dieta [Porada eksperta]

2013-03-14 22:17

Chciałabym schudnąć, ale brakuje mi motywacji. Piję ponad 1,5 litra wody dziennie, ale nie wiem jak się odżywiać i bardzo szybko rezygnuję. Mam 34 lata, 165 cm wzrostu, ważę 73 kg, grupa krwi O RH-.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Jeżeli brakuje Pani motywacji to polecam regularne spotkania z dietetykiem. Dzięki takim regularnym konsultacjom, na których będzie mogła Pani na bieżąco mówić o swoich problemach i na bieżąco otrzymywać wsparcie, szansa na powodzenie odchudzania jest dużo wyższa. Ważne jest też, aby ustaliła sobie Pani realny cel tzn. nie wymagała od siebie zbyt dużo i nie samobiczowała się za odstępstwo od postanowień. Jeżeli chce Pani trwale schudnąć w spokojny sposób należy popracować na dotychczasowych nawykach żywieniowych. Przyjrzeć się codziennemu menu, sytuacjom w których najczęściej sięga Pani po niezdrowe rzeczy, sytuacjom w których najczęściej jest Pani głodna, doborowi produktów (czy wszystkie są potrzebne i zdrowe?).
W odchudzaniu ważna jest zmiana myślenia o jedzeniu i postrzegania jedzenia. Powinno ono stanowić podstawę do funkcjonowania, do zdrowego odżywiania ciała i umysłu oraz do zapewniania dostawy wszystkich niezbędnych składników. Poprzez jedzenie powinniśmy dbać o siebie od wewnątrz. Nie możemy traktować swojego organizmu jak śmietnika, do którego wrzucamy co popadnie. Jedzenie nie może być odpowiedzą na stres, smutek, nudę. Nie może być zastępnikiem relacji międzyludzkich, miłości czy ciepła. Ważne jest, aby te informacje mieć "z tyłu głowy" i w sytuacjach nudy czy smutku zastanowić się, czego tak naprawdę potrzebujemy.
Co do konkretnego jadłospisu, przedstawiam Pani przykład programu 1200 kcal:
ŚNIADANIE  ok. 300 kcal: Kanapka z szynką i warzywami, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, 1/3 opakowania serka naturalnego do smarowania pieczywa, 2 plasterki szynki z indyka, duży pomidor, średni ogórek
DRUGIE ŚNIADANIE  ok.110 kcal: szklanka maślanki naturalnej
OBIAD ok. 400 kcal: makaron po meksykańsku-   100 g fileta z piersi kurczaka, 17 rurek pełnoziarnistego makaronu penne, 1/2 puszki pomidorów, 3 oliwki, 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki otrębów pszennych, łyżeczka oliwy z oliwek, papryczka chili, czosnek, ulubione przyprawy.
Mięso pokrój, oprósz ulubionymi przyprawami, usmaż na patelni bez tłuszczu. Dodaj pomidory z puszki, czosnek, oliwki, fasolę, kukurydzę, otręby, oliwę z oliwek, papryczkę chili. Wszystko razem duś przez 10 minut.
PODWIECZOREK 120 kcal duże jabłko
KOLACJA  ok.  230 kcal: wędzony łosoś z fasolką szparagową -  60 strąków fasolki szparagowej, 2 plasterki wędzonego łososia, duży pomidor, 5 średnich rzodkiewek, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione przyprawy.
Fasolkę szparagową ugotuj na parze. Wystudzoną, pokrój na kawałki. Dodaj wędzonego łososia, obranego i pokrojonego pomidora, rzodkiewki. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, przypraw ziołami.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta