Połączenie diety trzustkowej i Monignaca dla 30-letniego mężczyzyny z torbielą trzustki [Porada eksperta]
Trzy tygodnie temu zacząłem stosować dietę Montignaca (z pozytywnym skutkiem) i dowiedziałem się, że mam torbiel trzustki. Zalecono mi dietę lekkostrawną (trzustkową). Czy istnieje jakiś złoty środek, aby połączyć dietę Monignaca z dietą właściwą przy torbieli trzustki? Ważę ok. 100 kg, mój wzrost to 175 cm. Czy istnieje możliwość dopasowania dla mnie jadłospisu?

Spis treści
Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej).
Wskazówki dotyczące diety trzustkowej
Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia; posiłki spożywać o regularnych porach z 2-, 3-godzinnymi przerwami; 1. posiłek należy spożywać w ciągu 1. godziny po przebudzeniu, ostatni posiłek należy spożywać około 2, 3 godziny przed snem, potrawy powinny być lekkie i o wysokiej wartości odżywczej, należy spożywać posiłki świeżo przygotowane (przyrządzane tego samego dnia).
Zdecydowanie trzeba wyeliminować odgrzewanie oraz spożywanie gotowych posiłków, a spożywane posiłki powinny mieć temperaturę umiarkowaną (zbyt gorące i zbyt zimne mogą wywołać dolegliwości bólowe), potrawy należy bardzo dokładnie żuć, nie należy popijać posiłku w trakcie ani bezpośrednio po nim. Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie.
Produkty wskazane i zabronione
Produkty zbożowe powinny być spożywane w małych jednorazowych porcjach. Dozwolone warzywa i owoce należy spożywać w kilku posiłkach w ciągu dnia – optymalnie 7 porcji, najmniej 5. Powinno się spożywać 3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie. Należy spożywać co najmniej 3 porcje chudych ryb tygodniowo. Trzeba całkowicie wyeliminować z diety tłuste mięso i wędliny. Spożywać z sałatkami tłuszcze dobrej jakości – najkorzystniej na surowo (olej lniany, oliwa z oliwek), wykluczyć lub znacznie ograniczyć tłuszcze zwierzęce, pozostawiając masło. Należy ograniczyć ostre przyprawy, bezwzględnie unikać alkoholu.
Suplementacja diety
Ponadto: zaleca się suplementować dietę witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (A, D, E, K), witaminą D, naturalną witaminą E, Beta Carotenem (prowitamina A), Vitalem – do grupy krwi oraz witaminami z grupy B i kwasem foliowym - Stress Management B-Compl.; zaleca się zażywanie enzymów trzustkowych wraz z posiłkami - Digestive Enzymes; ponadto picie soku a jagód acai - 100% soku! - Acai Organic - silne działanie przeciwzapalne; C 300 lub C 1000 - działanie przeciwzapalne; wsparcie układu trawiennego - AC Zymes, Green Care; regularne przyjmowanie preparatów może pozwolić na złagodzenie lub usunięcie dolegliwości związanych z chorobą oraz na rozszerzenie diety
Ruch fizyczny każdego dnia co najmniej 30 minut o intensywności adekwatnej do stanu zdrowia i wydolności fizycznej.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta