Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie to dzisiaj znacznie więcej niż przelotna moda. Dla wielu osób to sposób na wyrażanie swoich przekonań, a także poszukiwanie drogi do lepszego samopoczucia czy poprawy wydolności organizmu. Odpowiedź na pytanie o to jak się zdrowo odżywiać nie zawsze jest prosta i zależy od wielu czynników. Decydujące znaczenie ma wiek, płeć i aktywność fizyczna, ale też indywidualne ograniczenia dietetyczne wynikające ze stanu zdrowia.

Czarna herbata i niektóre owoce, w tym uwielbiane przez Polaków jabłka, mogą chronić przed najbardziej dotkliwymi skutkami starzenia, jak niepełnosprawność i utrata funkcji poznawczych. Lubisz jagody i cytrusy? To nie żałuj sobie!
Lubisz mięso kurczaka i uważasz, że jest zdrowszym wyborem od innych mięs? Przybywa wątpliwości w tej kwestii i badań, które sugerują, żeby poważnie zastanowić się nad dietą, jeśli ta obfituje w drób. Włoscy naukowcy podali tygodniową dawkę, która może prowadzić do raka przewodu pokarmowego i przedwczesnego zgonu.
Już nikt nas nie przekonuje, że to dziecinnie proste. Fatalne nawyki żywieniowe generalnie równie trudno pokonać, jak najgorsze nałogi, bo działają na ośrodki nagrody w mózgu. Jak walczyć z nimi potencjalnie najlepiej? Radzi dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski.
Ekspresy na kapsułki mają już prawie 40 lat (sam patent pół wieku), ale wciąż sposób przyrządzania kawy w ten sposób budzi wątpliwości, zarówno ekologów, jak i konsumentów. Małą czarną dietetycy zaliczają już nawet do superfoods, ale czy dotyczy to również tej kapsułkowej?
Olej słonecznikowy, choć popularny i często używany do smażenia, w rzeczywistości może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Zawiera on dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są podatne na rozkład pod wpływem wysokiej temperatury. Proces ten rozpoczyna się już w temperaturze około 100°C, co sprawia, że smażenie na oleju słonecznikowym może być niebezpieczne.
Białko jajka ścina się w temp. 85 st. C, a żółtko w 65 st. C. Gotujemy jajka zwykle w stu stopniach, ryzykując, że albo żółtko będzie zbyt ścięte, albo białko glutowate. Włoscy naukowcy znaleźli sposób, by obie części miały idealną konsystencję.
Im gorsze nawyki żywieniowe, tym łatwiej o zmianę na lepsze. Wyrzuć cztery produkty białe i jeden smakowy dodatek, a zyska w zasadzie cały organizm. Zwykle jest tak, że gotujemy z tego, co mamy w domu. Po męczącym dniu nie chce się wyskoczyć do sklepu. Zadbaj więc, żeby w kuchni tego nie było.
Teoretycznie system znakowania żywności Nutri-Score miał ułatwiać dokonywanie zdrowszych wyborów żywieniowych, ułatwiać konsumentom zakupy. Coraz więcej osób go jednak krytykuje, a eksperci także mają poważne wątpliwości. "Rosnące niezadowolenie konsumentów z obecności systemu w Polsce".
Rak jelita grubego to plaga współczesnego świata. Okazuje się, że zdrowszy styl życia mógłby ocalić nawet połowę chorych. Ważnym elementem tego procesu ma być właściwa dieta. Przybywa dowodów, że szczególnie ważny jest jej jeden składnik. Znajdziesz go w mleku, ale nie tylko.
Związek między dietą, pracą jelit, a nastrojem, naukowcy obserwują i badają od dawna. Tym razem jednak stworzyli prostą receptę, by obniżyć ryzyko depresji. Badania naukowców z Harvard Medical School pokazują, że czasem profilaktyka zdrowotna może być naprawdę przyjemna. Lubisz pomarańcze? To tym lepiej.
Chociaż generalnie konsumpcja warzyw i owoców nie jest w Polsce imponująca, temu niedobremu trendowi opierają się jabłka. Są najpopularniejszym owocem w Polsce. Jedzenie jabłek raz w tygodniu deklaruje 9 na 10 Polaków. Zjadamy ich ok. 12-13 kg na głowę rocznie. Sporo, ale eksperci chcieliby jeszcze więcej. Jest co najmniej 7 argumentów, żeby sięgać po jabłka jeszcze częściej.
Mówiąc: "jajko" w kontekście jedzenia, zwykle mamy na myśli kurze, ale przecież opcji jest zdecydowanie więcej. Drobne jajeczka przepiórki, solidne jaja strusia czy indyka, podobne do kurzych jajka gęsi... Które faktycznie warto wprowadzić do diety? Czym się różnią i dlaczego nie podbiły naszych serc jak jajka od kury?
Potrzebujesz energii, wsparcia układu odpornościowego, złagodzenia objawów i uzupełnienia płynów, a tymczasem nic nie chce przejść przez gardło. Jak sobie radzić z dietą, gdy walczysz z sezonową infekcją, podpowiadają: specjalistka medycyny rodzinnej Joanna Zambonelli i dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski.
Zrób sobie znakomity napój kolagenowy dosłownie za grosze. Gotowy przepis podsuwa dr Bartek Kulczyński, znany dietetyk kliniczny. Tylko czy aby na pewno to to samo, co "pewniak" w suplemencie? Ekspert, jak zwykle, szczegółowo wyjaśnia. Cudów nie ma, są plusy.
Teoretycznie lepiej zjeść cokolwiek niż nic, bo śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wiele produktów nie nadaje się jednak na pusty żołądek, przypomina dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski. Jak wystartować, żeby nabrać energii i uniknąć niepotrzebnych dolegliwości? To dość logiczne i niezbyt skomplikowane.
Przekąski, niezależnie od tego, jak smakują, zwykle obfitują w niekorzystne dla organizmu cukry proste. Możesz jednak skutecznie ich unikać, a zarazem cieszyć oczy ładnymi przegryzkami pełnymi zdrowia i smaku. Nie potrzeba zbyt wiele czasu. Postaw na niezawodne składniki i ciesz podniebienie omletami, pałeczkami, dipami...
Oficjalne zalecenia dietetyczne mówią o 5 porcjach warzyw i owoców każdego dnia. Teraz sieć podbija wyzwanie "30 roślin tygodniowo". W zasadzie prawie to samo? Nie do końca. Do roślin wliczane są bowiem także przyprawy i inne produkty. Dlaczego to ma działać i służyć naszym jelitom?
O tym, że coś nam smakuje lub nie, decyduje wiele czynników, w tym geny i nawyki żywieniowe. Odrzuca cię od zdrowego? Popularna dietetyczka z Minnesoty Felicity Morrell twierdzi, że można nauczyć swoje kubki smakowe tolerowania tego, czego nie lubimy. Może niechciane potrawy nie staną się ulubionymi, ale z pewnością dasz radę zmienić dietę na lepszą.
Zaledwie gram dobrego tłuszczu dziennie może realnie odmłodzić nasze narządy, twierdzą szwajcarscy badacze. Dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski przyznaje, że nie jest bardzo zdziwiony tym odkryciem. Podpowiadamy, skąd wziąć tyle nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 każdego dnia.
Pijesz często słodzone napoje gazowane? W twoich jelitach zapewne zmienia się mikrobiom, zwiększa się populacja 9 gatunków bakterii. Komu to przeszkadza? Głównie tobie, bo według naukowców są współodpowiedzialne za epidemię kilku schorzeń, w tym cukrzycy.
Wyglądają jak mleko, smakują jak mleko, ale mlekiem z pewnością nie są. Napoje roślinne nie mogą być tak nazywane przez producentów w Unii Europejskiej, bo zgodnie z naszym prawem taka nazwa mogłaby wprowadzać w błąd. Po takie produkty sięgają nie tylko weganie. Zakładamy, że są zdrowe. Co faktycznie zawierają?

Najprostsze zasady zdrowego odżywiania opierają się na kilku prostych nawykach takich jak dbanie o nawodnienie organizmu, spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz rezygnacja z przetworzonej żywności i używek. W bardziej kompleksowym ujęciu zdrowe odżywianie to umiejętność łączenia ze sobą poszczególnych składników i ich obróbki oraz odpowiedź na pytanie o pory i sposób spożywania posiłków.

Osoby zainteresowane zwiększeniem swojej świadomości kulinarnej znajdą tutaj również wiele przydatnych tabel, kalkulatorów i wytycznych, które pomogą zadbać o szczupłą i zdrową sylwetkę. To gotowe narzędzia dla tych, którzy lubią gotować, ale chcą wiedzieć, jakie dokładnie proporcje poszczególnych składników zachować.

Zdrowe odżywianie powinno uwzględniać nie tylko tradycyjne produkty spożywcze jak nabiał, mięso i jaja czy warzywa i owoce. Dieta skoncentrowana na zdrowiu to również wdrożenie właściwej suplementacji, która wspiera proces trawienia, wzmacnia odporność i dba o perystaltykę jelit. Wśród naturalnych suplementów znajdziesz nawet produkty, które wspierają spalanie tłuszczu, poprawiają pracę mózgu lub w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu.

Zdrowe odżywianie jest ważne dla każdego z nas. Gwarantuje lepsze samopoczucie, zmniejsza ryzyko infekcji oraz przyspiesza regenerację powysiłkową. Szczególną uwagę na spożywane dania powinny zwrócić osoby w wieku rozwojowym, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz sportowcy. W tych grupach dostarczenie energii z pełnowartościowych źródeł jest szczególnie istotne, ponieważ musi odpowiadać na zwiększone potrzeby organizmu.