Jaka dieta dla 17-latki po odchudzaniu [Porada eksperta]

2014-10-07 17:24

Jak mam pomóc córce, która ma 17 lat i przez kilka miesięcy stosowała dietę beztłuszczową? Jadła same owoce i trochę warzyw, czasami plastry wędliny. Odstawiła nawet pieczywo. Od kilku miesięcy nie ma okresu i widzę, że ma problemy z powrotem do "normalnego" jedzenia. Dużo z nią rozmawiamy, widzimy, że zaczęło do niej docierać jakie spustoszenie dokonało się w jej ciele (dziwne, badanie krwi nic nie wykazało). Moje pytanie brzmi, w jaki sposób i jakie produkty może przyjmować, aby przybrać na wadze i nie mieć problemów zdrowotnych?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Aby pomóc córce niezbędna jest pomoc psychologa specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania. Z jakiś powodów narzuciła sobie bardzo ścisły post w postaci jedzenia kilku produktów zamiast niezbędnych 60. Dopóki nie uda się rozwikłać przyczyn jej postępowania, praca z dietetykiem niewiele pomoże. Zresztą każdy specjalista podejmie współprace jeśli będzie miał pewność, że córka rozpoczęła terapię (często są to terapie wspólne, rodzinne) i będzie w stanie podołać zaleceniom dietetycznym. Niezbędna też może się okazać wizyta u ginekologa, aby farmakologicznie wywołać miesiączkę. Jeśli chodzi o wprowadzanie nowych produktów, powinna zacząć od pieczywa, lekkich słodkich bułek, kiśli, budyni, lekkostrawnego mięsa np gotowanego kurczaka w rosole z dużą ilością warzyw, klusek, makaronów, dań z ryżem i kaszami, mlekiem i śmietaną. Powinna próbować normalnie jeść. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta