Jak odchudzić uda? [Porada eksperta]

2013-04-04 10:51

Dobry wieczór, mam na imie Weronika, mam 11 lat i mam problem bo mam grube uda, jak mam schudnąć?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witaj Weroniko. Bardzo chciałabym Ci pomóc, jednak przy odchudzaniu konkretnych partii ciała najlepsze będą odpowiednio dobrane ćwiczenia fizyczne. Za pomocą diety chudnie się całościowo - nie da rady odchudzić wybranej nogi czy ręki. Z pewnością zdrowe żywienie wsparte treningiem spowoduje wyszczuplenie ud. W ułożeniu odpowiedniego jadłospisu pomocna będzie wizyta u dietetyka. Absolutnie odradzam odchudzanie się na własną rękę, tym bardziej że jesteś młodziutka i Twój organizm potrzebuje ogromnej ilości składników odżywczych. Generalnie dla utrzymania zgrabnej sylwetki wystarczy, że zastosujesz ogólne zasady zdrowego żywienia. Zjadaj 5 posiłków dziennie - co 2,5-3 godziny i ostatni na 3 godz. przed snem. Jeżeli chodzi o dobór pokarmów to: ● wybieraj otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane górskie, amarantus, kasza jęczmienna perłowa, gryczana, całe ziarna żyta i pszenicy. Płatki nigdy nie mogą byc zlepione syropem glukozowo fruktozowym np. typu Crunch - Granola, polane czekoladą, jogurtem czy inną polewą. Wtedy zawierają dużo więcej kcal ● wybieraj chleb razowy na zakwasie, pełnoziarnisty żytni, ewentualnie orkiszowy. ● Ryż - wybieraj dziki, brązowy ryż rzadziej mniej wartościowy biały (oczyszczony) ● Makarony/Kasze - produkowane z mąki nierafinowanej (te ciemne) i makarony gryczane, razowe żytnie, sojowe lub z fasoli mun, ewentualnie z pszenicy durrum z pełnego ziarna. Tłuszcze - do smażenia warzyw oliwa z oliwek, olej rzepakowy (1 łyżka), do sałatek olej lniany lub oleje orzechowe, sojowe (1 łyżka lub oliwa 1 łyżka). ● Mleko i produkty mleczne - chude, o obniżonej kaloryczności maksymalnie 1,5%. Najlepiej spożywać produkty ukwaszone czyli kefiry, jogurty, maślanki ● Mięso i ryby - najlepiej białe, tzn. indyk i kurczak (bez skóry) ryby chude i tłuste, grillowane, duszone, gotowane lub smażone bez panierki. ● Wędliny – chude, o pełnych mięśniach, drobiowe, wołowe, wysokogatunkowe. Unikaj słodyczy, fast-foodów i żywności wysokoprzetworzonej. Powodzenia!

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta