Dwa popularne napoje zwiększają ryzyko zapalenia stawów. Polacy piją je litrami
Badania opublikowane 25 września na łamach Nutrients wskazują, że odpowiednia dieta redukuje ryzyko zapalenia stawów. Zaskakujące jest jednak to, że temu schorzeniu sprzyja picie nadmiernej ilości kawy i herbaty, co jest w zwyczaju niejednego Polaka.
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to choroba, która dotyka wielu ludzi, a zgodnie z szacunkami na problemy ze stawami o podłożu zapalnym cierpi nawet 400 tys. Polaków. Nie bez znaczenia w takiej sytuacji jest dieta, o czym świadczą również najnowsze badania.
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Uważaj na herbatę
Naukowcy przeprowadzili metaanalizę badań naukowych od 1 stycznia 2000 do 30 kwietnia 2024 roku. Wyniki wykazały, że każda dodatkowa filiżanka herbaty dziennie zwiększała ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów o 4%. Niemniej wskazali, że ryzyko bazowe pozostało niskie. Do zwiększenia ryzyka RZS przyczyniało się również częste picie kawy, ale związek ten nie był tak wyraźny jak w przypadku herbaty.
A zatem kiedy pojawią się dolegliwości, nie można zrzucać wszystkiego na nadmierne spożycie herbaty, choć może się zdarzyć, że jej duża ilość wzmocni odczuwanie objawów.
To kompleksowe badanie, które uwzględnia wyniki 30 różnych badań na dużą skalę, sprawdzających wpływ diety na ryzyko wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów. Wyniki są obiecujące
- wyjaśnił Yuanyuan Dong, doktorant w School of Food Science and Nutrition.
Kolejnym ważnym odkryciem było to, jakie produkty mogą chronić nas przez RZS. Na skutek przeprowadzonych badań ustalono, że spożywanie poniższej żywności wiąże się z redukcją ryzyka reumatoidalnego zapalenia stawów:
- tłuste ryby,
- owoce,
- warzywa,
- produkty wielozbożowe,
- żywność bogata w witaminę D.
Reumatoidalne zapalenie stawów. Objawy
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to dość powszechna choroba autoimmunologiczna. Dochodzi do niej kiedy układ odpornościowy zaczyna atakować zdrowe komórki. Nie ma leku na tę przypadłość, ale odpowiednia dieta i zmiana stylu życia skupiona na redukcji stanu zapalnego może złagodzić jej przebieg.
Objawy RZS to:
- ból, obrzęk i sztywność stawów,
- obrzęk,
- zaburzenia równowagi,
- ograniczenie aktywności fizycznej,
- utrata masy ciała,
- gorączka,
- osłabienie.
Z czasem dochodzi do uszkodzenia stawów dłoni, nadgarstków oraz kolan. Chorzy mogą doświadczać zaostrzeń oraz remisji, dlatego tak ważne jest unikanie czynników ryzyka, które mogą przyczynić się do wystąpienia objawów, lub nasilić stan zapalny i towarzyszące mu dolegliwości.
Eksperci z Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wskazują, że palenie papierosów może zaostrzać przebieg choroby, stąd zaleca się rzucenie tej używki. Natomiast Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca się dietę przeciwzapalną, czyli unikanie cukru i przetworzonej żywności. Dodatkowo pacjentom zaleca się włączenie do diety takich produktów jak:
- oliwa z oliwek,
- olej lniany,
- rośliny strączkowe,
- tłuste ryby,
- orzechy,
- razowe makarony,
- kasza gryczana,
- tłuste ryby morskie.