Prosecco - jak pić? Gdzie kupić? Cena prosecco
Processo to włoskie, białe wino musujące, w którym zawartość alkoholu wynosi około 12,5%. Processo obecnie cieszy się ogromną popularnością ze względu na swój lekki, orzeźwiający smak. Poza tym cena prosecco jest niska. Z tego powodu jest częsta alternatywą dla szampana. Sprawdź, jak i z czym pić prosecco, gdzie można je kupić i jaka jest cena.
Spis treści
- Prosecco - produkcja
- Prosecco - rodzaje
- Prosecco - kalorie (kcal), wpływ na zdrowie
- Prosecco - jak pić? Z czym łączyć?
- Prosecco a szampan
- Prawdziwe prosecco sprzedawane jest wyłącznie w butelkach, a nie z dystrybutora
Prosecco to musujące wino, a jego nazwa wywodzi się od włoskich, białych winogron, z których jest wytwarzane, obecnie określanych również jako Glera.
Prosecco jest produkowane wyłącznie w wybranych regionach północno- wschodnich Włoch. Od 2009 roku nazwa prosecco jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, którą mogą być oznaczone wina produkowane tylko w dwóch regionach Włoch Veneto i Friuli Venezia Giulia (Prosecco DOC).
Natomiast prosecco wytwarzane w prowincji Treviso, na wzgórzach między miastami Trevisto i Veneto oraz Cornuda i Asolo, jest określane jako prosecco DOGS. Wina mające to oznaczenie są uznawane za najbardziej prestiżowe wina w kraju.
Prosecco - produkcja
W odróżnieniu od szampana, prosecco jest produkowane metodą Charmata, podczas której wtórna fermentacja odbywa się w hermetycznie zamkniętych, ciśnieniowych zbiornikach zbiorczych ze stali nierdzewnej. To wszystko w celu uzyskania odpowiedniej równowagi między smakiem, aromatem, konsystencją i wielkością bąbelków.
Następnie gotowe wino musujące jest przelewane do butelek. Ta metoda jest tańsza od metody, którą produkuje się szampana, gdzie wtórna fermentacja zachodzi w butelkach, dlatego też prosecco jest tańsze od szampana.
Winogrona zbiera się wcześnie w celu utrzymania wysokiej kwasowości owoców metodą ręczną. Następnie z owoców pozyskuje się moszcz, do którego dodaje się wybrane drożdże, a tym samym rozpoczyna się proces pierwotnej fermentacji, który trwa maksymalnie 8-10 dni.
Prosecco - rodzaje
Prosecco dzieli się w zależności od zawartości dwutlenku węgla na:
- musujące (spumante) - najbardziej popularny rodzaj
- perliste (frizzante) - półmusujące
- stołowe (tranquillo) - bez dwutlenku węgla, określane jako wino spokojne, bardzo rzadko produkowane i eksportowane poza Włochy
Prosecco jest zawsze białe. Różowe prosecco to mieszanka Prosecco z czerwonym szczepem Raboso.
Prosecco spumante i frizzante występują w trzech różnych wersjach w zależności od ilości cukru zawartego w produkcie końcowym:
- brut - o zawartości do 12 g cukru na litr. Najbardziej popularne prosecco. Zwykle charakteryzuje się cytrusowymi aromatami. Najlepiej podawać go w temperaturze 7-9 st. C. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań rybnych i warzywnych, suszonych szynek, kanapek koktajlowych.
- extra dry - o zawartości cukru od 12 do 17 g na litr. Tradycyjne prosecco, o delikatnym, kwaskowym smaku. Najlepiej podawać w temperaturze 8-10 st. C. Doskonale nadaje się do zup warzywnych, owoców morza, białego mięsa, kremowych białych serów.
- dry - o zawartości cukru od 17 do 32 g na litr. Rzadziej produkowany niż brut i extra dry. Charakteryzuje się pikantnym, ale jednocześnie delikatnym smakiem, dzięki połączeniu smaku owoców cytrusowych z jabłkami i brzoskwiniami. Najlepiej podawać w temperaturze 7-8 st. C z pikantnymi daniami i ciastami.
Prosecco - kalorie (kcal), wpływ na zdrowie
Prosecco jest jednym z najmniej kalorycznych alkoholi, w 100 g zawiera tylko 75 kcal. Dla porównania w 100 g wódki i rumu jest 231 kcal, w 100 g whisky - 250 kcal, zaś w 100 g wina czerwonego jest 85 kcal.
CZYTAJ TEŻ: Tabela kalorii: alkohol. Sprawdź, ile kalorii ma piwo, kieliszek wina lub wódki
Prcesso spożywane w umiarkowanych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Badania wykazały potencjalne korzyści z picia tego napoju alkoholowego.
Jednak spożywanie prosecco w nadmiarze jest szkodliwe dla zdrowia. Dodatkowo prosecco może powodować uszkodzenia szkliwa przez zawartość w tym trunku cukrów i dwutlenku węgla.
Potencjalne korzystne działanie prosecco:
- dzięki zawartości polifenoli ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, może zapobiegać powstawaniu zakrzepów i zmniejszać ryzyko chorób serca i udarów
SPRAWDŹ: Nadciśnienie. Wpływ alkoholu na nadciśnienie tętnicze
- pomoc w walce z demencją i innych chorobami zwyrodnieniowymi mózgu
- zmniejsza ryzyko nowotworów dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy
- może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę nawet o 13%
- poprawia stan skóry
- zwiększa libido
WARTO WIEDZIEĆ: Alkohol a seks - jak alkohol wpływa na popęd seksualny?
Prosecco - jak pić? Z czym łączyć?
Prosecco jest bardzo wszechstronnym alkoholem, świetnie komponuje się z wieloma daniami. Można je podawać zarówno przed jedzeniem jak i do dań głównych.
Prosecco zazwyczaj przyjmuje formę wina wytrawnego lub półwytrawnego i przypomina szampana, ale jest jaśniejsze i słodsze. Ma owocowy smak i aromat, co sprawia, że świetnie łączy się ze słonymi przekąskami, lekkimi daniami z makaronem, owocami morza i drobiem.
CZYTAJ TEŻ: Alkohol a odchudzanie - czy można pić alkohol na diecie?
Prosecco pasuje do dań delikatnych z tofu, krewetek, białego mięsa, dań warzywnych, dań wieprzowych, dań rybnych, kremowych serów. Dobrze komponuje się również z daniami pikantnymi curry i dań azjatyckich: kuchni tajskiej i wietnamskiej.
Prosecco można pić z dodatkiem soku ze świeżych owoców w postaci popularnego koktajlu Bellini.
Prosecco powinno być podawane na zimno w temperaturze od 3 do 10 st. C. Najlepszym szkłem do serwowania prosecco jest szkło tulipanowe (wysokie i smukłe), co pomaga utrzymać bąbelki przez dłuższy czas, a górna część kieliszka pozwala zebrać aromat.
Prosecco a szampan
Prosecco jest produkowane we Włoszech, szampan zaś pochodzi z Francji i jest produkowany metodą tradycyjną. Prosecco jest też tańsze od szampana. Za butelkę dobrej jakości prosecco zapłacimy od 43 do 50 zł zaś za butelkę dobrego szampana około 140 zł.
Prosecco różni się od szampana profilem smakowym: jest bardziej delikatne, cechuje się mniejszą trwałością i ma charakterystyczny owocowy aromat.
Ponadto prosecco i szampana podaje się do innych dań. Prosecco świetnie komponuje się z daniami warzywnymi, z mięsa białego, sushi oraz pikantnymi daniami azjatyckimi, natomiast szampan z marynowanymi warzywami, skorupiakami i chrupiącymi smażonymi przekąskami.
Prosecco - cena, gdzie można kupić?
Można powiedzieć, ze tam, gdzie zaczynają się ceny prawdziwego szampana, tam też kończą się ceny za prosecco. Za butelkę dobrej jakości prosecco zapłacimy od 43 do 50 zł. Jednak za Prosecco od najlepszych winiarzy trzeba zapłacić ok. 70–120 zł. Lepszego gatunku prosecco należy szukać w sklepach winiarskich.
Prawdziwe prosecco sprzedawane jest wyłącznie w butelkach, a nie z dystrybutora
Źródło: Lifestyle.newseria.pl