Żywność, która wydłuża życie. 8 produktów, które stulatkowie jedzą na śniadanie
Stulatkowie z różnych zakątków świata mają wspólne nawyki żywieniowe, a ich dzień często zaczyna się od sycącego i zdrowego śniadania. Produkty te dostarczają im niezbędnych składników odżywczych, wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Poznaj osiem produktów, które regularnie pojawiają się w jadłospisie najstarszych ludzi świata.

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Jedząc śniadanie w ciągu godziny od przebudzenia uruchamiasz swój metabolizm, dostarczając mózgowi niezbędną glukozę, aby rozpocząć dzień, dając sobie energię potrzebną do skupienia się w pracy lub szkole
- powiedziała dietetyczka Rebecca Jaspan.
Śniadanie to również okazja, aby rozpocząć dzień od składników obfitujących w witaminy i składniki odżywcze.
Pominięcie tego posiłku może sprawić, że o wiele trudniej będzie ci zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na błonnik, witaminy, minerały, białko itp.
- dodała dietetyczka Alexis Law.
Ale czy wiesz, że jedzenie śniadania może także sprzyjać długowieczności?
Wiele badań wykazuje związek między pomijaniem śniadania a zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i osteoporozy
- wyjaśniła Jaspan.
Rezygnacja z tego posiłku wiąże się również z większym prawdopodobieństwem wystąpienia nowotworu.
Ponadto w jednym badaniu zbadano związek między spożyciem śniadania a sprawnością poznawczą
- dodała ekspertka.

Co stulatkowie jedzą na śniadanie?
Istnieją pewne podobieństwa między wszystkimi niebieskimi strefami, czyli miejscami, gdzie ludzie żyją nadłużej.
Śniadanie jest zawsze bogate w błonnik, który wspomaga jelita i ostatecznie zmniejsza stan zapalny. Stulatkowie zazwyczaj jedzą na śniadanie proste, pełnowartościowe pokarmy, które zapewniają stałą energię, zapobiegają skokom cukru we krwi i nie zawierają przetworzonych składników
- powiedział Dan Buettner, producent serialu dokumentalnego „Live to 100: Secrets of the Blue Zones”.
Owsianka
Owsianka to propozycja śniadaniowa, która cieszy się dużą popularnością. Najczęściej spożywają ją stulatkowie w jednej z amerykańskich stref niebieskich.
I nic dziwnego, biorąc pod uwagę imponujące wartości odżywcze tego pełnoziarnistego posiłku, w tym białko, błonnik, mangan, fosfor, magnez, miedź, żelazo, cynk i witaminy z grupy B, takie jak tiamina i kwas pantotenowy
- wyjaśniła Alexis Law.
Składniki te mają niezwykle korzystny wpływ na pracę jelit, serca i układu odpornościowego.
Ponadto wysoka zawartość błonnika w owsie może pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego
- dodała.
Jajecznica z tofu
Jajecznica z tofu spełnia wszystkie kryteria diety wydłużającej życie. Zawiera dużą ilość białka i jest sycąca, zwłaszcza gdy wzbogacimy talerz o kolorowe warzywa, takie jak pomidory, szpinak, pieczarki, paprykę czy sałatkę.
Codzienna filiżanka fasoli jest podstawą każdej diety długowieczności na świecie. Tofu, choć jest przetworzoną formą soi, może pomóc ci osiągnąć ten codzienny cel
- powiedział Dan Buettner.
Dużą zaletą tego produktu jest zawartość izoflawonów sojowych, które według badania z 2017 r. obniżają ryzyko śmierci z powodu raka piersi.
Tosty
Na Sardynii i Ikarii (dwóch dobrze znanych niebieskich strefach) śniadanie to zazwyczaj chleb, miód i/lub mały kawałek sera
- wyjaśnił ekspert.
Jednak ta koncepcja sprawdzi się jeszcze lepiej do tostów z dodatkami, ponieważ ilość kompozycji jest nieograniczona. Zwolennicy wytrawnych śniadań mogą sięgnąć po chleb, awokado, wędzonego łososia i odrobinę twarogu.
Natomiast fani słodyczy będą zadowoleni z tostów z masłem orzechowym, jogurtem i owocami. Śniadanie to jest pełne składników odżywczych, które zmniejszają stan zapalny i zapobiegają przewlekłym chorobom. Zwłaszcza, gdy sięgniemy po pieczywo pełnoziarniste na zakwasie.
Tosty pełnoziarniste są bogate w błonnik, który może pomóc w zapobieganiu skokom poziomu cukru we krwi, a także pomóc w zapobieganiu cukrzycy
- dodał.
Polecany artykuł:
Budyń chia
Pudding chia dostarcza wszystkich składników odżywczych potrzebnych do długiego, zdrowego życia. Jako prawdziwy superfood zawiera białko, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3, które stabilizują poziom energii i redukują stan zapalny.
W składzie obecny jest też wapń, fosfor, cynk, magnez, niacyna i tiamina. Są one niezbędne dla zdrowia kości i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jednocześnie zapobiegają rozwojowi chorób przewlekłych.
Jajka po ranczersku
Ludzie w niebieskich strefach zazwyczaj jedzą pikantne śniadanie, na Półwyspie Nicoya w Kostaryce zwykle jest to fasola, ryż i tortille kukurydziane
- powiedział Buettner.
Jednak jajka po ranczersku będą propozycją odpowiednią dla większej liczby osób.
Jajka są chudym białkiem z wieloma witaminami i minerałami, w tym witaminą B12, której niedobór jest powiązany z upośledzeniem funkcji poznawczych
- wyjaśniła Law.
To niezwykle ważne, ponieważ dobra pamięć i zdolność koncentracji są niezbędne dla godnego starzenia się.
Jogurt, granola i owoce
Jedna z najprostszych propozycji śniadaniowych może sprzyjać długowieczności.
Owoce, takie jak borówki są bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia serca, a także w walce z rakiem i zmniejszaniu uszkodzeń DNA
- powiedziała ekspertka.
W składzie obecna jest też spora ilość błonnika, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowego mikrobiomu jelitowego.
Zupa miso z warzywami
Jeśli uwielbiasz ciepłe, wytrawne śniadanie pełne smaku umami to może spodoba ci się to, co stulatkowie serwują na śniadanie w Japonii.
W Japonii śniadanie to zupa miso z warzywami korzeniowymi
- powiedział Buettner.
Danie to obfituje w błonnik, probiotyki i wiele cennych mikroelementów. Dodatkowo pasta miso sprzyja długowieczności, co udowodniło badanie z 2020 roku opublikowane w The BMJ.
Miska śniadaniowa
Miska śniadaniowa to propozycja, którą można przygotować na słono lub na słodko. Pierwsza wersja to najczęściej gotowana komosa ryżowa w połączeniu z jajkiem sadzonym, awokado, pieczonymi warzywami i fasolą. Druga to baza z komosy lub owsa z dodatkiem owoców, orzechów, nasion, granoli i masła orzechowego.
Masła orzechowe są bogate w magnez, który może pomóc zapobiegać osteoporozie
- wyjaśnia Law.