Nowy trend fibermaxxing podbija internet. Sprawdź, czy nie zaszkodzi zdrowiu

2025-05-16 6:15

Fibermaxxing to trend, który szturmem zdobywa media społecznościowe. Jego zwolennicy przekonują, że zwiększenie spożycia błonnika to klucz do zdrowia, lepszego trawienia i utraty wagi. Ale czy na pewno warto bezkrytycznie iść za tą modą?

Nowy trend fibermaxxing podbija internet. Sprawdź, czy nie zaszkodzi zdrowiu
Autor: Getty Images

Co to jest fibermaxxing?

Fibermaxxing to nowy trend żywieniowy, który zyskuje coraz większą popularność, szczególnie w mediach społecznościowych, takich jak TikTok czy Instagram. Polega na świadomym zwiększaniu spożycia błonnika w codziennej diecie, nie tylko po to, aby osiągnąć dzienne normy, ale często po to, by je przekroczyć.

Nazwa pochodzi od słowa "fiber" (ang. błonnik) i przyrostka "-maxxing", który sugeruje robienie czegoś na maksymalną skalę. W praktyce oznacza to dodawanie do posiłków jak największej ilości produktów bogatych w błonnik, takich jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe, nasiona (np. chia, siemię lniane), orzechy oraz produkty pełnoziarniste.

Fibermaxxing to trend promujący celowe zwiększenie spożycia produktów zawierających błonnik, aby czerpać korzyści zdrowotne z substancji odżywczych

- wyjaśniła dietetyczka Eliza Whitaker.

Zwolennicy fibermaxxing argumentują, że błonnik nie tylko wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit, ale może także wpływać na poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo zwiększa uczucie sytości, co może być pomocne w kontrolowaniu apetytu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Osoby praktykujące fibermaxxing często dokumentują swoje posiłki, pokazując, jak można przemycić dodatkową porcję błonnika do niemal każdego dania - od owsianek, przez smoothie, po sałatki i wypieki.

Wszystko o błonniku cz.1
Poradnik Zdrowie Google News

Dlaczego błonnik jest ważny w diecie?

Błonnik to rodzaj węglowodanów naturalnie występujących w roślinach

- powiedziała dietetyczka Kathleen Garcia-Benson.

Dzieli się na dwa główne typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie i tworzy substancję przypominającą żel. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu (poprzez wiązanie się z tłuszczem w jelicie cienkim) i stabilizuje poziom cukru we krwi, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny nie rozpuszcza się i zwiększa objętość stolca, wspomagając regularne wypróżnienia

- dodała ekspertka.

To jednak niejedyne korzyści.

Bakterie fermentują rozpuszczalny błonnik w jelicie grubym, wspierając wzrost zdrowych bakterii jelitowych, które produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe lub związki, które zmniejszają produkcję cholesterolu przez wątrobę, dodatkowo obniżając poziom cholesterolu we krwi

- podkreśliła Whitaker.

To wsparcie bakterii w mikrobiomie jelitowym ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na odporność, zdrowie mózgu i serca.

Wykazano również, że błonnik redukuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i spowalnia trawienie, dzięki czemu dłużej czujesz się syty i zmniejszasz skoki cukru we krwi po posiłku

- powiedziała dietetyczka.

Na czym polega fibermaxxing w życiu codziennym?

Fibermaxxing to praktyka celowego osiągania (lub przekraczania) zalecanych celów dotyczących błonnika, którą można osiągnąć poprzez jedzenie lub suplementy diety

- powiedziała Garcia-Benson.

Celem jest spożywanie co najmniej jednego lub dwóch produktów bogatych w błonnik w każdym posiłku i przekąsce.

Większość pełnowartościowych produktów roślinnych będzie zawierać trochę błonnika (często mieszankę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) to niektóre opcje mogą pochwalić się wyższym poziomem niż inne. Szczególnie bogate źródła rozpuszczalnego błonnika obejmują: owies, jabłka, fasolę, jagody, groszek, nasiona, awokado, banany i cytrusy, podczas gdy pełne ziarna, otręby, seler, orzechy, kalafior i ziemniaki są bogate w nierozpuszczalny błonnik

- wytłumaczyła dietetyczka.

W praktyce polega to na włączaniu do posiłku kilku różnych źródeł błonnika. Jeżeli na śniadanie jemy jogurt, warto dodać do niego pełnoziarnistą granolę, orzechy i jagody. Natomiast jajecznicę wzbogacić o warzywa i pełnoziarniste pieczywo. Dobrym pomysłem jest też jedzenie skórki owoców i warzyw oraz zamiana przekąsek na zdrowe produkty, takie jak hummus z warzywami czy koktajle z dodatkiem otrębów.

Czy fibermaxxing jest zdrowy?

Fibermaxxing może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, o ile jest stosowany rozsądnie. Mówimy tutaj o spożywaniu zalecanej ilości błonnika, a nie przekraczaniu jego ilości.

Jednak u niektórych osób jedzenie większej ilości produktów bogatych w błonnik skutkuje wystąpieniem bólu brzuch, wzdęć i zaparć. Dodatkowo nadmiar tego składnika może utrudniać wchłanianie niektórych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo i cynk.

Celem jest wsparcie trawienia, sytości i zdrowia metabolicznego, choć łatwo przesadzić z błonnikiem, zwłaszcza jeśli robi się to zbyt szybko, co prowadzi do wzdęć, gazów lub dyskomfortu

- podkreśliła ekspertka.

Warto postępować powoli.

Dodaj kilka dodatkowych gramów błonnika przez kilka dni i sprawdź, jak organizm go toleruje. Zwiększ też spożycie wody, z czasem ciało się przyzwyczai

- podsumowała.