Kolacja - kiedy i jaka w czasie odchudzania? [Porada eksperta]

2015-02-20 12:44

Jestem kobietą, mam 29 lat, 168 cm wzrostu i ważę 70 kg. Od kilku dni zaczęłam się odchudzać, lecz nadal nie wiem, ile i co zjeść na kolację, aby nie tyć. Proszę o propozycję dietetycznej kolacji.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Zacznijmy od tego, że bardzo ważna jest pora kolacji, która powinna być jedzona nie później niż 3-4 godz. przed snem. Kwestia składu kolacji uzależniona jest od tego, czy jednocześnie pani ćwiczy czy stosuje tylko dietę. Jeżeli chce pani umięśnić swoje ciało, to powinna pani zwrócić uwagę na białko w posiłkach, którego podaż powinna być nieco zwiększona, oraz na węglowodany, które będą regenerowały stracony w trakcie treningu glikogen. Innymi słowy może pani zjeść np.: sałatkę z kaszy/ryżu z indykiem/rybą/fasolą/jajkiem i warzywami, serek wiejski z pełnoziarnistym chlebem żytnim i warzywami, koktajl białkowo-owocowy. Jeśli z kolei pani celem jest redukcja masy ciała bez treningów, to najlepiej byłoby w tym posiłku ograniczyć spożycie węglowodanów w postaci kaszy/pieczywa czy ryżu brązowego, choć w malutkiej ilości nie zaszkodzą. Może pani np. spróbować jeść na kolację: sałatkę z fasolą, sałatkę nicejską, omlet z warzywami, zupę krem z ciecierzycy czy soczewicy.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta