Dieta podczas trądziku [Porada eksperta]
Wiele osób pisze, że słodycze i ostre potrawy przyczyniają się do powstawania trądziku. Czym natomiast możemy złagodzić te objawy? Które produkty mogą złagodzić stany zapalne? Może jest coś, co mogłoby poprawić stan skóry?
Dla dobrej kondycji skóry trądzikowej należy także wyeliminować z diety alkohol, nadmiar soli, potrawy smażone i bardzo tłuste, szczególnie te zawierające duże ilości tzw. "złych" tłuszczy (nasyconych) - czyli tłuszczy zwierzęcych - masło, śmietanę, smalec, ale także niskiej jakości margaryny. Do diety powinna Pani włączyć te "dobre" dostarczające niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czyli oleje roślinne, tłuste ryby (łosoś, makrela, pstrąg,śledź)lub tran, dobrej jakości miękkie margaryny , szczególnie tę z zawartością kwasów tłuszczowych omega 3 - nowa na rynku. Można jeść też orzechy włoskie (8 -10 sztuk dziennie). Ważne są także warzywa jako źródło przeciwutleniaczy - codziennie przynajmniej 400 g, a najlepiej więcej warzyw w różnych kolorach. Proszę nie zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka warszawskiej SGGW. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych i Europejskiej Grupy Żywieniowców Unilever Health Institute w Holandii. Od ponad 3 lat pracuje dla firmy Unilever, gdzie jest odpowiedzialna za aspekt żywieniowy między innymi produktów marki Knorr oraz wsparcie dla programu "Jem kolorowo".
Inne porady tego eksperta