Czym się różni awokado Hass od klasycznego? Nie chodzi tylko o kolor

2025-01-29 14:14

Awokado Hass jedno co wiemy o nim na pewno, to fakt, że jest droższe od klasycznej odmiany. Kolejną cechą jest kolor skórki, bo w przypadku kosztownej odmiany jest ona znacznie ciemniejsza. Co ciekawe obecnie na świecie istnieje ponad 50 różnych rodzajów tego owocu, bo wbrew temu co myśli wielu z nas, nie jest to warzywo. A zatem czym różni się Hass od odmiany Shepard? Szczegóły poniżej.

Czym się różni awokado Hass od klasycznego? Nie chodzi tylko o kolor
Autor: Fot. Getty Images

Które awokado jest lepsze, zielone czy czarne?

Porównując awokado Hass i Shepard przede wszystkim należy zacząć od wyglądu. Hass, to tzw. czarne awokado, które swoje pospolite określenie zyskało na skutek ciemnej, chropowatej skórki. Owoc osiągając dojrzałość, staje się niemal czarny. Natomiast Shepard to zielona, gładka odmiana, której kolor nie ulega zmianie na skutek dojrzewania. To jednak nie jest jedyna różnica.

Trudno jednoznacznie określić, które awokado jest lepsze, ponieważ wiele zależy od tego, w jakim celu sięgamy po tę roślinę. Natomiast Hass może być droższy choćby ze względu na fakt, że jego smak jest bogatszy i cechują go orzechowe nuty. Odmiana ta jest najlepszym wyborem jeżeli zależy nam na kremowej i maślanej konsystencji. Nadaje się do rozgniatania, mieszania i smarowania, a zatem jeśli chcesz wykonać guacamole, czy koktajle to wybierz Hass.

Czas na zielone awokado, czyli odmianę Shepard. Cechuje go łagodniejszy smak o mniej wyrazistych nutach orzechowych. W dodatku różni się także konsystencją, nie jest aż tak kremowe i lepiej sprawdza się jeśli chcemy pokroić go w plastry, czy w kostkę. Poza tym miąższ ciemnieje wolniej, więc będzie dobrym rozwiązaniem do ozdoby sałatki lub innej potrawy.

Awokado w głównej mierze uprawiane jest w Australii i dostępne od maja do stycznia. Natomiast Shepard to 10-15% upraw w tym kraju i można je dostać od lutego do kwietnia, kiedy to w przypadku pierwszej odmiany trwa przerwa.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Po czym poznać, że awokado jest dojrzałe? Zwróć uwagę na te cechy

Jednym z powszechnych problemów jest to, że kiedy udajemy się na zakupy, nie wiemy, jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe. Jest na to jednak kilka sposobów. Po pierwszy w przypadku odmiany Hass należy pamiętać, że owoc powoli ciemnieje i dojrzewa. Kiedy są jędrne w dotyku i lekko miękkie, to znak są dojrzałe. Jeżeli jednak stają się nadwyraz plastyczne, to są już przejrzałe i mogą być zepsute.

Inaczej jest z kolei z awokado Shepard, które dojrzewa znacznie szybciej a wyznacznikiem tego, że jest gotowe do spożycia, jest właśnie poziom miękkości. Może się jednak zdarzyć, że będzie zgniłe w środku. Stąd koniecznie zwracaj uwagę czy na skórce nie występują przebarwienia. 

Osobiście wybierając konkretną sztukę, odrywam ogonek, to ta niewielka zdrewniała kuleczka na czubku. Kiedy pod nią widzę jasno-zielony miąższ najczęściej okazuje się, że awokado jest zdrowe.