Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane
Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Dzięki właściwemu żywieniu, możesz zmniejszyć ból żołądka, który jest głównym objawem infekcji, i przyspieszyć proces usuwania bakterii z organizmu. Poznaj zasady diety przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori. Sprawdź, co można, a czego nie można jeść podczas przyjmowania leków eliminujących bakterię.
Spis treści
- Zasady diety przy zakażeniu Helicobacter pylori
- Dieta przy zakażeniu H. pylori - co można jeść?
- Dieta przy zakażeniu H. pylori - czego nie można jeść?
Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori powinna wspierać proces leczenia farmakologicznego, którego celem jest usunięcie bakterii H. pylori z żołądka. Powinna także pomóc obniżyć poziom kwasów żołądkowych, zwłaszcza solnego. Kwas solny bierze udział w procesie trawienia, działa również bakteriobójczo i ogranicza rozwój drobnoustrojów, które dostają się do żołądka razem z pokarmem. Zbyt mała ilość kwasu solnego może wywołać zachwianie równowagi naturalnej flory bakteryjnej. Ale gdy jest go zbyt dużo, albo dochodzi do zaburzenia wydzielania substancji neutralizujących jego działanie, to może dojść także do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, a w efekcie do choroby wrzodowej. Celem stosowania diety przy zakażeniu Helicobacter pylori jest więc także umożliwienie regeneracji uszkodzonej błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.
Zasady diety przy zakażeniu Helicobacter pylori
Osoby zmagające się z bakterią H. pylori powinny regularnie spożywać posiłki. Pod żadnym pozorem nie można dopuścić ani do uczucia głodu (pusty żołądek produkuje duże ilości kwasu solnego), ani do przejedzenia, którego skutkiem także jest nadprodukcja kwasu. Dlatego przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny.
Należy spożywać min. 4-6 małych posiłków dziennie, aby nie obciążać żołądka. Posiłki należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs (najlepiej, aby wszystkie posiłki były dobrze ugotowane i rozdrobnione, a najlepiej przetarte). Pierwszy posiłek powinien być zjedzony krótko po przebudzeniu, a ostatni nie później niż 2-3 godziny przed snem. Najlepiej, aby posiłki były gotowane w wodzie i na parze, duszone bez podsmażania i pieczone w foli.
Należy przyjmować 2-3 l płynów w ciągu dnia, najlepiej pomiędzy posiłkami. Nie należy popijać w czasie posiłku oraz pół godziny przed i godzinę po jedzeniu (w tym ostatnim przypadku może to powodować cofanie treści żołądkowej do przełyku). Możesz pić nie tylko wodę mineralną, lecz także zieloną herbatę (ale tylko słabą) czy herbatki ziołowe (z rumianku i dziurawca) oraz kawę zbożową z mlekiem, a także zupy warzywne. Zaleca się, aby napoje miały umiarkowaną temperaturę.
Dieta przy zakażeniu H. pylori - co można jeść?
1. Produkty bogate w białko, wiążące nadmiar soku żołądkowego
2. Produkty, które neutralizują bakterię H. pylori
- sok żurawinowy
- zielona herbatę
- czosnek, cynamon
- ryby, orzechy włoskie (tłuszcze omega-3)
3. Warzywa i owoce, a zwłaszcza brokuły (podobno zmniejszają one ilość bakterii w żołądku).
4. Mięso: chude wędliny i delikatne mięso (najlepiej drobiowe)
5. Przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny, pieprz ziołowy lub biały (odrobina!), cynamon, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, bazylia, estragon, zioła prowansalskie, tymianek, koperek, natka pietruszki, anyżek.
6. Pozostałe:
- olej roślinny
- siemię lniane
- sucharki
- kasza manna
- słodycze, np. biszkopty
7. Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori, np. herbata z czystka, korzeń lukrecji.
Po zakończeniu leczenia farmakologicznego, można stopniowo wprowadzać do jadłospisu inne produkty i zacząć powracać do w pełni zbilansowanej diety.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Dieta przy zakażeniu H. pylori - czego nie można jeść?
1. Produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, tj.:
- mocne wywary mięsna i warzywne
- potrawy smażone
- napoje gazowane
- alkohol
- kawa i mocna herbata
- ostre przyprawy
2. Produktów wzdymających: warzywa kapustne i strączkowe.
3. Produktów bogatobłonnikowych: ciemne pieczywo, surowe warzywa, owoce.
4. Produktów tłustych:
- tłuste gatunki mięs i wędlin
- podroby
- produkty wędzone
- peklowane
- smażone
- konserwy mięsne
- ryby marynowane, solone
5. Produktów węglowodanowych:
- ciasta z kremem
- słodycze zawierające alkohol
- czekolada
- cukierki
- dżemy, marmolady itp.