Choroba nowotworowa - jaka dieta wzmocni organizm? [Porada eksperta]

2014-02-21 11:07

Mam pytanie dotyczące mojego ojca, który od roku walczy z nowotworem. Wczoraj lekarz nie zalecił żadnej chemioterapii, ponieważ wyniki krwi były za słabe. Chodzi o słabość odbudowy płytek szpiku. Aby kontynuować leczenie, wynik musi się poprawić. Ojciec otrzymał sterydy, ale moje pytanie dotyczy produktów, które, mówiąc kolokwialnie, wzmocnią szpik.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Nie ma ścisłej diety na odbudowę płytek krwi, ale są bardzo szczegółowe zalecenia jak wzmocnić cały organizm, a zarazem zwiększyć odporność, aby dać mu siłę do walki z chorobą nowotworową.

Organizm wykorzystuje składniki odżywcze, aby zwalczać chorobę, dlatego bardzo istotne jest, aby dieta była zbilansowana, czyli dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Pana ojciec ma wzmożony metabolizm, ponieważ organizm mobilizuje układ odpornościowy, aby walczyć. Z tego wynika, że trzeba zwiększyć mu ilość dostarczanej energii na ok. 30-35 kcal, na każdy kilogram masy ciała (u osób wyniszczonych 40-45 kcal/kg).

Białko w żywieniu taty jest kluczowe, ponieważ regeneruje komórki uszkodzone przez nowotwór. Trzeba zwiększyć ilość białka nawet o 20% dziennej normy (mięso, jaja, chudy nabiał, roślin strączkowe). Nie można jednak przesadzić z białkiem, bo organizm zostanie dodatkowo obciążony produktami przemiany azotowej. Jeżeli do tej pory pana ojciec spożywał np. 2 szklanki mleka, 80 g sera białego, 150 g mięsa, jajko/wędlinę wymiennie - to należy zwiększyć całość o ok. 20%.

Idąc dalej, mamy węglowodany, czyli cukry. Tutaj podstawą będą produkty zbożowe z pełnego ziarna (kasze, ryż, makaron, pieczywo), warzywa i owoce. Te cukry są ważne, bo bez nich białko, które ma regenerować chore tkanki, będzie dawało energię do pracy całego organizmu (a to nie jest jego rola, za to odpowiedzialne są właśnie węglowodany). Proszę jednak ograniczyć lub wykluczyć, jeśli się da: słodycze, biały cukier, wyroby cukiernicze, kolorowe napoje. To one dają energię do wzrostu nowotworów. Jego szybko dzielące się komórki zużywają nawet kilkaset gramów glukozy w ciągu doby.

Ostatnie są tłuszcze. Proszę ograniczyć te zwierzęce (smalec, masło, wieprzowina, tłusty nabiał, sery żółte). Źródłem tłuszczu powinny być chude mięsa, np. drób bez skóry, królik, cielęcina oraz szczególnie ryby morskie i oleje roślinne, orzechy.

Kolejny składnik diety, na który proszę koniecznie zwrócić uwagę to antyoksydanty. Są to związki, które "zabiją" wolne rodniki (działanie rakotwórcze). Bardzo dobrym ich źródłem są świeże owoce i warzywa, zwłaszcza pomarańczowe, ciemnozielone i ciemnoczerwone. Pana ojciec powinien spożywać ich minimum 400 g na dzień. Proszę nie kupować suplementów diety (antyoksydantów), bo mogą się okazać toksyczne. Spożywanie jakichkolwiek suplementów diety należy skonsultować z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta