Plan żywienia przy wielotorbielowatych jajnikach i niedoczynności [Porada eksperta]
Przeczytałam pani porady dotyczące diet przy powyższych chorobach - jednakże wygląda na to, że będąc "szczęśliwą posiadaczką" obu tych schorzeń ciężko wypracować jakiś system np. rośliny strączkowe w jednej diecie są zalecane - w drugiej raczej niewskazane. Co można jeść?
Witam Pani Ewo, Przede wszystkim warto wybrać się do dietetyka po ustalenie indywidualnego programu żywieniowego. Ważne jest, aby Pani jadała regularnie i zadbała o odpowiednie proporcje białek, tłuszczy i węglowodanów.
Z czego powinna składać się dieta?
Dieta powinna być oparta o składniki o niskim, ewentualnie średnim IG, ograniczała tłuszcze nasycone i nadmiar goitrogenów.
Tarczyca do prawidłowego działania potrzebuje kilku bardzo ważnych minerałów: jodu (produkty zawierające jod: jodowana sól kuchenna, ryby morskie, szpinak, cebula, rzepa, pomidory, jaja), cynku (produkty bogate w cynk: mięso, mleko, jaja, warzywa i owoce, produkty z pełnego przemiału), selenu (produkty bogate w selen: orzechy brazylijskie, łosoś, brązowy ryż, kurczaki, wieprzowina, wołowina, orzechy włoskie), jak również miedzi, witamin A, D, B2, B3.
Należy również zadbać o zdrowe tłuszcze pochodzące z: tłustych ryb , nasion, orzechów, oliwy z oliwek, oleju lnianego. Należy również spożywać dostateczną ilość białka (niezbędne do produkcji hormonów i pobudzenia przemiany materii) oraz warzyw i owoców o niskim IG.
Może Pani jeść ryby, chude mięso, produkty pełnoziarniste z naciskiem na komosę ryżową, kaszę gryczaną, otręby, płatki owsiane, ryż dziki itd. Warto zadbać o zdrowe tłuszcze tzn: orzechy, pestki, nasiona, oleje roślinne np. olej lniany i rzepakowy, oliwę z oliwek. Wszystkie warzywa (z ograniczeniem kapustnych i krzyżowych), surowe owoce o niskim lu średnim IG.
W ciągu dnia Powinna Pani także wypijać około 2,5 litra płynów.
Co wyeliminować z diety?
Koniecznie trzeba wykreślić z jadłospisu:
- cukier, słodycze,
- soki owocowe,
- napoje gazowane,
- pieczywo cukiernicze,
- białe pieczywo i makaron,
- oczyszczony ryż,
- niezdrowy tłuszcz (np. typu trans),
- fast foody,
- tłuste mięsa, wieprzowinę, podroby, kiełbasy, smalec itp.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta