Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie to dzisiaj znacznie więcej niż przelotna moda. Dla wielu osób to sposób na wyrażanie swoich przekonań, a także poszukiwanie drogi do lepszego samopoczucia czy poprawy wydolności organizmu. Odpowiedź na pytanie o to jak się zdrowo odżywiać nie zawsze jest prosta i zależy od wielu czynników. Decydujące znaczenie ma wiek, płeć i aktywność fizyczna, ale też indywidualne ograniczenia dietetyczne wynikające ze stanu zdrowia.

Chyba nie ma dwóch domów, w których pomidorówka smakowałaby tak samo. Ilu Polaków, tyle przepisów. Jedno jest pewne - zdecydowana większość kocha tę zupę i kojarzy z najlepszymi chwilami z dzieciństwa. Nie znosisz zupy pomidorowej? Dalej nie czytaj lub spróbuj dodać ten składnik.
Picie wody niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, m.in. poprawia kondycję skóry, wspiera funkcjonowanie nerek oraz układ trawienny. Przez lata zalecano picie dwóch litrów wody dziennie, jednak najnowsze badania obalają ten mit, pokazując, że optymalne zapotrzebowanie na wodę jest trochę inne.
Grzyby to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale także naturalne źródło witaminy D, którą syntezują pod wpływem światła. To doskonała wiadomość, ponieważ wielu z nas cierpi na jej niedobory. Wystarczy odpowiednio przygotować leśne zbiory, aby wzmocnić ich pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że wystarczy wystawić je na słońce.
Marakuję kupisz nawet w Biedronce, ale Polacy raczej od świeżej stronią, chociaż w gotowych deserach i drinkach jest bardzo popularna. Szkoda, bo ma sporo prozdrowotnych zalet. Z drugiej strony - w chłodniejsze dni faktycznie lepiej na nią uważać.
To już ten czas. Nasze organizmy domagają się rozgrzewających, sycących dań. Potrzebujemy energii, ale chcemy też wsparcia odporności i wciąż zależy nam na prawidłowej przemianie materii. Natura podsuwa nam cennych pomocników. Jedz zupy i najlepsze dania jednogarnkowe.
To tylko dodatek? Niełatwo w to uwierzyć, ale jedna łyżka cukru zawiera łyżeczkę czystego cukru. W 100 g keczupu znajdziesz nawet 7 łyżeczek cukru, a w całym opakowaniu - kilkadziesiąt. To gorzej niż w przeklętej coli czy niektórych słodyczach.
Bez dobrych bakterii stan organizmu jest poważnie zagrożony. Naturalne produkty, bogate w probiotyki, są najlepszym ich źródłem. Regularne spożywanie kiszonek wspiera układ trawienia i wzmacnia odporność, hamując stany zapalne. Dodatkowo może przeciwdziałać zmianom związanym z cukrzycą.
Żywienie psychiatryczne może pełnić rolę wspierającą w terapii osób zmagających się z problemami zdrowia psychicznego, takimi jak lęk czy depresja. Dieta ma kluczowe znaczenie, ponieważ to, co spożywamy, wpływa na nasz nastrój i samopoczucie. Odpowiednio dobrane składniki odżywcze mogą poprawić funkcjonowanie mózgu oraz skutecznie regulować emocje.
Pożegnanie fatalnych nawyków żywieniowych z pewnością jest w praktyce trudniejsze niż zakładamy, gdy planujemy dobrą zmianę. Dr Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny i sportowy, podpowiada, co zrobić, żeby urealnić sukces. Uwielbiasz czipsy i kolę? Raczej nie rzucisz ich od razu dla wody i warzyw. To co robić? Ta metoda ma szansę powodzenia.
Dietetycy od lat powtarzają, że pojedynczy składnik w menu nie zmienia zbyt wiele, a dieta prozdrowotna jest przede wszystkim zróżnicowana. To się oczywiście zgadza, ale zarazem okazuje się, że regularne spożywanie awokado może mieć znaczenie. Pozytywne.
Subiektywne rankingi dr. Bartka Kulczyńskiego, dietetyka i technologa żywności, cieszą się sporym uznaniem. Słusznie, bo zawsze oparte są na najnowszej wiedzy naukowej. Ekspert zaserwował nam niespodziankę, bo zwycięzca na liście najzdrowszych ryb z pewnością zaskoczy sporo osób.
Nie jesteś tym, co jesz, ale tym, co wchłoniesz. Nie jest tajemnicą, że czasem pozyskanie cennych substancji odżywczych z nawet najzdrowszych produktów, to wyzwanie. Potrzebują nieraz czegoś do pary. Żelazo czy witaminy A, E i K to łakome kąski żywieniowe. Chcesz ich? To stawiaj na dobre duety w kuchni.

Najprostsze zasady zdrowego odżywiania opierają się na kilku prostych nawykach takich jak dbanie o nawodnienie organizmu, spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz rezygnacja z przetworzonej żywności i używek. W bardziej kompleksowym ujęciu zdrowe odżywianie to umiejętność łączenia ze sobą poszczególnych składników i ich obróbki oraz odpowiedź na pytanie o pory i sposób spożywania posiłków.

Osoby zainteresowane zwiększeniem swojej świadomości kulinarnej znajdą tutaj również wiele przydatnych tabel, kalkulatorów i wytycznych, które pomogą zadbać o szczupłą i zdrową sylwetkę. To gotowe narzędzia dla tych, którzy lubią gotować, ale chcą wiedzieć, jakie dokładnie proporcje poszczególnych składników zachować.

Zdrowe odżywianie powinno uwzględniać nie tylko tradycyjne produkty spożywcze jak nabiał, mięso i jaja czy warzywa i owoce. Dieta skoncentrowana na zdrowiu to również wdrożenie właściwej suplementacji, która wspiera proces trawienia, wzmacnia odporność i dba o perystaltykę jelit. Wśród naturalnych suplementów znajdziesz nawet produkty, które wspierają spalanie tłuszczu, poprawiają pracę mózgu lub w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu.

Zdrowe odżywianie jest ważne dla każdego z nas. Gwarantuje lepsze samopoczucie, zmniejsza ryzyko infekcji oraz przyspiesza regenerację powysiłkową. Szczególną uwagę na spożywane dania powinny zwrócić osoby w wieku rozwojowym, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz sportowcy. W tych grupach dostarczenie energii z pełnowartościowych źródeł jest szczególnie istotne, ponieważ musi odpowiadać na zwiększone potrzeby organizmu.