Chroni przed anemią, wspomaga wzrok i przyspiesza regenerację tkanek. Polacy jedzą, ale wciąż za mało

2025-07-10 14:10

Wątróbka drobiowa to rodzaj mięsa, który mimo swoich licznych wartości odżywczych wciąż bywa niedoceniany. A szkoda, bo zawiera niewiele kalorii, a przy tym dostarcza witaminy A, B oraz żelazo, wspiera walkę z niedokrwistością i pomaga jej zapobiegać. Jakie jeszcze korzyści zdrowotne niesie?

Chroni przed anemią, wspomaga wzrok i przyspiesza regenerację tkanek. Polacy jedzą, ale wciąż za mało
Autor: Getty Image Chroni przed anemią, wspomaga wzrok i przyspiesza regenerację tkanek. Polacy jedzą, ale wciąż za mało

Spis treści

  1. Wątróbka drobiowa - wartości odżywcze wątróbki drobiowej
  2. Wątróbka drobiowa - ile kalorii ma wątróbka?
  3. Wątróbka drobiowa chroni przed anemią
  4. Wątróbka drobiowa wspomaga wzrok
  5. Wątróbka przyspiesza regenerację tkanek
  6. Wątróbka - zwiększa odporność na stres i dodaje energii
  7. Wątróbka - kto nie powinien jeść wątróbki?
  8. Wątróbka drobiowa - właściwości zdrowotne

Wątróbka drobiowa należy do podrobów, czyli nadających się do spożycia narządów wewnętrznych zwierząt. Wątróbka drobiowa to mięso, którego wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane - nawet, jeśli wątróbka drobiowa zostanie podana duszona w sosie lub z cebulą i słodkim jabłkiem. Tymczasem wątróbka drobiowa ma wiele witamin i składników mineralnych, a co za tym idzie - liczne właściwości lecznicze.

Wątróbka drobiowa - wartości odżywcze wątróbki drobiowej

Wątróbka to jeden z najbardziej bogatych w wartości odżywcze produktów spożywczych. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza

Nie jest prawdą, że wątróbki nie powinno się jeść, ponieważ gromadzi toksyny z całego organizmu. Wątroba jest organem, który oczyszcza organizm ze związków szkodliwych i następnie kieruje je do wydalenia. Nie jest natomiast magazynem szkodliwych produktów przemiany materii. Bardzo ważne jest pochodzenie jedzonej wątróbki, gdyż tylko ta od zwierząt hodowanych naturalnie będzie dobrym źródłem składników odżywczych. Najlepiej kupować ją od lokalnych dostawców.

Wątróbka drobiowa - ile kalorii ma wątróbka?

100 wątróbki drobiowej dostarcza 120-140 kcal oraz

Białko 16,9 g
Tłuszcz 4,8 g
Węglowodany 0 g
Cholesterol 345 mg
Witaminy
Witamina A 11077 IU 222%
Witamina C 17,9 mg 30%
Witamina E 0,7 mg 4%
Tiamina (Witamina B1) 0,3 mg 20%
Ryboflawina (Witamina B2) 1,8 mg 105%
Niacyna  (Witamina B3) 9,7 mg 49%
Pirydoksyna (Witamina B6) 0,9 mg 43%
Kwas foliowy (Witamina B9) 588 µg 147%
Kobalamina (Witamina B12) 16,6 µg 276%
Kwas pantotenowy (Witamina B5) 6,2 mg 62%
Cholina 194 mg
Betaina 16,9 mg
Wapń 8 mg 1%
Minerały
Żelazo 9 mg 50%
Magnez 19 mg 5%
Fosfor 297 mg 30%
Potas 230 mg 7%
Sód 71 mg 3%
Cynk 2,7 mg 18%
Miedź 0,5 mg 25%
Mangan 0,3 mg 13%
Selen 54,6 µg

*(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wątróbka drobiowa chroni przed anemią

Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza oraz witaminy B12. Oba te składniki wpływają na jakość krwi i ilość czerwonych krwinek. Jedzenie wątróbki zapobiega anemii, zarówno z niedoboru żelaza, jak i z niedoboru witaminy B12. W przypadku już występującej anemii, regularne jedzenie wątróbki jest dużo lepszym rozwiązaniem niż przyjmowanie aptecznych preparatów żelaza, które mają niewielką przyswajalność i mogą powodować zaparcia.

Wątróbka drobiowa wspomaga wzrok

Dzięki obecności dużych ilości witaminy A, wątróbka drobiowa wspiera pracę narządu wzroku. Witamina ta w wątróbce występuje w postaci retinolu, alfa – i beta–karotenu, w tym likopenu. Niedobór witaminy A wywołuje suchość oczu, co jest nie tylko niekomfortowe, ale też zwiększa ryzyko infekcji. Zbyt małe ilości witaminy A są wiązane z niezdolnością widzenia po zmroku, tzw. kurzą ślepotą. Dostarczanie odpowiednich ilości witaminy A zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, które są częstymi problemami podeszłego wieku.

Wątróbka przyspiesza regenerację tkanek

Kobietom planującym ciążę zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego w celu uniknięcia wad cewy nerwowej płodu. To jednak nie jedyna jego rola. Badania pokazują, że dieta uboga w kwas foliowy utrudnia poczęcie, a spożywanie tej witaminy w dawce min. 700 µg dziennie jest istotne dla poprawy owulacji. W 100g wątróbki znajduje się aż 588 µg kwasu foliowego, zatem jest to świetny produkt dla uzupełnienia niedoborów kwasu foliowego w organizmie. Witamina B9 jest potrzebna także mężczyznom, gdyż wraz z cynkiem poprawia jakość nasienia.

Wątróbka - zwiększa odporność na stres i dodaje energii

Witaminy z grupy B to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i reakcji na stres. Ich niedobór objawia się nadmierną drażliwością, spadkiem energii, gorszą kondycją psychiczną, ale też wolniejszym metabolizmem. Wątróbka drobiowa jako istotny składnik diety pomaga uzupełnić niedobory, a przez to lepiej radzić sobie z codziennymi nerwowymi sytuacjami i zwiększać energię do działania.

Ponadto wątróbka drobiowa:

Wątróbka - kto nie powinien jeść wątróbki?

Wątróbka nie jest wskazana w diecie kobiet ciężarnych ze względu na wysoką zawartość witaminy A, która w nadmiarze jest toksyczna dla rozwijającego się płodu i może powodować wady rozwojowe układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, że zjedzenie wątróbki z dobrego źródła co kilka – kilkanaście tygodni, nie jest zagrożeniem. Najbardziej niebezpieczne podczas ciąży są suplementy diety z witaminą A, gdyż ryzyko przyjęcia z nimi nadmiernej dawki witaminy jest realne.

Z powodu dużej zawartości cholesterolu klasyczne zalecenia dietetyczne wykluczają wątróbkę z jadłospisów osób z zaburzonym profilem lipidowym, miażdżycą i chorobami serca. Nie do końca jest to zasadne, gdyż aż 80% cholesterolu produkowane jest w organizmie, a jedynie 20% to cholesterol pochodzący z żywności. Sama zawartość cholesterolu w pożywieniu nie wpływa istotnie na pogorszenie profilu lipidowego. Wielokrotnie gorsze oddziaływanie mają tłuszcze trans z żywności przetworzonej. Okazjonalne spożywanie wątróbki przez osoby z problemami lipidowymi i chorobami układu krążenia nie jest dla nich niebezpieczne, natomiast odradza się włączania jej do codziennego jadłospisu.

Wątróbka drobiowa - właściwości zdrowotne

Wątróbka drobiowa to produkt, który budzi skrajne emocje – dla jednych jest przysmakiem, dla innych daniem nie do przełknięcia. Niezależnie od preferencji smakowych, warto przyjrzeć się jej bliżej ze względu na bogactwo cennych składników odżywczych. To źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy A oraz witamin z grupy B, szczególnie B2, B6 i B12, które odgrywają istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek, funkcjonowaniu układu nerwowego i metabolizmie energetycznym.

Regularne spożywanie wątróbki drobiowej może wspomagać leczenie anemii oraz zapobiegać jej nawrotom. Dzięki obecności witaminy A wpływa korzystnie na wzrok, kondycję skóry i odporność organizmu. To także dobre źródło cynku, fosforu, selenu i miedzi – pierwiastków niezbędnych do utrzymania prawidłowej pracy układu immunologicznego oraz zdrowia kości i zębów. Wątróbka zawiera stosunkowo niewiele kalorii, co sprawia, że może być elementem dobrze zbilansowanej diety, o ile nie spożywa się jej w nadmiarze – ze względu na wysoką zawartość cholesterolu i witaminy A, której nadmiar bywa toksyczny.

Choć smak i zapach wątróbki nie każdemu odpowiadają, jej wartości odżywcze są niezaprzeczalne. Odpowiednio przygotowana – duszona z cebulą, jabłkiem lub w lekkim sosie – może nie tylko zyskać na delikatności, ale też stać się smacznym elementem zdrowej diety. Warto dać jej szansę, szczególnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, jak ciąża, rekonwalescencja czy intensywny wysiłek fizyczny.

Poradnik Zdrowie Google News
QUIZ: Te choroby wstrząsnęły „Pierwszą miłością”! Sprawdź, czy wszystko pamiętasz
Pytanie 1 z 10
Na co chorowała Kinga Żukowska (Aleksandra Zienkiewicz)?