Dieta podczas trądziku [Porada eksperta]

2013-04-06 20:35

Wiele osób pisze, że słodycze i ostre potrawy przyczyniają się do powstawania trądziku. Czym natomiast możemy złagodzić te objawy? Które produkty mogą złagodzić stany zapalne? Może jest coś, co mogłoby poprawić stan skóry?

Porada żywieniowca
Autor: Getty Images

Dla dobrej kondycji skóry trądzikowej należy także wyeliminować z diety alkohol, nadmiar soli, potrawy smażone i bardzo tłuste, szczególnie te zawierające duże ilości tzw. "złych" tłuszczy (nasyconych) - czyli tłuszczy zwierzęcych - masło, śmietanę, smalec, ale także niskiej jakości margaryny. Do diety powinna Pani włączyć te "dobre" dostarczające niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czyli oleje roślinne, tłuste ryby (łosoś, makrela, pstrąg,śledź)lub tran, dobrej jakości miękkie margaryny , szczególnie tę z zawartością kwasów tłuszczowych omega 3 - nowa na rynku. Można jeść też orzechy włoskie (8 -10 sztuk dziennie). Ważne są także warzywa jako źródło przeciwutleniaczy - codziennie przynajmniej 400 g, a najlepiej więcej warzyw w różnych kolorach. Proszę nie zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iwonna Niegowska

Absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka warszawskiej SGGW. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych i Europejskiej Grupy Żywieniowców Unilever Health Institute w Holandii. Od ponad 3 lat pracuje dla firmy Unilever, gdzie jest odpowiedzialna za aspekt żywieniowy między innymi produktów marki Knorr oraz wsparcie dla programu "Jem kolorowo".