Diety

Zbilansowane odżywianie, które uwzględnia nasze indywidualne potrzeby i ograniczenia to podstawa zdrowego trybu życia. Odpowiednio dobrana dieta wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu i poprawia samopoczucie. Diety można dzielić na wiele sposobów, m.in. na odchudzające, zdrowotne i te, które promują przyrost masy mięśniowej. W każdym przypadku jadłospis będzie prezentował się nieco inaczej, ale żaden model odżywiania nie powinien być monotonny.

Joanna Opozda postanowiła pójść za modą i zainteresowała się dietą ketogeniczną. Uwielbia ją z resztą cała rzesza gwiazd kina i celebrytów. Jednak nie każdy wie, że ta dieta nie będzie odpowiednia dla każdego.
Jesienią i zimą szukamy metod na wzmocnienie odporności. Często decydujemy się na włączenie do diety nieco więcej czosnku, czy sięgamy po herbatę z miodem i cytryną. Dietetyk kliniczny, Michał Wrzosek wyjaśnia, że to zdecydowanie nie wystarczy i wskazuje, jak kompleksowo należy wspierać organizm, aby nie narażać się na częste infekcje.
Dla wielu z nas słodycze są problemem. Wpływają negatywnie na zdrowie i sylwetkę. Niestety nie jest łatwo z nich zrezygnować, zwłaszcza jeśli drobinę słodkości traktujemy jako sposób na poprawę humoru lub nagrodę za dobrze wykonany plan dnia. Podpowiadamy, co zrobić, aby przestać podjadać słodycze.
Codzienna dieta powinna być urozmaicona, aby zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jadłospisy, które wykluczają całe grupy pokarmów, mogą prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych kluczowych substancji. Dlaczego różnorodność w diecie jest tak ważna?
Wegetariańskie diety mogą nie oferować wystarczającej ochrony przed chorobami neurologicznymi u seniorów. Nowe badania sugerują, że dodanie do jadłospisu ryb może obniżyć ryzyko problemów zdrowotnych i śmiertelności. Dieta pescowegetariańska wzbogacona o ryby jest najlepszym wyborem dla zdrowia i dłuższego życia osób starszych.
Dieta przeciwzapalna dr Weila znalazła się w czołówce najlepszych diet na rok 2024 według U.S. News & World Report. A. Weil opracował tę metodę, aby redukować stany zapalne będące przyczyną schorzeń, takich jak choroby serca, nowotwory czy choroba Alzheimera. Na czym polega dieta przeciwzapalna dr Weila i jakie produkty są w niej zalecane?
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, ale brak pomysłów na dania może być frustrujący, zwłaszcza gdy trzeba dostosować dietę do specyficznych potrzeb zdrowotnych. Nie każdego stać również na konsultacje dietetyczne. W takich sytuacjach na pomoc może przyjść sztuczna inteligencja. Czy jadłospis wygenerowany przez Al jest zdrowy zdaniem dietetyka?
Zachcianki żywieniowe są częstym powodem przerwania diety. Choć wielu z nas naprawdę próbuje jeść zdrowo, to czasami pokusa jest zbyt duża, by się jej oprzeć. Prawda? Cóż, warto wtedy wypróbować jeden ze sposobów, by trzymać się zdrowego odżywiania.
Ostatnio Martyna Wojciechowska świętowała 15-lecie programu "Kobieta na krańcu świata". Z tej okazji podróżniczka udzieliła wywiadu dla serwisu Pudelek, w którym zdradziła szczegóły dotyczące swoich nawyków żywieniowych. Tajniki jej diety są bardzo interesujące, ponieważ Martyna znana jest ze zgrabnej sylwetki. Jak dba o swoją figurę?
Monika Miller, 29-letnia aktorka, przeszła ostatnio niesamowitą metamorfozę. Celebrytce udało się schudnąć. Wnuczka Leszka Millera przeszła na specjalną dietę, w której zrezygnowała z dwóch składników.
Kiedy myślimy o nowej diecie na myśl przychodzi nam sposób na poprawę swojego wyglądu. Tym razem nie chodzi tylko o utratę wagi, choć taki efekt może być jednym z rezultatów. W 2019 roku zespół ekspertów z komisji EAT-Lancet przedstawił koncepcję diety planetarnej, która łączy dbałość o zdrowie z troską o środowisko. Jakie są zasady diety planetarnej?
To już kolejne dowody na to, że diety roślinne w dłuższej perspektywie są świetne dla naszego zdrowia. Tym razem naukowcy spojrzeli na nie w kontekście utraty wagi i zapobiegania chorobom serca. Co udało się im ustalić?
Moda na diety - tak jak na wiele innych rzeczy - przychodzi i odchodzi. Ostatnio coraz większą popularność zdobywa tak zwana lwia dieta albo dieta mięsożerców. Lekarze mają jednak zastrzeżenia co do tej metody. O co w niej dokładnie chodzi?
Rozstrój żołądka nie jest niczym przyjemnym. Zwłaszcza że po nim musimy w szczególności być ostrożni jeśli chodzi o dietę. Wówczas warto sięgnąć po BRAT, która nie jest przeznaczona do długotrwałego stosowania, ale pomoże nam w regeneracji.
Diet jest do wyboru do koloru, kluczem jest jednak dobrać taką, która będzie dla nas najlepsza. Nowe badanie podpowiada jednak prawdopodobnie najlepszą dietę na zgubienie zbędnych kilogramów. Na czym polega dieta iDip?
Oliwa z oliwek przez jednych jest uwielbiana, a przez innych cóż... nie za bardzo. Zespół badaczy przyjrzał się bliżej temu olejowi. Z badań wynika, że może mieć on nieoczekiwany wpływ na nasze zdrowie.
Dieta keto nie jest niczym nowym. Od dłuższego czasu trwają jednak spory o to, czy jest ona zdrowa, czy jednak nie? Najnowsze badanie odpowiada na to pytanie. Okazuje się, że nie będzie odpowiednia dla każdego.
Przyjazna dla organizmu, planety i portfela. Pozwala odkrywać nowe smaki, ułatwić czy przyspieszyć gotowanie. Stosując ją będziesz mieć poczucie, że dbasz o środowisko i swoje zdrowie, ale nie musisz z niczego rezygnować. Poniżej prezentujemy fragment książki Agaty Lewandowskiej DMM. Dieta Mało Mięsa. Śródtytuły pochodzą od redakcji.
Detoksykacja organizmu i zmiana nawyków żywieniowych - to główne założenia metody Mayra. Jego dieta to 14-dniowy plan, który ma pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy. Jednak czy jest tak piękna jak się wydaje?
Wiosna nie jest jedynie zmianą w kalendarzu, ale także nowym początkiem oraz powiewem świeżej energii i wewnętrznej motywacji. Gdy przyroda budzi się do życia, my wraz z nią otrząsamy się z zimowego letargu i rozkwitamy. Chcemy zmienić nasze nawyki, aby cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Zaczynamy często od odświeżenia codziennego jadłospisu, a więc to idealny czas na wypróbowanie diety wiosennej. Na czym ona polega? Jak powinien wyglądać jadłospis na wiosnę? Jakie warzywa i owoce powinniśmy jeść codziennie? Dietetyczka wyjaśnia.

Podstawowe składniki każdej diety to mikro-, makro- oraz fitoskładniki, a także witaminy i minerały. Łącząc ze sobą różne pokarmy możemy manipulować udziałem tych składników tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkiego, co jest mu potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Źródłem węglowodanów złożonych w diecie są przede wszystkim różnego rodzaju kasze, ryże, makarony, mąki i płatki. Z kolei te proste znajdują się głównie w sokach, owocach, ale też słodyczach. Proteiny najłatwiej dostarczyć z mięsa, ryb, owoców morza i nabiału. Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w tłustym mięsie i nabiale. W tłuszcze nienasycone bogate są oleje roślinne, orzechy i nasiona. Duże ilości witamin i mikroelementów znajduje się w warzywach i owocach.

Właściwe połączenie tych składników jest uzależnione m.in. od wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Jedne osoby unikają mięsa, inne stosują diety wysokobiałkowe lub oparte wyłącznie na warzywach i owocach. W każdym przypadku trzeba dbać o dostarczenie kompletu substancji odżywczych.

Odpowiednio zbilansowane diety stanowią również skuteczną broń w walce z wieloma chorobami. Inaczej będzie wyglądał jadłospis osoby chorej na cukrzycę, nadciśnienie lub refluks żołądka. Przy doborze modelu odżywiania warto opierać się wyłącznie na sprawdzonych źródłach lub skorzystać z pomocy wykwalfikowanego dietetyka, który pomoże w ułożeniu menu.

Bez względu na wybór diety warto pamiętać, że żaden model odżywiania nie powinien działać na organizm wyniszczająco. Wyjątkiem są jedynie diety medyczne, stosowane krótkookresowo i pod ścisłą kontrolą personelu medycznego.