Co jesz

To co jesz ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie, samopoczucie i wydolność. Dlatego właściwy dobór produktów spożywczych powinien uwzględniać znacznie więcej niż jedynie udział poszczególnych makroskładników oraz kaloryczność jedzenia. Wiele ze składników ma też mało znane właściwości, które mogą okazać się nieocenione we wzmacnianiu organizmu. Świadomość tego co jesz pozwala lepiej planować zakupy, ale też przygotowywane posiłki. Każdy etap można przewidzieć z wyprzedzeniem, co ogranicza marnowanie żywności i sprawia, że …

Ryby to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy. Niemniej jednak istnieje jedna ryba, która wyróżnia się szczególnie pod względem wartości odżywczych. Okoń morski jest niezwykle smaczny, ale zasłynął przede wszystkim ze względu na wpływ na zdrowie.
To warzywo jest nie tylko pyszne, ale również dużo nie kosztuje. Rozkoszować się nim można przez cały rok, choć w szczególności w okresie Bożego Narodzenia - gdzie wykonujemy z niego aromatyczny barszcz. Chodzi oczywiście o polski superfood - buraki.
Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?
Święta coraz bliżej, a jedą z głównych ról na Bożonarodzeniowym stole, jak zwykle w wielu domach odgrywać będzie kapusta kiszona. Nie każdy jednak wie, że można z niej nie tylko przygotować pyszny farsz. Nasze babcie znały już dobroczynne właściwości napoju z kiszonej kaputy.
To oczywiste, że nie spożywamy warzyw, czy owoców, zanim porządnie ich nie wymyjemy. Okazuje się jednak, że łatwo popełnić proste błędy i wpaść w pułapkę. Poza tym należy pamiętać, że nawet jeśli na opakowaniu napisano, że rukola, roszponka czy inne liście są już umyte, to warto je dokładnie wypłukać. Wyjaśniamy dlaczego.
Choć wydawać by się mogło, że do Bożego Narodzenia zostało jeszcze sporo czasu, to już teraz jest tak naprawdę ostatni dzwonek, by przygotować tradycyjne polskie ciasto świąteczne. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że jest nie tylko pyszne, ale również dobre dla zdrowia.
Herbatę jaśminową znajdziemy nie tylko w sklepie zielarskim, ale także na półce w supermarkecie. Ceni się ją nie tylko za wyjątkowy aromat jaśminowych kwiatów, lecz także za pozytywne działanie na organizm. Jak wybrać najlepszą herbatę jaśminową i co wpływa na jej właściwości prozdrowotne?
Sałatka najczęściej kojarzy się z połączeniem kurczaka, czy tofu z surowymi warzywami. Warto jednak otwierać się na nowe smaki i mniej typowe zestawienia. Przeciwzapalna kompozycja przydaje się nie tylko jesienią czy zimną, kiedy atakują nas różne infekcje, ale przez cały rok, by cały czas budować odporność.
Kapary stają się coraz bardziej popularne w Polsce i słusznie, bo mają wyjątkowe walory zdrowotne. Cenimy nie tylko ich unikalny smak, ale też korzystny wpływ na organizm. Okazuje się, że systematyczne spożywanie tego produktu pomaga obniżyć cholesterol, wspiera układ trawienny i walkę z cukrzycą. Jakie właściwości mają pączki kaparu ciernistego?
Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje wirusowe. Chłodne dni, mniejsza ilość słońca i wahania temperatury osłabiają naszą odporność. Warto w tym okresie sięgnąć po naturalne środki, a pyłek pszczeli, czyli zdrowsza alternatywa miodu, może skutecznie wspierać nasz układ odpornościowy.
Wyobraź sobie trening, który daje więcej efektów, niż początkowo zakładałaś. Brzmi genialnie. Naukowcy znaleźli rozwiązanie, które pomaga kobietom osiągać lepsze wyniki, zwłaszcza jeśli są po menopauzie. Badania na ten temat opublikowali na łamach American Physiological Society.
Na pierwszy rzut oka kawa z dodatkiem oliwy z oliwek może wydawać się nietypowym połączeniem, ale warto dać jej szansę. Ten duet nie tylko zaskakuje smakiem, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, zapobiegając nagłym napadom głodu. To zdrowsza alternatywa dla kawy z mlekiem czy cukrem.
Przygotowanie do świąt jest dla wielu czasem pełnym stresu. Niestety, często objawia się on objadaniem się tłustym i śmieciowym jedzeniem. Nowe badanie ma jednak sposób, by nasze ciało się zresetowało. Pomogą w tym dwa zimowe napoje.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się nieubłaganie. Coraz więcej Polaków już teraz planuje, co przygotować z tej okazji i czego będą potrzebować. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed poważnymi błędami podczas świątecznych zakupów. O czym warto pamiętać?
W Polsce owoc ten rzadko jest dostępny w świeżej formie, ale coraz częściej można go znaleźć w supermarketach w pokrojonej postaci w puszce. To świetna wiadomość dla wegan i wegetarian, którzy szukają alternatywy dla mięsa. Wrzuć go do koszyka, przygotuj w domu, a bliscy nie uwierzą, że to owoc. W smaku przypomina kurczaka.
Jesienią i zimą szukamy metod na wzmocnienie odporności. Często decydujemy się na włączenie do diety nieco więcej czosnku, czy sięgamy po herbatę z miodem i cytryną. Dietetyk kliniczny, Michał Wrzosek wyjaśnia, że to zdecydowanie nie wystarczy i wskazuje, jak kompleksowo należy wspierać organizm, aby nie narażać się na częste infekcje.
Choć z zewnątrz wygląda jak kiwi, po przekrojeniu ujawnia swój słodki, żółty miąższ, który jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Co więcej, można je jeść razem ze skórką, co czyni je zdrowym wyborem do pracy lub szkoły. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych owoców, jak jabłka czy gruszki. Czy żółte kiwi jest zdrowe?
Herbata z liści ostrokrzewu yaupon jest częścią codziennej diety Ameryki Północnej od ponad tysiąca lat. Naukowcy wskazują, że tego rodzaju napar pili także pierwsi osadnicy w Europie. Zapomniana herbata była znana i ceniona, zanim na sklepowych półkach pojawił się oolong, czy Earl Grey.
Witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, dzięki czemu nazywana jest witaminą młodości. Wpływa nie tylko korzystnie na skórę, ale również spowalnia starzenie całego organizmu. Zanim jednak zdecydujesz się sięgnąć po suplement, sprawdź, w jakiej żywności jest najwięcej witaminy E i zmodyfikuj jadłospis.
To smakołyk, który szczególnie ceni się w kuchni Brazylii i Meksyku, choć na sklepowych półkach ustępuje popularnością czerwonym i białym odmianom. Jeśli jednak zobaczysz czarną fasolę podczas zakupów, nie wahaj się sięgnąć po puszkę, warto mieć choć jedną na zapas w swojej szafce.
Ukochany przez całą masę Polaków Burger Drwala ma niedługo powrócić. Nie każdy jednak wie, co się kryje w tej bułce. Sprawdzamy kiedy kanapka ma pojawić się w McDonald's i co dokładnie się w niej znajduje.

Każda wizyta w supermarkecie to problem zbyt dużego wyboru. Producenci kuszą kolorowymi opakowaniami i marketingowymi hasłami, ale czy zawsze mają one pokrycie w rzeczywistej wartości odżywcze? Okazuje się, że niekoniecznie! Dlatego powinieneś wiedzieć, co jesz, aby umieć znaleźć te produkty, które dostarczają energii z pełnowartościowych źródeł, a także uzupełniają zasoby witamin i minerałów organizmu. Świadome czytanie etykiet żywności to również lepsza kontrolą nad tym, jakie konserwanty spożywasz i ile cukru i soli zjadasz, a także nad ilością przyjmowanych kalorii. W ten sposób nie trzeba już odżywiać się „na wyczucie”, ale skład i objętość każdego posiłku można dobrać do indywidualnego zapotrzebowania.

Kontrola ilości energii jest szczególnie istotna dla osób, które chcą się odchudzić, ale też tych, które regularnie trenują i chciałyby w kontrolowany sposób zmienić swoją masę.

Znajdziesz tutaj poradniki dotyczące tego, które produkty dostarczają najlepszej jakości węglowodanów, białek i tłuszczy. Poznasz też opinie wykwalifikowanych dietetyków oraz trenerów personalnych na temat poszczególnych, mniej i bardziej popularnych, potraw i dań.

Warto pamiętać, że świadome odżywianie nigdy nie opiera się na myśleniu życzeniowym, ale na naukowych przesłankach i doniesieniach. To gwarancja sukcesu i minimalizacja skutków ubocznych. Zastanawiając się nad tym co jesz, zawsze zadawaj sobie pytanie, jak dany produkt wpływa na Twój organizm. Dzięki temu rozprawisz się z mitami żywieniowymi.