Na odporność, dla zdrowia układu moczowego i pięknej cery. Mało znany owoc niesie wiele korzyści
Globalizacja ma pewne minusy, ale nie da się ukryć, że ma także szereg plusów. Jednym z nich jest dostęp do owoców, które rosną w odległych zakątkach naszego globu. Dziś wiele takich przysmaków możemy znaleźć w lokalnych sklepach albo bez większych problemów polecieć tam, gdzie rosną na co dzień. Poznaj słodko-kwaśny owoc prosto z wiecznie zielonego drzewa.
Mangostan - co to za owoc?
Wyjątkowo smaczny i bardzo zdrowy mangostan (nie mylić z mango!) funkcjonuje też pod innymi nazwami: smaczelina, żółciecz, żółtopla. Rośnie na wiecznie zielonych drzewach w rejonach tropikalnych całego świata, od Ameryki Południowej przez Azję po Australię.
Mangostan ma okrągłe owoce o gabarytach zbliżonych do owoców mandarynek. Mają ciemną, fioletową skórkę, która jest dość gruba. Miąższ jest soczysty, miękki, o białawym kolorze. Smak może przypominać agrest, ananasa lub brzoskwinię – jednocześnie, bo jest to słodko-kwaśny, oryginalny aromat.
Mangostan - zawartość witamin i minerałów
Mangostan, oprócz wyśmienitego smaku, ma mnóstwo zalet. Co znajdziemy w owocach mangostanu?
To doskonałe źródło błonnika, który sprzyja zdrowemu trawieniu. Jeśli do tego dodamy niską kaloryczność, mamy przepis na smaczny sposób na odchudzanie.
Mangostan jest też bogaty w antyoksydanty, witaminy z grupy B, witaminę C i kilka bardzo istotnych dla prawidłowej pracy całego ciała minerałów: cynku, manganu, miedzi, magnezu, potasu i żelaza. To również dobre źródło karotenoidów.
Mangostan - wpływ na zdrowie
Sięganie po mangostan może więc sprzyjać zachowaniu zdrowia i zmniejszeniu szkodliwego wpływu wolnych rodników na organizm.
Antyoksydanty znane są również ze swojego wpływu na spowolnienie procesów starzenia. Sądzi się, że mogą mieć również udział w zmniejszeniu ryzyka rozwoju niektórych nowotworów, ale dla potwierdzenia tych ustaleń potrzebne są dalsze badania.
Owoce mangostanu mogą mieć też korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu „dobrego” i „złego” cholesterolu oraz na optymalny poziom cukru we krwi.
Niektóre badania sugerują również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Sądzi się też, że mangostan może przyspieszać regenerację i przywracać siły po wysiłku fizycznym.
Witamina C to również istotny budulec prawidłowej odporności i... młodzieńczej aparycji. Zauważono, że mangostan może powodować spowolnienie procesów starzenia, redukować zmiany i niedoskonałości skórne, działać kojąco na uszkodzenia skóry.
W tych celach tradycyjnie wykorzystywano liście albo korę mangostanu. Ponadto ceniono tę roślinę z uwagi na korzystny wpływ na układ trawienia i układ moczowy.
Jak jeść mangostan?
Mangostan można jeść na surowo, w postaci soku lub syropu z mangostanu. Jego ciekawy smak podkręca aromat sałatek, koktajli, owsianek i smoothies.
Jeśli na co dzień zażywasz leki lub zmagasz się z alergiami pokarmowymi, omów możliwości spożywania mangostanu z lekarzem, aby uniknąć nieprzyjemnych reakcji niepożądanych.