Dieta po zawale [Porada eksperta]
Moja mama właśnie przeszła zawał (jeszcze przebywa w szpitalu). Czy po powrocie do domu powinna mieć specjalną dietę?
Tak, zawał serca wymaga zmiany sposobu żywienia. Po powrocie do domu zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej z ograniczeniem posiłków wzdymających, tłuszczu, szczególnie zwierzęcego, cholesterolu i soli. Nie można także spożywać alkoholu i lepiej unikać słodyczy i słonych przekąsek. Należy też zrezygnować z jedzenia żółtek jaja na rzecz samego białka ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz czerwonego mięsa. Zaleca się natomiast więcej błonnika, składników mineralnych takich jak potas, magnez, witamin, które można znaleźć w warzywach i owocach, produktach zbożowych z pełnego przemiału (razowych). Inne zalecane produkty to: dobrej jakości niskotłuszczowe margaryny, oliwa z oliwek i oleje roślinne, 2 razy w tygodniu ryba morska, niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne szczególnie fermentowane jak kefir i jogurt. Zamiast soli kuchennej najlepiej stosować inne przyprawy i zioła (najlepiej świeże) lub sól dietetyczną (do konsultacji z lekarzem). Należy unikać potraw smażonych na rzecz gotowanych i pieczonych. Czerwone mięso najlepiej zastąpić drobiem, ale należy usuwać z niego skórę. Nie można też palić papierosów i nie zapominać o ruchu – spacerach i innych „spokojnych” formach aktywności fizycznej.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka warszawskiej SGGW. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych i Europejskiej Grupy Żywieniowców Unilever Health Institute w Holandii. Od ponad 3 lat pracuje dla firmy Unilever, gdzie jest odpowiedzialna za aspekt żywieniowy między innymi produktów marki Knorr oraz wsparcie dla programu "Jem kolorowo".
Inne porady tego eksperta