Kulturystyka
Podnoszenie ciężarów było jedną z pierwszych dyscyplin wymyślonych przez człowieka, znaną jeszcze w starożytności. Dzisiaj ta forma aktywności nazywana jest kulturystyką i przybiera postać statycznej pracy z obciążeniem, której celem jest harmonijny rozwój całej sylwetki. Uprawianie kulturystyki nie tylko buduje imponującą muskulaturę, ale zwiększa odporność na stres i kształtuje odporność na ból i zmęczenie.Treningi na siłowni odbywają się według ściśle opracowanego planu.
Treningi kulturystyczne mogą odbywać się w modelu holistycznym. Mówimy wtedy o treningach typu FBW. Drugi wariant to treningi dzielone. W pierwszym przypadku na każdym treningu ćwiczona jest każda partia mięśniowa. W drugim przypadku każdy trening poświęcony jest na odrębną grupę mięśniową lub kilka grup. W planach treningowych można wyróżnić mięśnie ramion (biceps, triceps, barki i przedramię), plecy, klatkę piersiową, nogi, łydki i brzuch.
W celu wzmocnienia bodźców treningowych kulturyści stosują różnego rodzaju metody. Mogą być to superserie, serie łączone, wstępne zmęczenie czy trisety. Pod wpływem ćwiczeń w mięśniach dochodzi do mikrouszkodzeń, które – regenerowane w ramach superkompensacji stają się większe i silniejsze.
Kulturystyka zakłada podział całego roku na mikro-, mezo- i makrocykle treningowe. Te z kolei są podporządkowane pod budowanie masy mięśniowej, okresy redukcji oraz okresy przejściowe. Na każdym etapie obowiązują inne reguły jeżeli chodzi o stosowane obciążenie, ilość serii i powtórzeń, czy czasy przerw między seriami.
Nieodłącznym elementem kulturystyki jest dieta dopasowana do aktualnych treningów. Typowe modele żywieniowe uwzględniają precyzyjne wyliczanie podaży energii, a także poszczególnych makroskładników – białek, tłuszczy i węglowodanów.
Kulturystyka nie jest przesadnie kontuzjogennym sportem, ale brak dbałości o technikę lub użycie zbyt dużego obciążenia może doprowadzić do urazu. Szczególnie narażone są na niego barki, łokcie oraz dolny odcinek kręgosłupa.