Dieta w chorobie trzewnej [Porada eksperta]

2013-04-08 15:13

C mogę jeść, a czego powinnam unikać? Mam 28 lat pracuję i jest mi bardzo ciężko ułożyć sobie dietę.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj Ulu,
Produktami zabronionymi dla Ciebie są przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa:
- mąka pszenna i żytnia
- pieczywo zwykłe: bułki, chleb zwykły, chleb razowy, pieczywo chrupkie,
- zwykłe makarony,
- kasza manna, jęczmienna, pęczak, płatki owsiane,
- ciasta, herbatniki i słodycze zawierające mąkę pszenną,
- przetwory zbożowe z orkiszu,
- opłatek komunijny (1 opłatek waży 0,5 g i zawiera 25 mg gliadyny; są dostępne specjalne opłatki bezglutenowe)
Produktami dozwolonymi są przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych - ryżu, kukurydzy, gryki, prosa i szarłatu (amarantus) oraz produkty węglowodanowe oznaczone symbolem "Przekreślony Kłos" lub napisem "Produkt bezglutenowy", które są kontrolowane na zawartość glutenu:
- mąka ryżowa, kukurydziana, skrobia kukurydziana, mączka ziemniaczana,
- tapioka, mąka sojowa,
- chleb, bułki bezglutenowe, makaron bezglutenowy,
- ryż, płatki ryżowe, kaszki ryżowe błyskawiczne, kasza kukurydziana,
- płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn (kukurydza prażona),
- popping (amarantus ekspandowany), kasza gryczana, jaglana,
- ciasteczka i słodycze bezglutenowe,
W niektórych ogólnodostępnych produktach może występować gluten będący dodatkiem technologicznym (np. w wędlinach, jako powłoka chroniąca owoce przed wysychaniem, w niektórych lekach itp.). Może to stanowić zagrożenie nieświadomego spożywania glutenu przez ciebie. Powinnaś starannie czytać etykiety produktów żywnościowych pamiętając, że wszystkie produkty oznakowane jako zawierające w swoim składzie białko roślinne, stabilizator, skrobię, mąkę (bez określenia ich pochodzenia), mogą zawierać dodatek glutenu. Unikaj również produktów, których skład recepturowy nie jest jednoznacznie określony.
Oto przykładowy jadłospis
I Śniadanie Płatki kukurydziane na mleku Kanapki z pieczywa bezglutenowego z masłem,wędliną (pieczone mięso) i pomidorem Herbata z cytryną
II Śniadanie Kanapki z żółtym serem i wędliną, ogórkiem (pieczywo bezglutenowe) Owoce sezonowe
Obiad Zupa kalafiorowa Kasza gryczana Pulpety rybne lub mięsne Surówka z porów i jabłka z majonezem Kompot truskawkowy Podwieczorek Jogurt owocowy Biszkopt bezglutenowy
Kolacja Omlet z warzywami (maka bezglutenowa) Pieczywo bezglutenowe z dżemem Herbata z cytryną

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta