Połączenie diety trzustkowej i Monignaca dla 30-letniego mężczyzyny z torbielą trzustki [Porada eksperta]

2015-02-03 13:48

Trzy tygodnie temu zacząłem stosować dietę Montignaca (z pozytywnym skutkiem) i dowiedziałem się, że mam torbiel trzustki. Zalecono mi dietę lekkostrawną (trzustkową). Czy istnieje jakiś złoty środek, aby połączyć dietę Monignaca z dietą właściwą przy torbieli trzustki? Ważę ok. 100 kg, mój wzrost to 175 cm. Czy istnieje możliwość dopasowania dla mnie jadłospisu?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Wskazówki dotyczące diety trzustkowej
  2. Produkty wskazane i zabronione
  3. Suplementacja diety

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej).

Wskazówki dotyczące diety trzustkowej

Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia; posiłki spożywać o regularnych porach z 2-, 3-godzinnymi przerwami; 1. posiłek należy spożywać w ciągu 1. godziny po przebudzeniu, ostatni posiłek należy spożywać około 2, 3 godziny przed snem, potrawy powinny być lekkie i o wysokiej wartości odżywczej, należy spożywać posiłki świeżo przygotowane (przyrządzane tego samego dnia).

Zdecydowanie trzeba wyeliminować odgrzewanie oraz spożywanie gotowych posiłków, a spożywane posiłki powinny mieć temperaturę umiarkowaną (zbyt gorące i zbyt zimne mogą wywołać dolegliwości bólowe), potrawy należy bardzo dokładnie żuć, nie należy popijać posiłku w trakcie ani bezpośrednio po nim.  Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie.

Produkty wskazane i zabronione

Produkty zbożowe powinny być spożywane w małych jednorazowych porcjach. Dozwolone warzywa i owoce należy spożywać w kilku posiłkach w ciągu dnia – optymalnie 7 porcji, najmniej 5. Powinno się spożywać 3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie. Należy spożywać co najmniej 3 porcje chudych ryb tygodniowo. Trzeba całkowicie wyeliminować z diety tłuste mięso i wędliny. Spożywać z sałatkami tłuszcze dobrej jakości – najkorzystniej na surowo (olej lniany, oliwa z oliwek), wykluczyć lub znacznie ograniczyć tłuszcze zwierzęce, pozostawiając masło. Należy ograniczyć ostre przyprawy, bezwzględnie unikać alkoholu.

Suplementacja diety

Ponadto: zaleca się suplementować dietę witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (A, D, E, K), witaminą D, naturalną witaminą E, Beta Carotenem (prowitamina A), Vitalem – do grupy krwi oraz witaminami z grupy B i kwasem foliowym - Stress Management B-Compl.; zaleca się zażywanie enzymów trzustkowych wraz z posiłkami - Digestive Enzymes; ponadto picie soku a jagód acai - 100% soku! - Acai Organic - silne działanie przeciwzapalne; C 300 lub C 1000 - działanie przeciwzapalne; wsparcie układu trawiennego - AC Zymes, Green Care; regularne przyjmowanie preparatów może pozwolić na złagodzenie lub usunięcie dolegliwości związanych z chorobą oraz na rozszerzenie diety

Ruch fizyczny każdego dnia co najmniej 30 minut o intensywności adekwatnej do stanu zdrowia i wydolności fizycznej.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta

Co wiesz o trzustce

Pytanie 1 z 10
Słowo „pancreas”, czyli trzustka wywodzi się z greckiego i oznacza: