Uchodzi za „napój bogów”, może zastępować kawę. Ale jest jeden haczyk

2024-04-14 11:03

Potrzebujesz pobudzenia i orzeźwienia? Szukasz sposobu na zwiększenie koncentracji? Mamy to! Zdradzimy sposób na odzyskanie wigoru i zwiększenie aktywności mózgu. I to wcale nie za pomocą kawy czy herbaty. Sprawdź, po jaki napój sięgnąć, żeby zyskać energię i chęci do pracy.

Uchodzi za „napój bogów”, może zastępować kawę. Problem stanowią dodatki
Autor: GettyImages Uchodzi za „napój bogów”, może zastępować kawę. Problem stanowią dodatki

"Napój bogów", który może zastąpić kawę 

Kakao ma długą tradycję. Od wieków znane było jako środek, który pobudza ciało i umysł. W Ameryce Południowej rdzenni mieszkańcy nie bez powodu nazywali kakao "napojem bogów".

Majowie i Aztekowie wysoko cenili ziarna kakaowca, które włączali do swojego codziennego menu. To właśnie stamtąd, za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego towarzyszy, ziarna kakaowca trafiły do Europy.

Dziś, zupełnie niesłusznie, kakao kojarzone jest często jako napój dla najmłodszych. Tymczasem, niezależnie od wieku, można wiele zyskać, sięgając po ten trunek.

Festiwal Kawy i Czekolady w Hotelu Pod Orłem w Bydgoszczy

Kakao - jak pić, żeby było zdrowe? 

Kakao jest bardzo zdrowe, ale należy zachować ostrożność, jeśli chodzi o dodatki do niego. Nadmiar cukru może zepsuć nawet najzdrowszy napój. Mleko warto dodawać w umiarze, w razie potrzeby zastępując je roślinnym zamiennikiem.

Kakao - właściwości i zalety

Czyste kakao to istna skarbnica antyoksydantów. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki, chronić przed chorobami cywilizacyjnymi, sądzi się, że mogą również spowalniać procesy starzenia. Regularne picie kakao to przepis na wsparcie układu sercowo-naczyniowego, a nawet... poprawę aparycji.

Kakao jest bogate w minerały i witaminy oraz szereg innych cennych dla organizmu substancji jak m.in.

  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina E
  • cynk
  • magnez
  • wapń
  • kwasy tłuszczowe

Dzięki temu kakao ma zbawienny wpływ na organizm, może m.in. podnosić poziom serotoniny, usprawniać pracę mózgu, sprzyjać redukcji stresu, a także zmniejszać ryzyko zachorowania na schorzenia neurodegeneracyjne.

Kakao - nie tylko do picia. Do czego można dodać kakao? 

Kakao można serwować jako napój. Ponadto kakao można dodawać do innych potraw, np. urozmaicając codzienną owsiankę, jogurt naturalny albo przygotowywany koktajl czy smoothie.

Kakao może stanowić idealny zamiennik kawy, której nadmierne spożycie, z uwagi na zawartość kofeiny, może szkodzić zdrowiu. Jak już było wspomniane, warto przy tym uważać na wysokokaloryczne dodatki, zarówno do kawy, jak i do kakao.