).
Regularne spożywanie kilku kawałków czekolady dziennie stymuluje produkcję tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Kakao podnosi również poziom "dobrego" cholesterolu HDL i przeciwdziała utlenianiu "złego" cholesterolu LDL, co prowadzi do powstawania złogów miażdżycowych.
Poprawiając krążenie oraz wykazując działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, kakao usprawnia działanie mózgu. W badaniach naukowych stwierdzono, że codzienne spożywanie około trzech kawałków gorzkiej czekolady wspomaga pamięć i koncentrację. Inne badania sugerują, że ten przysmak może wspierać profilaktykę choroby Alzheimera.
Czekolada a Nagroda Nobla
W 2012 roku Franz Messerli przeprowadził analizę korelacji między liczbą laureatów Nagrody Nobla w danym kraju a poziomem spożycia czekolady. Okazało się, że najwięcej noblistów na 10 milionów mieszkańców pochodzi z Szwajcarii, Norwegii, Szwecji, Danii, Austrii i Wielkiej Brytanii. W tych krajach spożycie czekolady na jednego mieszkańca przekracza 6 kg rocznie. Na podstawie tych wyników, badacz wysunął wniosek, że ma to związek nie tylko z uwarunkowaniami genetycznymi, ale także z korzystnym wpływem flawonoidów zawartych w czekoladzie na funkcje umysłowe.
Podsumowując, czekolada jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie, cenionym zarówno za walory smakowe, jak i prozdrowotne. Jednak Katarzyna Bosacka przypomina, że konsumenci muszą być czujni, gdyż wiele marek czekolady zmniejsza gramaturę swoich produktów, jednocześnie utrzymując ceny. Dlatego zawsze warto sprawdzić skład i gramaturę, zanim sięgniemy po kolejną tabliczkę czekolady.