Mizeria z ogórków - kalorie i wartości odżywcze
Mizeria to popularna sałatka z ogórków zielonych. Mizeria może być podawana z octem, cebulą, z jogurtem, kefirem czy ze śmietaną na słodko. Mizeria najczęściej jest serwowana latem do obiadów, jednak mizerię można też przygotować na zimę do słoików. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i ile kcal ma mizeria.
Spis treści
- Mizeria - właściwości zdrowotne
- Mizeria z octem
- Mizeria z jogurtem
- Mizeria ze śmietaną
- Mizeria na słodko
- Mizeria do słoików, na zimę
Mizeria to sałatka z surowych ogórków, pokrojonych w plasterki lub startych na tarce. Jako dodatki wykorzystuje się śmietanę, jogurt, kefir, mleko zsiadłe, ocet.
Do mizerii dodaje się też koperek, szczypiorek i doprawić ją solą i pieprzem. Mizeria można być też przygotowana do słoików na zimę.
Mizeria - właściwości zdrowotne
Wartość odżywcza i walory zdrowotne mizerii wynikają głównie z walorów ogórków zielonych, które są niskokaloryczne, zawierają dużo wody, mają właściwości oczyszczające i są doskonałym wyborem dla osób odchudzających się.
Dodatkowo są źródłem witamin i składników mineralnych m.in. witamin z grupy B, dzięki czemu zmniejszają stres, oraz magnezu i potasu, co może wpływać na obniżenie poziomu ciśnienia krwi.
Ogórki mają korzystny wpływ także na procesy trawienne. Poza tym mają właściwości moczopędne, biorą udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Wybór dodatku do mizerii warunkuje jej wartość odżywczą. Najmniej kaloryczna jest mizeria z octem, jednak z reguły do tego rodzaju mizerii dodaje się cukier.
Najwięcej kalorii ma mizeria ze śmietaną i charakteryzuje się najwyższą zawartością tłuszczów nasyconych. Z kolei mizeria z jogurtem i śmietaną zawiera więcej wapnia oraz witaminy A w porównaniu do mizerii z octem.
Mizeria z octem
Do przygotowania mizerii z octem niezbędne są: obrane i pokrojone w pasterki ogórki, cebula pokrojona w kostkę, ocet, oliwa z oliwek, sól, cukier lub miód oraz posiekany koperek. Ogórki i cebulę należy wymieszać i posolić, a następnie pozostawić, aż puszczą sok.
W między czasie przygotowuje się sos z oliwy, octu i miodu, który następnie dolewa się do wcześniej przygotowanych ogórków i cebuli. Całość miesza się i - w zależności od preferencji - można dodać posiekany koperek.
Mizeria z octem - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 15 kcal
Białko - 0,6 gTłuszcze - 0,1 gTłuszcze nasycone - 0,028 gTłuszcze jednonienasycone - 0,0 gTłuszcze wielonienasycone - 0,037 gWęglowodany - 3,2 gBłonnik - 0,5 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 10,1 mg (0,7%)Potas - 115,1 mg (3%)Wapń - 14,0 mg (1%)Fosfor - 21,0 mg (3%)Magnez - 7,0 mg (2%)Żelazo - 0,2 mg (2%)Cynk - 0,22 mg (2%)Miedź - 0,1 mg (11%)
Witaminy
Witamina A - 26,0 µg (3%)Witamina E - 0,15 mg (2%)Witamina B1 - 0,027 mg (2%)Witamina B2 - 0,035 mg (3%)Niacyna - 0,17 mg (1%)Witamina B6 - 0,037 mg (3%)Witamina C - 7,4 mg (8%)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Mizeria z jogurtem
To lżejsza wersja mizerii ze śmietaną. Ogórki obiera się ze skórki, kroi w plasterki. Następnie odstawia się na kilka minut, odsącza wydzieloną wodę z ogórków, doprawia i dodaje się jogurt naturalny oraz ewentualnie posiekany koperek.
Mizeria z jogurtem - wartości odżywcze, kcal (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 25 kcal
Białko - 1,6 gTłuszcze - 0,6 gTłuszcze nasycone - 0,32 gTłuszcze jednonienasycone - 0,158 gTłuszcze wielonienasycone - 0,045 gCholesterol - 2,0 mgWęglowodany - 3,7 gBłonnik - 0,4 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 24,0 mg (1,6%)Potas - 144,0 mg (4%)Wapń - 54,0 mg (5%)Fosfor - 48,0 mg (6%)Magnez - 10,0 mg (3%)Żelazo - 0,2 mg (2%)Cynk - 0,3 mg (3%)Miedź - 0,09 mg (10%)
Witaminy
Witamina A - 25,0 µg (3%)Witamina E - 0,13 mg (1%)Witamina B1 - 0,033 mg (3%)Witamina B2 - 0,083 mg (6%)Niacyna - 0,18 mg (1%)Witamina B6 - 0,045 mg (3%)Witamina B12 - 0,1 µg (4%)Witamina C - 6,3 mg (7%)Witamina D - 0,008 µg (0,05%)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Mizeria ze śmietaną
Klasyczna wersja mizerii i najczęściej podawana w Polsce. Ogórki obiera się ze skórki i kroi w plasterki i soli. Następnie dodaje się śmietanę wymieszaną z pieprzem.
Można również dodać kwasku cytrynowego lub soku z cytryny oraz koperek.
Mizeria ze śmietaną - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 56 kcal
Białko - 1,2 gTłuszcze - 4,6 gTłuszcze nasycone - 2,71 gTłuszcze jednonienasycone - 1,44 gTłuszcze wielonienasycone - 0,16 gCholesterol - 14,0 mgWęglowodany - 3,1 gBłonnik - 0,4 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 18,0 mg (1,2%)Potas - 123,0 mg (4%)Wapń - 36,0 mg (4%)Fosfor - 35,0 mg (5%)Magnez - 9,0 mg (2%)Żelazo - 0,2 mg (2%)Cynk - 0,25 mg (2%)Miedź - 0,09 mg (10%)
Witaminy
Witamina A - 59,0 µg (7%)Witamina D - 0,035 µg (0,2%)Witamina E - 0,2 mg (2%)Witamina B1 - 0,029 mg (2%) Witamina B2 - 0,06 mg (5%)Niacyna - 0,16 mg (1%)Witamina B6 - 0,038 mg (3%)Witamina B12 - 0,1 µg (4%)Witamina C - 6,0 mg (7%)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Mizeria na słodko
Mizeria na słodko to mizeria z dodatkiem śmietany i cukru. Ogórki, podobnie jak w przypadku klasycznej mizerii ze śmietaną, obiera się ze skórki i kroi w plasterki.
Następnie dosala się małą ilością soli, pozostawia do puszczenia wody, którą należy odcisnąć. Śmietanę miesza się z cukrem, dodaje się ją do ogórków, miesza i posypuje posiekanym koperkiem. Można też do śmietany, prócz cukru, dodać sok z cytryny, ocet lub słodką paprykę.
Polecany artykuł:
Mizeria do słoików, na zimę
Mizerię można zamknąć w słoikach i cieszyć się nią całą zimę, po dodaniu do niej jogurtu, śmietany lub kefiru. Potrzebne będą ogórki zielone, ocet, cukier, sól, pieprz, ewentualnie olej rzepakowy, koperek.
Ogórki należy obrać ze skórki, doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i cukier, wymieszać i zostawić aż puszczą sok.
Następnie tak przygotowane ogórki trzeba przełożyć do słoików i pasteryzować. Można też przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu.
Mizerię można też przygotować z ogórków ze skórką i bez dodatku octu. Wtedy do ogórków dodaje się sól i cukier, całość odstawia się na kilka godzin, by ogórki puściły sok.
Następnie dodaje się olej, przekłada się do słoików i pasteryzuje.
Polecany artykuł: