Szykowanie sie do ciąży [Porada eksperta]

2013-02-23 1:04

Mam 26 lat, a od 3 choruję na cukrzycę. Chciałabym dobrze przygotować się do ciąży. W jaki sposób mogę tego dokonać?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Pani Kasiu, przede wszystkim bardzo pani gratuluję. To mądre i niestety wciąż rzadko spotykane podejście. Fantastycznie, że tak odpowiedzialnie podchodzi pani do sprawy macierzyństwa. Aby konkretnie pani doradzić chciałabym wiedzieć czy ma pani cukrzycę typu 1 czy typu 2. Jak jest leczona i jaką aktualnie ma pani masę ciała. Warto aby poprowadził panią dietetyk, który ułoży dietę stabilizującą glikemię. Bardzo ważne jest aby kontrolowała pani ilość i jakości spożywanych potraw oraz rozłożenie ich na okres całego dnia. Nie powinna pani jednorazowo spożywać dużych ilości pokarmów szczególnie bogatych w węglowodany (hiperglikemia), ani zbyt długo pozostawać na czczo (hipoglikemia). Dzienna liczba posiłków powinna być jednakowa każdego dnia, a także powinny być one spożywane o jednakowych porach. Początkowo zanim ustabilizuje Pani swoją dietę polecałabym mierzyć cukier najpierw przygodnie, a w razie niepokojacych poziomów na czczo i 2 godziny po posiłkach. Zalecałabym dietę bogato-resztkową ( bogatą w substancje resztkowe), hamuje ona nadmierne wchłanianie glukozy. Składniki resztkowe są zawarte w jarzynach, owocach i produktach zbożowych pełnoziarnistych. Powinnaś unikać cukrów prostych, które są między innymi w owocach oraz różnego rodzaju słodyczy. Nie znaczy to że owców nie powinnaś jeść, ale nie powinny przekraczać 200-300g i nie powinny być jedzone jako przekąska między posiłkami. Możesz je łączyć np z jogurtami (mają wtedy niższy indeks glikemiczny) .Tłuszcze powinny stanowić ok. 25% całkowitej dziennej energii, w tym tłuszcze nasycone nie więcej niż 10%, a trans 1%. Warto abyś zaczęła przyjmować kwas foliowy i 2-3 razy w tygodniu jadła ryby morskie bogate w n-3. W zimie polecam mrożonki warzywne, rozgrzewające pełnoziarniste kasze np. gryczana, pęczak, chude mięso np cielęcinę, drób. Pomocny może być także napar z morwy białej. Najlepiej jednak wybrać się na konsultację i poprosić o indywidualny wzorzec żywienia.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta