Cholesterol [Porada eksperta]

2013-04-02 22:13

Mam 17 lat i bardzo wysoką nadwagę. Byłem u endokrynologa, który stwierdził jedynie wysoki cholesterol. Jaką dietę stosować, żeby go zbić i zrzucić zbędne kilogramy?Gdzie szukać pomocy, do kogo się zwrócić?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Polecam wybrać się do dietetyka, który dokładnie rozpisze, jak powinno wyglądać żywienie. Jeżeli chodzi o zmniejszenie masy ciała i obniżenie cholesterolu postaraj się zastosować poniższe zasady. W diecie należy obniżyć spożycie tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię, zmieniając jednocześnie strukturę spożycia poprzez zwiększenie udziału tłuszczów roślinnych, zawierających jedno-i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Podstawą dziennej racji pokarmowej powinny być produkty niskotłuszczowe. Tzn wybieraj niskotluszczowe jogurty, chude mięso, białka jaj zamiast żółtek. Unikaj żółtych serów, masła, tłustych wędlin, śmietany, majonezu. Jedz 5 małych posiłków dziennie co 3 godz. Stosuj odpowiednią obróbkę termiczną. Proces smażenia zwiększa zawartość tłuszczu w produkcie, utrudniając obniżanie jego ilości w racji pokarmowej. Do krótkiego smażenia w warunkach domowych należy preferować oleje roślinne, pod warunkiem jednorazowego i krótkotrwałego ich użycia. Najlepiej gotuj na parze, duś i piecz.
Pokarmy które mogą podnieść frakcję HDL (dobrego cholesterolu): oliwa z oliwek, surowa cebula, czosnek, łosoś, makrela. Tuńczyk i inne tłuste ryby, ostrygi i owoce morza, olej z pestek winogron, migdały, awokado, warzywa i owoce bogate w witaminę C np. papryka, brokuły, porzeczki, pomarańcze, grejpfruty. produkty bogate w B-karoten. brokuły, szpinak, marchew, alkohol w umiarkowanych ilościach.
Pokarmy, ktore obniżą frakcję LDL (złego cholesterolu): fasola i rośliny strączkowe, owsianka, płatki owsiane, otręby, czosnek, migdały i orzechy włoskie, truskawki, jabłka, marchew.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta